null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

Interview

Hoe vermijd je corona-spanningen op Kerstdag? ‘Kies voor tapas zonder dipsauzen. Daar kan je mee smijten zonder vlekken te maken’

In alle families wordt met bibberen en beven uitgekeken naar het kerstdiner, want overal heb je wel een bitsige tante Antivax of een koleirige nonkel Anticoronapas. Hoe hou je het dan nog gezellig aan tafel? Dokter De Zeulder weet hopelijk raad.

Hugo Matthysen

Dr. Koen De Zeulder «Ik begrijp niet waarom voor- en tegenstanders van het vaccin niet door één deur zouden kunnen. Ik ben zelf een antivaxer en ik word door niemand met de nek aangekeken, wat fysiologisch ook een beetje bizar zou zijn, maar dat laat ik nu buiten beschouwing.»

HUMO U bent een antivaxer? Dat verbaast me van een medicus.

De Zeulder «Dat hoeft niet te verbazen als je weet dat de volksgezondheid bovenaan mijn prioriteitenlijst staat. Ik ben gevaccineerd, ik heb zelfs de boosterprik al gehad. Ik ben namelijk niet op mijn achterhoofd gevallen. Maar dat mag geen reden zijn om van mening te veranderen.»

HUMO Wat heeft u uw mening doen herzien?

De Zeulder «Die wending is er in een flits gekomen. Ik was op een feestje, en daar was een flutdiscussie aan de gang over vaccinatie, je kent dat impotente gezeur wel. Er werd flink ingebeukt op de antivaxers: ze zouden dom zijn, asociaal, karaktergestoord en ronduit crimineel – heel verdedigbare standpunten overigens. Ik stond zwijgend te luisteren. Maar plots voelde ik, gemeenschapsmens die ik ben, de drang om het fletse gesprek wat leven in te blazen. ‘Mag ik iets zeggen?’ zei ik rustig. ‘Ik ben een antivaxer.’»

HUMO Wat was het effect van die mededeling?

De Zeulder «Er viel even een stilte. Toen zei een prachtige dame, nadat ze even haar blik over mijn driedelige Guy-David had laten glijden: ‘O, ik dacht dat die antivaxers allemaal joggingpakken of alternativo- vodden droegen. Die opinie mag de prullenmand in, je hebt er dus ook die smaakvol gekleed zijn!’ Meteen hoorde je een aantal mannen dingen mompelen als ‘och, ik sta zelf ook heel kritisch tegenover die vaccins’ en ‘een complottheorie is net zo goed een theorie als elke andere, ja toch?!’

»Zoals ik had verwacht, werden de gesprekken meteen heel levendig. Ondertussen heb ik al een aantal van die mensen in mijn praktijk gedevaccineerd.»

HUMO Kan dat, iemand devaccineren?

De Zeulder «Dat hangt af van je budget. Het wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds.»

HUMO En hoe gaat dat in zijn werk?

De Zeulder «Dat moet geheim blijven. Ik wil niet dat gewetenloze avonturiers zich op het devaccineren storten, want dat kan rampzalige medische gevolgen hebben. Ik kan wel verklappen dat het iets te maken heeft met geroosterde Dafalgan en een eierdooier. Maar voor strenge veganisten is er een alternatief voorzien.»

HUMO Nog even terug naar de beginvraag: hoe kunnen we vermijden dat de kerstsfeer kapseist door verhitte discussies over de pandemie?

De Zeulder «Je moet op een speelse manier omgaan met spanningen. Daarom ben ik een voorstander van tapas, hoewel die traditioneel niet bij de kersttafel horen. Als je daar geen dipsauzen bij serveert, kun je daar lustig mee smijten zonder dat het al te veel vlekken maakt. Zegt nonkel Serge iets doms? Gooi een handvol inktvisringen in zijn richting. Begint tante Lise weer te zeuren over void-immuniteit door zoutwaterbaden? Bekogel haar met lookbrood en plakjes manchego. Zo ontstaat een ongedwongen, vrolijke sfeer waarin iedereen zijn zeg kan doen, zonder een bits weerwoord te krijgen. Want je kunt beter wat patatas bravas in je gezicht krijgen dan een kwetsende opmerking die nog jaren blijft nazinderen in de familie. Het is een heerlijke vorm van non-verbale communicatie.»

HUMO Is met eten gooien wel ethisch verantwoord?

De Zeulder «Het is ethisch én medisch verantwoord. Want je raapt die tapaatjes van de grond, en je vreet ze lustig op in de hoop dat oma haar huisje niet al te grondig heeft gepoetst in de aanloop naar de kerstvreugde. Zo krijg je een hoop microscopische smeerlapperij binnen die – en daar zullen voor- én tegenstanders van de vaccins het over eens zijn – je natuurlijke immuniteit een ferme boost geeft.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234