Pandemie Beeld Hauke-Christian Dittrich/dpa
PandemieBeeld Hauke-Christian Dittrich/dpa

coronacrisis

Hoelang zal de coronapandemie nog duren? ‘Nog een dag of vijf en dan zijn we ervan af!’

Het is een vraag die je vaak hoort: 'Hoelang zal die epidemie nog duren?' Het antwoord begint vaak met 'oei' of 'goh'. 'Oei, volgens mij duurt dat minstens nog tot Kerstmis volgend jaar.' Of: 'Goh, ik denk dat we er niet op moeten rekenen dat het volgende zomer weer zoals vroeger zal zijn.' Maar niet iedereen ziet het zo somber in.

JORAN SLEEDTS «Ik zeg altijd: nog een dag of vijf, en dan is die hele epidemie achter de rug.»

HUMO Is dat niet in tegenspraak met wat de virologen ons voorhouden?

SLEEDTS «Helemaal niet, want ik zeg er niet bij vanaf wannéér ik begin te tellen. Stel dat de pandemie dood wordt verklaard op 17 mei 2022, dan kan ik triomfantelijk 'Had ik het niet gezegd!' roepen, want op 12 mei 2022 klopte mijn voorspelling perfect! Ik ben wel wat slimmer dan die virologen: ik plak geen concrete datum op mijn voor­spellingen, haha!»

HUMO Maakt dat uw voorspelling niet volmaakt nutteloos?

SLEEDTS «En dan? Het hele oeuvre van Panamarenko is ook volmaakt nutteloos, maar het is kunst. En dat is precies wat ik ook doe.»

HUMO Wat voor kunst maakt u dan wel?

SLEEDTS «Hedendaags publieksgericht theater met maatschappelijke relevantie, artistieke scherpte en intellectuele uitdaging.»

HUMO Wat mag ik mij daarbij voorstellen?

SLEEDTS «Ik ben al vijf jaar op tournee met de voorstelling 'Hoelang gaat dat hier nog duren?' Dat die titel meer dan ooit maatschappelijk relevant is, spreekt vanzelf. En hij zit vol artistieke scherpte.»

HUMO Waarover gaat het stuk?

SLEEDTS «Over de vraag hoelang dat hier nog gaat duren. Ik kom op in een sobere belichting die de hele tijd hetzelfde blijft, en ik zeg: 'Hoelang gaat dat hier nog duren?' Ik herhaal die vraag, en ik blijf ze herhalen tot het stuk ten einde is. Het publiek weet dat het ten einde is als ik 'Dank u wel!' zeg en een buiginkje maak.»

HUMO En hoelang duurt het stuk?

SLEEDTS «Dat weet niemand. Als in het programmaboekje zou staan dat de voorstelling anderhalf uur duurt, roept iemand na tien minuten: 'Anderhalf uur!' Nee, de ene keer duurt ze maar een minuut of acht, maar de volgende avond misschien vier of vijf uur. Zo zorg ik ervoor dat de toeschouwer zich écht begint af te vragen hoelang dat hier nog gaat duren.»

HUMO Zijn er toeschouwers die na een halfuur steeds maar dezelfde vraag gehoord te hebben de zaal verlaten?

SLEEDTS «Nee, want dan kennen ze het antwoord op de vraag niet. Dat is precies de publieksbetrokkenheid waar ik naar streef. Als je naar een stuk van Shakespeare kijkt, denk je toch: het kan mij eigenlijk niet schelen hoe het afloopt met die Brutus, want die man is maar een fictief personage. En bovendien: ik heb het stuk al eens eerder gezien. Bij mijn voorstelling ligt dat helemaal anders: het antwoord op de vraag 'Hoelang gaat dat hier nog duren?' heeft een directe impact op het leven van elke toeschouwer. Kun je na de voorstelling nog iets gaan drinken? Zul je een dure taxi moeten nemen omdat de laatste tram al vertrokken is? Dat hangt allemaal af van het antwoord op de vraag die tevens de titel van mijn geniale toneelstuk is! Eat that, Shakespeare!»

HUMO Wordt u het niet beu om avond na avond steeds maar dezelfde vraag te herhalen?

SLEEDTS «Ik heb weleens moeilijke momenten, en dan duurt zo'n voorstelling misschien twintig minuten. Maar als ik op dreef ben, ho maar! Dan roep ik, dan krijs ik die vraag de zaal in, terwijl ik twee uur later sta te fluisteren. Die afwisseling maakt het boeiend. Er zijn ook liefhebbers die elke keer komen kijken, omdat de voorstelling veel langer of veel korter kan zijn dan de vorige.»

Soms denk ik natuurlijk weleens: hoelang hou ik het nog vol? Maar van dat gevecht met mezelf maak ik nieuwe kunst. Ik werk nu aan een voorstelling die 'Hoelang hou ik dit nog vol?' zal heten, dat wordt een mooie aanvulling op 'Hoelang gaat dat hier nog duren?' En samen met 'Ik kan niet genoeg herhalen dat ik het niet genoeg kan herhalen' kan dat een mooi afgerond drieluik worden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234