null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

coronacrisisfeestdagen

Hoe organiseer je coronakerst? ‘Met lijstjes die uit andere lijstjes bestaan!’

Hoe organiseer je de kerst, dat rinkelende familiefeest van verzoening en dennengeur, op een coronaproofe manier? Bomma en bompa in het tuinhuis, nonkel Dirk en zijn aanhang in de garage, nog wat klein grut in de kelder, drie mensen in de living en drie in de eetkamer? Nee, hoewel virologisch perfect, is zo’n oplossing nefast voor de eindejaarsvreugde.

Hugo Matthysen

Omdat het werk van Stefan Hertmans over het verleden gaat en net daarom brandend actueel is, zochten we daarin naar een antwoord. Tevergeefs, waarschijnlijk hebben we onvoldoende tussen de talrijke fraaie regels gelezen. Verteerd door wanhoop wendden we ons derhalve tot de Flair, dat eeuwige baken van wijsheid en beschaafd plezier.

HUMO Hoe kunnen we de kerst veilig organiseren?

LAURA VERTWYFELT (vragenrubriek Flair) «In de tuin. Ja, het zal misschien wat frisjes zijn, maar met glühwein en een paar vuurkorven los je dat zo op.»

HUMO Heel wat mensen hebben geen tuin.

VERTWYFELT «Dan moeten die dat bovenaan op hun to-dolijstje zetten: zorg voor een tuin! Daaronder zet je dan de kerstboom, warme chocolademelk, dekentjes en hulst. Je moet ook voor muziek zorgen, dat kan met draadloze wifispeakertjes die je opfleurt met sneeuw uit de spuitbus en een rood strikje. Het mag ook een groen strikje zijn, als je een rode speaker zou hebben.»

HUMO Maar als je maar met z’n zessen of zo mag vieren, doe je dat dan niet beter binnen?

VERTWYFELT «Binnen? Maar je hebt net een tuin gekocht om dáár te kunnen vieren! Dat is hetzelfde als een sjaaltje kopen dat perfect bij je nieuwe jas past, en die spullen dan nooit samen dragen. Ik heb dat ooit zelf meegemaakt, min of meer toch. Ik kocht een handtas die perfect bij mijn schoenen paste, maar toen ik thuiskwam, dacht ik: oei, over welke schoenen ging het ook alweer? Want ik heb thuis zo’n zestig paar staan, begin er maar eens aan. Op den duur dacht ik: misschien past die handtas wel bij twee verschillende schoenen. Maar met honderdtwintig schoenen kun je tienduizenden combinaties maken. Ik zag het echt niet meer zitten.»

HUMO Hoe heb je dat probleem opgelost?

VERTWYFELT «Ik heb een vraag naar de Flair gestuurd. In die tijd deed ik zélf de vragenrubriek, maar dat was een voordeel, want zo schep je afstand tussen jou en je eigen probleem, begrijp je?»

HUMO Nee.

VERTWYFELT «Dat is ook niet nodig. Als een lezeres komt klagen dat haar partner op haar zenuwen werkt, dan antwoord ik: ‘Je moet je relatie een stukje ruimte geven.’ Zo’n lezeres begrijpt daar niks van, maar dat hoeft ook niet, want het staat in de Flair. Ik geef toe dat het onzin is, want de ruimte is iets wat wij ons niet eens kunnen voorstellen. Maar zo’n opmerking biedt troost, zeker?»

HUMO En hoe heb je dan je eigen probleem opgelost?

VERTWYFELT «Dat met die handtas? Ik heb gewoon nieuwe schoenen gekocht die bij die handtas pasten. Zo simpel was het. Maar als een lezeres met zo’n vraag kwam aandraven, dan zou ik zeggen: ‘Maak een lijstje van hoe je jezelf ziet, en ga dan na welke schoenen bij welk aspect van je personality passen, en doe hetzelfde met je handtassen. En voor je het weet, heb je een perfecte match!’

»Weet je, de Flair is een stoer, sexy en speels weekblad dat vooral uit lijstjes bestaat. Tien signalen waaraan je kunt zien dat hij vreemdgaat. Vijftien manieren om te bricoleren met broccoli. Leuk, hè? Had ik zelf gevonden, dat bricoleren met broccoli. Twaalf tips voor een gezonde nachtrust. Dertig – jawel: dertig! – stappen voor een geslaagde coronakerst in de tuin.»

HUMO Kun je die stappen even opsommen?

VERTWYFELT «Nee, want het gaat over dertig lijstjes, en sommige lijstjes bestaan weer uit andere lijstjes. Neem de gastenlijst, daarin moet je oplijsten wie allergisch is en waarvoor, of er veggies of veganisten tussen zitten, welk cadeau bij hen past, wie niet naast wie mag zitten en wie net wel, de bloedgroep en het ziekenfonds en of er een euthanasieverklaring is – want je weet maar nooit in deze tijden. En dat zijn nog maar een paar lijstjes binnen één lijstje, hè!

»Nee, zo’n kerstfeest is hopeloos ingewikkeld. Op het lijstje van feestdagen die met onmiddellijke ingang naar de schroothoop mogen, staat Kerstmis bovenaan.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234