null Beeld VRT
Beeld VRT

'Humo heeft het antwoord'

‘Hoe is het zover kunnen komen?’

Je hebt het je zelf vast al afgevraagd, het is hét gespreksonderwerp op feestjes en bij de koffieautomaat, en je hoeft de krant of de sociale media maar aan te klikken en je merkt dat werkelijk iedereen met dezelfde vraag worstelt. Mannen, vrouwen, alles daartussenin of daarbuiten, boeren en intellectuelen, de hele bevolking staart naar hetzelfde vraagteken.

Hugo Matthysen

Velen twijfelen eraan of er ooit een fatsoenlijk antwoord zal komen. Maar dan kennen ze Humo nog niet! Wij vatten de koe niet alleen bij de hoorns maar ook bij de uier, de staart, bij oren en poten, want out of the box denken is onze tweede natuur. Dus huppekee, hier komt het antwoord op de vraag der vragen: hoe is het in godsnaam zover kunnen komen?

HUMO Hoe is het zover kunnen komen?

GEOFFREY RANZIGHS (beleidsverantwoordelijke) «In één woord: wanbeleid! In twee woorden: geen toekomstvisie! In drie woorden: gebrek aan vertrouwen! In vier woorden: geen voeling met de burger!»

HUMO Dat zijn geen vier maar vijf woorden.

RANZIGHS «Oei, juist. Maar ik hoorde pas nog iemand in een talkshow zeggen: ‘In één woord: totale onkunde!’ Ik vond dat wel mooi, omdat het precies die onkunde aantoont. De man die dat zei kon dus niet eens tot twee tellen. Als je zulke mensen bezig ziet, moet je niet verbaasd zijn dat het zover is kunnen komen.»

HUMO De finale oorzaak is dus totale onkunde?

RANZIGHS «Nee, het zou van totale onkunde getuigen om zoiets te beweren. Totale onkunde vind je enkel in het plantenrijk. Om een muurtje scheef te kunnen metselen, moet je stenen op elkaar kunnen stapelen, met wat mortel ertussen. Dat is een kunde, geen onkunde.»

HUMO Totale onkunde bestaat dus niet bij de mens?

RANZIGHS «Dat hebben we uitvoerig getest. We lieten kinderen met Tesla’s rijden op het circuit van Zolder. Geen enkel proefpersoontje ging níét achter het stuur zitten, de helft kreeg zijn voertuig gestart, en er zijn er zelfs enkele Tesla’s in de prak gereden. Van totale onkunde was geen sprake. Zelfs niet bij degenen die dat experiment hebben verzonnen, al sloeg het echt nergens op.»

HUMO Hoe het zover is kunnen komen, heeft dus met andere dingen te maken?

RANZIGHS «Met wanbeleid, zoals ik al zei. Want dat we dat idiote experiment hebben uitgevoerd? Dat heeft alles te maken met de zielige ambities van mijn chef. Vorig jaar hebben ze naast zijn lelijke villa een padelveld aangelegd. Die man wordt gek van het lawaai, maar er is niks aan te doen. Daar lag eerder een tennisveld, en als je dat ombouwt tot een padelveld is er geen vergunningsplicht. Mijn chef is machteloos, en die machteloosheid reageert hij af op ons. Daarom moeten wij dus kindertjes in Tesla’s duwen op een racecircuit.

»En dat is niet het enige. Wij hebben ook al moeten onderzoeken hoelang witte wijn goed blijft in een tuinslang. De vraag is dan: wat is goed? En op welke temperatuur moet je die tuinslang dan bewaren? Want een tuinslang van 30 meter stop je niet zomaar in je koelkast.»

HUMO Wat was het resultaat?

RANZIGHS «Dat weten we niet, want om budgettaire redenen hebben ze goedkope wijn uit de marginalensupermarkt gebruikt. Dat spul was waarschijnlijk al niet te zuipen voor we met de test begonnen. Op die manier valt niet te werken.

»En nu heeft die man iets nieuws bedacht. We moeten onderzoeken of je een padelveld om zeep kunt helpen door er vanuit een helikopter beton op te storten. Je kan al raden op welke plek we dat moeten doen.»

HUMO Is dat geen belangenvermenging?

RANZIGHS «Nee, dat is wél belangenvermenging! En zo zou ik nog uren kunnen doorgaan, maar dat heeft allemaal geen zin. Want de enige belangrijke vraag is en blijft: hoe is het allemaal zover kunnen komen? Ik heb daar antwoorden op geformuleerd, in één, twee, drie en vijf woorden. Maar raken we daarmee een stap verder? Ik vrees van niet. Zover is het dus gekomen!»

De afspraak op vrijdag
Canvas, vrijdag 17 maart, 20.35

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234