Valentijn Beeld Ever Meulen
ValentijnBeeld Ever Meulen

DebatValentijn

‘Het zwakke geslacht wil aanbeden worden’

Hoe gaat u het dit jaar aanpakken? Zoals elk jaar net voor het sluitingsuur nog gauw een bos bloemen meegraaien in de supermarkt, and that’s it? Of koopt u lingerie voor uw geliefde? Niet doen! Ofwel is het te klein, en dan barst uw lieve engel in tranen uit omdat het Dukan-dieet net zomin heeft geholpen als al die andere rotdiëten. Ofwel is het te groot, en dan moet u niet verbaasd zijn als u over een paar dagen, wanneer u weer eens stiekem zit te checken wat die van ons allemaal uitspookt op het internet (jaja, Humo weet meer over u dan u denkt!), ontdekt dat uw ranke engel ‘Hoffkliniek’ heeft gegoogeld, en zo nog wat van dattum. Begin al maar te sparen.

Hugo Matthysen

Restaurantje doen misschien? Dan had u drie maanden geleden moeten reserveren, tenzij u tevreden bent met een als eethuis vermomde frituur. Alles zit al maandenlang vol op deze Hoogdag der Liefde. U zult zich moeten redden met ‘ik had gedacht het dit jaar gezellig te houden, gewoon lekker thuis’. Wij wensen u daar veel succes mee. Ja, het is weer Valentijn van je liksmakzoenhoera! Om u veilig door dat labyrint vol valkuilen te leiden, zochten wij een paar deskundigen op.

Ellen Grootjans (37) is huwelijkstherapeute, dichter Bert Hoogmaeckers (48) heeft de liefde in al haar vormen poëtisch beschreven, en consulente Ditske Gysels (29) is gespecialiseerd in geurkaarsen. Welaan dan! Geef die lieve Humo een stevige smakkerd!

HUMO Ons hebben ze altijd verteld dat de liefde een feest is. Is Valentijn dan niet een beetje overbodig?

Bert Hoogmaeckers «Wie beweert dat de liefde een feest is, moet zich dringend laten nakijken. Een erg onderschatte dichter schreef ooit: ‘Jouw liefde was een gore hond / met roodgeverfde lippen’. Het gedicht is opgedragen aan ene Sylvia, die in de eerste strofe raak wordt getypeerd: ‘Je lichaam was een smeer’ge stal / die nimmermeer werd uitgemest’. Wat dan weer krachtig rijmt op... ‘ranzig als de varkenspest’.»

Ellen Grootjans «Goed dat je daarover begint, want een gebrekkige lichaamshygiëne kan het liefdesleven totaal om zeep helpen.»

Hoogmaeckers «Prachtige woordspeling, lieve Ellen, dat om zeep helpen. Maar Sylvia was een mooie, verzorgde vrouw. Mijn verzen zijn zuiver symbolisch. Ach, ik hield ervan om zwijgend met haar voor het haardvuur te zitten, terwijl ik met een glas wijn in de hand toekeek hoe de vlammen weerkaatsten in haar donkere ogen. Met de andere hand maakte ik al eens een notitie, een rake observatie of een trefzeker vers. Helaas hield Sylvia het nooit lang vol. Na vijf minuten begon ze al ongeduldig heen en weer te schuifelen op de schapenvacht waarop ik haar had laten neervlijen. Er was altijd wel iets op televisie wat ze niet wou missen.»

Ditske Gysels «Bert, jij lijkt mij zo’n romantische man. Echt zo’n geurkaarstype! Dat haardvuur, die gedichten voor je geliefde...»

Hoogmaeckers «Mijn hart liep over van de edelste gevoelens. Ik deed alles voor mijn Sylvia, zij was mijn prinses. Steeds kocht ik de mooiste dingen voor haar. Een verpleegstersuniformpje, doorzichtige haremgewaden van Georgische zijde, het beste was niet goed genoeg. Speciaal voor haar heb ik een kloosterzusteroutfit besteld, met de hand gemaakt! Zwart als haar onpeilbare ogen, bestaande uit twee minuscule onderdeeltjes waarop rode kruisjes waren geborduurd, plus een strenge nonnenkap. Ze leek wel een fee uit de koortsdroom van een heilige kluizenaar. En ik maar staren en notities maken! Maar ze wist het niet te waarderen. Na drie maanden is ze bij me weggegaan.»

Grootjans «Je hebt altijd vrouwen die poseren niet zo prettig vinden.»

Hoogmaeckers «Loop eens door een winkelstraat, blader eens in een weekendbijlage, je merkt meteen waar het bij de vrouw om draait: gezien worden! Bewondering afdwingen! Make-up, mooie kleertjes, geraffineerde kapsels, schoenen, delicate parfums, voor al die spullen lopen ze zich de blaren onder hun voeten. En als het Valentijn is, verwachten ze een extra lading van die rotzooi. Dat is niet erg, dat hoort bij het zwakke geslacht. Daarom is een vrouw die zich niet wil laten bewonderen en aanbidden een karikatuur! Sylvia was – dat heb ik met schade en schande geleerd – een gedegenereerd schepsel. Een mutant, een freak. Een wanklank der natuur.»

Gysels «Misschien had je geurkaarsen bij haar moeten plaatsen terwijl ze voor dat haardvuur lag, dat kan erg relaxerend werken. Trouwens een goeie cadeautip voor Valentijn. Ook handig als je daar een kaartje met een leuk rijmpje bij wil steken, want er zijn veel woorden die rijmen op kaars. Baars bijvoorbeeld. Je hebt geurkaarsen die kunnen drijven in een kommetje water: dan kan je opmerken dat het schenken van zo’n kaars véél diervriendelijker is dan het schenken van een baars, hoewel het allebei waterwezens zijn. Zie je? Dat geeft dan weer stof tot discussie, want misschien is je vriend of vriendin teleurgesteld omdat hij of zij toch stiekem op een baars had gehoopt.»

Hoogmaeckers «Een baars? Wie is er nu blij met een baars op Valentijn?»

Gysels «Bijna niemand. En daarom is die kaars zo’n goed idee!»

JOUW LIEFDE IS EEN GORE HOND

Voor S.

Je lichaam was een smeer’ge stal

Die nimmermeer werd uitgemest

Een streptokokkengalabal

En ranzig als de varkenspest

Jouw liefde was een gore hond

Met roodgeverfde lippen

En rozen in zijn hondenkont.

Waar ik de zelfverachting vond

Om ooit met jou te wippen?

Een raadsel dat ik niet doorgrond!

Bert Hoogmaeckers

Uit ‘Bittere nasmaak’ (2006, eigen beheer)

DANK VOOR STANK

HUMO Is Valentijn alleen iets voor prille verliefden?

Gysels «Voor iedereen! Wij verkopen sinds kort ook geurkaarsen die stinken naar kattenpis en halfvergane kadavers, speciaal voor eenzame mensen. Dat jaagt hen de deur uit, de samenleving in! Walgelijk! Ik bedoel: zalig! Ze moeten wel opletten dat ze al die mensen die ze leren kennen niet meteen bij hen thuis uitnodigen: eerst de woning een dag of drie luchten. We krijgen daar heel goeie reacties op. Dank voor stank, zeg maar.»

Grootjans «Valentijn is een geschikt moment om de sleur binnen het huwelijk te doorbreken. Ik moedig mijn patiënten aan om het begin van hun liefde te herbeleven, om het vuur opnieuw aan te wakkeren. Iets wat ik iedereen wil aanraden is: keer terug naar de plek waar jullie elkaar voor het eerst hebben omhelsd, en doe die eerste lange zoen nog eens helemaal over.»

Gysels «Moet dat echt op dezelfde plek? Dat ligt namelijk een beetje gevoelig. Bij mij was het op een verjaardagsfeestje van mijn beste vriendin. Terwijl zij naar de nachtwinkel was voor nog wat booze, ben ik haar vriend beginnen te kussen. Gewoon uit vriendschap, want ik vond hem een sympathieke kerel. Maar toen ik merkte dat ik spontaan mijn tong in zijn mond stak, dacht ik toch: ‘Hé, hier is blijkbaar meer aan de hand dan alleen maar sympathie.’ En hij moet er ook zo over hebben gedacht, want zijn hand ging meteen onder mijn blouse, en ik weet nog dat ik dacht: ‘Als zoiets een sympathiebetuiging is, dan moeten ze op elke receptie strijkijzers klaarzetten om je kleren een beetje fatsoenlijk te houden.’ Dat leek mij zo vergezocht dat ik dacht: ‘Ook van zijn kant is er sprake van oprechte liefde!’ En we zijn nog altijd samen.»

TEN AFSCHEID VAN S.

Op vochtig hol waarin het spookt

O half verteerde negerhut

O vat waarin de droesem kookt

O boze droom, o stomme kut!

Bert Hoogmaeckers

Uit ‘Vergeetput’ (2009, eigen beheer)

HET KLOOSTERZUSTERPAKJE STRIKES AGAIN

HUMO Wat vinden jullie van de gewoonte om op Valentijn anonieme liefdesverklaringen te versturen?

Grootjans «Daar moet je heel voorzichtig mee zijn, en ik spreek uit ervaring. Het is niet omdat ik huwelijkstherapeute ben dat mijn huwelijk perfect zou zijn. Je hebt ook zieke dokters en foutparkerende politieagenten, nietwaar? Goed. Mijn man doet aan kitesurfen. Typisch zo’n hobby voor mannen met een fout zelfbeeld die niet inzien dat hun jeugd voorbij is, en die in de auto liefst naar heavy metal luisteren hoewel ze dat eigenlijk niet graag horen maar hun vrienden luisteren daar ook naar, en die hun kitesprongen laten filmen door hun kameraden, om die filmpjes dan thuis op een amateuristische manier te monteren zodat het allemaal veel indrukwekkender lijkt dan het is – met een flinke geut heavy metal erbij natuurlijk – en die boos zijn als hun vrouw niet flauwvalt van bewondering als ze die filmpjes te zien krijgt, en die dan troost zoeken bij een goedglovig wicht uit een gebroken gezin dat behoefte heeft aan een vaderfiguur en daarom op sportende oudere mannen valt, en die dan later met tranen in de ogen opbiechten dat ze in de fout zijn gegaan, wat volkomen belachelijk is want hun vrouw wist dat al lang dus er viel helemaal niks op te biechten, gewoon toegeven zou meer dan voldoende zijn geweest, maar een fout toegeven zal dat soort kerels nooit doen, en daarom kiezen ze voor een dramatische biecht met veel gesnotter en veel drank tot diep in de nacht, met de bedoeling dat je op den duur nog medelijden krijgt ook, en dan denk je als vrouw: ‘Ik zou hem moeten bevelen om meteen te stoppen met dat tranerig gezeik, maar hij zal dat wreed vinden en dan heeft hij alwéér een reden om verongelijkt te zijn.’ Dus ja, je hebt medelijden, maar niet het soort medelijden waar hij op uit is. Met dat soort man ben ik dus getrouwd.»

HUMO En het punt is?

Grootjans «Een tijdje geleden ging hij weer een weekendje kitesurfen in de buurt van Calais, en zodra hij de deur uit was sms’te ik naar mijn minnaar: ‘Kom maar langs, de zeiker is weg.’ Maar stom genoeg stuurde ik die sms naar mijn man.»

Hoogmaeckers «Haar man heet Bart, en ik heet Bert. Wij zitten naast elkaar in de agenda van haar gsm.»

Grootjans «Ik heb mijn man achteraf verteld dat de boodschap voor één van mijn patiënten bedoeld was. De onnozelaar stelde zich daar geen vragen bij.»

Hoogmaeckers «Die goedgelovigheid is typisch voor sportfanaten. Toen ik na een uur nog steeds niet in haar armen lag, heeft Ellen haar gsm gecheckt en de fout ontdekt.»

Grootjans «En het werd een heerlijke dag. Het was toevallig Valentijn. Bert had een cadeautje bij zich. Een cadeautje dat alle vrouwen onwaardig was, zei hij, behalve mij! O, het was prachtig! Ik heb mij nog nooit zo verwend gevoeld!»

Hoogmaeckers «Je had Ellen moeten zien in dat kloosterzusterpakje! Ach! Hoe zij daar lag, niet als een passieve pop, maar als een jonge moederoverste, in religieuze extase! Het goddelijke daalde over haar neder, miauwend hief zij het hoofd ten hemel. Half Hot Marijke en half Theresa van Avila, maar voor het volle pond een tijgerin! Eerbiedig knielde ik voor haar neder, maar ik knielde niet diep genoeg, en daarom strafte zij mij. Ze plaatste de hak van haar rijglaarsjes tussen mijn schouderbladen, en in het Latijn eiste ze volledige onderwerping. Plots begreep ik die ogenschijnlijk bizarre passie voor een dode taal van Bart De Wever. Mijn heerlijk goddeloze religieuze eiste dat ik mij ontkleedde, en ik gehoorzaamde. Toen greep zij een kaars die op de schoorsteenmantel stond. Ik huiverde van aanstaand genot! Aaargh! Aaargh!»

Gysels «Een kaars? En u riep spontaan aaargh?! Dan was dat zeker een geurkaars! Gelukkige Valentijn allemaal!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234