‘Niezen in de elleboog is alleen doeltreffend als het de eigen elleboog betreft’ Beeld Kamagurka
‘Niezen in de elleboog is alleen doeltreffend als het de eigen elleboog betreft’Beeld Kamagurka

tipsCORONAVIRUS

Humo lezen kan uw leven redden: gouden tips tegen het coronavirus

Tom Raes

Vreemd bezoek op de Humoredactie: een van top tot teen ingepakte en afgeplakte bode die ‘door het ministerie van Volksgezondheid’ was gestuurd, zoals hij ons per briefje meedeelde. Voor hij ijlings het hazenpad koos toen een lay-outer hoestte, gooide de bode van een afstand een enveloppe onze richting uit: ‘Nieuw overheidsadvies betreffende de bestrijding van het Covid-19-virus, ook bekend als het coronavirus’. Nu hebben we bij Humo niet de gewoonte klakkeloos te kopiëren wat de overheid ons toegooit, maar in tijden van epidemieën en wild om zich heen grijpende paniek leek het toch een goed idee om de brief integraal af te drukken.

‘Rekening houdend met het hoge aantal ­besmettingen in Italië, worden voortaan, naast rijst en noedels, ook spaghetti en ­pizza verboden in België. Andere bereidingen zijn voorlopig wel nog toegelaten.

Aangezien het coronavirus via speeksel wordt overgedragen, is elk contact met personen die lispelen af te raden.

Er zijn bij de overheid meldingen binnengelopen van bezorgde burgers die zich uit voorzorg een mondmasker hebben aangeschaft. Een lovenswaardig initiatief, ware het niet dat er zelfs bij het gebruik van zo’n masker nog altijd besmettingsgevaar bestaat via de ogen en de oren. Het is daarom aangewezen om ook de ogen luchtdicht af te plakken. Een stevige plakband van een degelijk merk biedt ­voldoende bescherming. Ter afsluiting van de gehoorgangen wordt aangeraden oordoppen in te brengen als u zich, ondanks herhaalde waarschuwingen, toch buiten waagt.

Om ongevallen bij zulke verplaatsingen te voorkomen, wordt na het aanbrengen van oordoppen en plakband aangeraden om buitenshuis een witte stok te dragen om obstakels in het straatbeeld tijdig waar te nemen. Bijkomend voordeel is dat de stok gebruikt kan worden om besmette individuen op een afstand te houden, desnoods met geweld.

Ter verduidelijking: de overheid wenst te benadrukken dat de maatregel om te niezen in de elleboog in plaats van in de handen alleen doeltreffend is als het de eigen elleboog betreft.

Kijk minder tv

Er is vooralsnog geen ­sluitend bewijs dat het coronavirus ook digitaal wordt overgedragen, maar om elk risico op besmetting uit te sluiten is het aangewezen om zich voor onbepaalde tijd niet meer bloot te stellen aan programma’s die druk bekeken worden. De overheid raadt het publiek daarom aan om uitzendingen van ‘Thuis’, ‘Blokken’, en ‘Twee tot de zesde macht’ voor onbepaalde duur te mijden.

Rekening houdend met bovenstaande maatregel houden de volgende programma’s volgens experts geen enkel gezondheidsrisico in: ‘Villa politica’, ‘De markt’, ‘1 jaar gratis’ en ‘Beat VTM’.

Om werkelijk elk risico uit te sluiten, wordt ook aangeraden uit de buurt te blijven van programma’s waarvoor een publiek wordt samengebracht in eenzelfde ruimte, zoals bijvoorbeeld in ‘De zevende dag’ en ‘The Voice Kids’. Programma’s waarvoor het studiopubliek is vervangen door een lachband, houden uiteraard geen gevaar in. Het veelvuldig bekijken van ­herhalingen van ‘F.C. De Kampioenen’ houdt voor zover bekend geen gezondheidsrisico in, al wordt in zulke gevallen verder psychisch onderzoek toch aangeraden.

Vermijd seks

Aan het advies om lichamelijk contact als handdrukken en kussen te mijden, wordt de raad toegevoegd om intieme betrekkingen voortaan achterwege te laten. Mogelijk leidt dat over een negental maanden tot een aanzienlijke daling van het aantal geboortes in ­België, maar dat kan als een positief neveneffect gezien worden: zo zullen er bij virale crises als deze ook minder potentiële patiënten zijn, waardoor het besmettingsgevaar vanzelf kleiner zal zijn.

De overheid neemt akte van de maatregel van de Belgische bisschoppen om het gebruik van het wijwatervat tijdelijk af te raden aan hun geloofsgemeenschap, en juicht die vanzelfsprekend toe. Maar ze wil de katholieke kerk er niettemin op wijzen dat bovenstaand advies over intiem contact ook voor hen geldt, ongeacht de leeftijd van de betrokkenen.

Zoals bekend heeft de overheid voorlopig nog niet besloten om de scholen te sluiten. Om het besmettingsgevaar in de klas toch enigszins in te dammen, vraagt de federale overheidsdienst Volksgezondheid met aandrang aan de leerlingen van het beroepsonderwijs om niet meer te spuwen naar hun leerkrachten.

Burgers wordt aangeraden in de mate van het mogelijke elke vorm van contact te mijden met de heer Marc Van Ranst, viroloog, alsook met mevrouw Maggie De Block, minister van Volksgezondheid. Beide individuen hebben een lange reis van nieuwsstudio naar persconferentie achter de rug, waar ze veelvuldig blootgesteld werden aan talloze nieuwslezers en journalisten, die door hun drukke beroepsbezigheden een risicogroep vormen. Het Twitteraccount van de heer Van Ranst zal uit voorzorg afgespannen worden met politielint.

Geen Hooverphonic

De overheid werd er attent op gemaakt dat er een aantal ongefundeerde geruchten over het coronavirus de ronde doen. Zo zou het besmettingsgevaar aanzienlijk verkleind worden door zich alleen nog achterwaarts voort te bewegen, wat het virus in de war zou brengen, en her en der wordt gefluisterd dat een laagje gerookte zalm in de schoenen antiviraal zou werken. Die geruchten zijn pertinent onjuist.

Ook de aantijging dat het coronavirus door de overheid gekweekt zou zijn om de financiële markten te destabiliseren en een communistisch regime in te voeren, berusten op geen ­enkele waarheid. Burgers wordt aangeraden geen geloof te hechten aan zulke beweringen, en ook het Twitteraccount van de heer Geert Noels zal van een politielint met de opdruk ‘Besmettingsgevaar’ worden voorzien.

Om erger te voorkomen wordt de deelname van Hooverphonic aan het Eurovisiesongfestival in mei geschrapt. Misschien heeft dat ook voordelen bij de bestrijding van het coronavirus, maar dat is in dezen bijzaak.

Mijd tachtigers

Aangezien bij het coronavirus het sterftecijfer bij ouderen boven de 80 jaar aanzienlijk hoger ligt dan bij andere bevolkingsgroepen, is het aangewezen om voor onbepaalde duur geen enkel contact meer te hebben met die leeftijdscategorie. ­Bejaarden worden door de overheid aangemoedigd om voortaan zelf de ondersteek te ledigen. Zoiets zou geen probleem mogen zijn voor de enige generatie die nog levendige herinneringen heeft aan de Tweede Wereldoorlog, en die dus veel erger heeft meegemaakt.

Het gerucht dat de overheid de verspreiding van het coronavirus net zou aanmoedigen omdat dat de vergrijzing zou tegengaan, is een samenzweringstheorie, en berust op geen enkele waarheid.

Corona wordt Dave

Omdat er onder de bevolking blijkbaar grote verwarring heerst over de aard en de naam van het bewuste virus, Covid-19 dan wel het coronavirus of een mutatie ervan, zal de overheid in verdere communicatie voortaan een nieuwe benaming hanteren voor het virus. Die naam zal ‘Dave’ zijn.

Omdat in Italië een minister positief testte op Dave, wordt er veiligheidshalve een bijkomende pauze ingelast in de federale regeringsvorming – naast de pauze die al van kracht was. Omdat het belangrijk is om in crisistijden te beschikken over een daadkrachtig bestuur dat gepaste maatregelen kan nemen, en alle onderhandelaars in goede gezondheid moeten verkeren voor de vorming van een regering die zulke maatregelen kan nemen, zal de pauze duren tot midden volgend jaar.’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234