null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Djokovic moet weg down under

Humo’s doldwaze Djokovic-quiz: speel zelf voor grenscontrole en bepaal wie Australië binnen mag

Mag ‘ie nu wel of niet in Australië blijven en een balletje slaan op de Australian Open? De saga rond de ongevaccineerde tennisser Novak Djokovic beheerst al meer dan een week het nieuws, en down under geraken de gemoederen flink verhit. Hoewel Loco Djoko en met hem zijn fans zich hét slachtoffer voelen van een maatschappij geobsedeerd door regels en controle, is de tennisser niet de enige die de toegang tot Australië al is ontzegd. Andere mensen of dingen zijn er dan weer, om twijfelachtige redenen, nog steeds welkom. Doe de test en speel zelf voor grenscontrole: buiten of blijven?

Redactie

Buiten of blijven: Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef was ooit prachtig en kleurrijk, maar is nu witter dan wit. De schijn van regenboogvlaggen is weg, en bovendien is het stokoud. Mag het in 2022 Australië nog wel binnen?

null Beeld  Unsplash
Beeld Unsplash

Grensstatus: toegelaten - Anuna De Wever hield nog een gepassioneerd pleidooi om het rif de toegang tot het land te ontzeggen, maar uiteindelijk heeft een Belg niks te zeggen in Australië.

Buiten of blijven: Mel Gibson

Geboren in de VS, maar vanaf zijn 12e opgegroeid in Sydney als een echte aussie. Geliefd en gelauwerd als acteur en regisseur, maar ook bekend van zijn anti-semitische tirades, racistische uitvallen en partnergeweld. Mag Mel Gibson blijven of vliegt hij buiten?

- Beeld DOCUMENTATION
-Beeld DOCUMENTATION

Grensstatus: toegelaten - want Braveheart blijft Braveheart.

Lees ook:

Wordt voeding ons geheim wapen? ‘Covidpatiënten die vitamine D slikken, herstellen sneller’

Buiten of blijven: Tyler, the Creator

In 2015 wilde rapper Tyler, the Creator met z’n ‘Cherry Bomb’-tournee door Australië trekken, maar dat was buiten een feministische organisatie gerekend. Collective Shout zette een brede campagne op om het visum van de rapper in te trekken wegens zijn ‘vrouwonvriendelijke lyrics over verkrachting en geweld’. Buiten of blijven?

null Beeld Getty Images,,
Beeld Getty Images,,

Grensstatus: intussen wel toegelaten - voor het tot een officiële beslissing kwam, trok Tyler, the Creator zelf de stekker uit de Australische tournee. In zo’n controverse wou hij niet optreden, klonk het. Intussen tourt de rapper wel weer gewoon down under.

Buiten of blijven: boemerang

Een prachtig Australisch artefact dat handig is om Skippy tegen te houden wanneer die z'n stevige rechter bovenhaalt, maar bovenal ook een levensgevaarlijk stuk speelgoed dat al meerdere onschuldige huisvaders en -moeders op de spoed heeft doen belanden. Buiten of blijven?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Grensstatus: toegelaten - want niet weg te jagen.

Vluchtelingen: buiten of blijven?

Mensen uit oorlogsgebieden die in Australië internationale bescherming zoeken. Velen zitten vast in hetzelfde hotel waar Djokovic zijn quarantaine uitzit. Buiten of blijven?

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Grensstatus: afgewezen - Djokovic zit al een week vast in het quarantainehotel, de meeste vluchtelingen in Australië zitten er al langer dan drie jaar. Australiës bikkelharde migratiebeleid stuurt hen uiteindelijk onvermijdelijk terug.

Tones and I: buiten of blijven?

Deze Australische singer-songwriter folterde in 2019 de hele wereld door radiohit ‘Dance Monkey’ uit te brengen. De gevolgen van die misdaad zijn twee jaar later, op TikTok en andere sociale media, nog steeds voelbaar. Buiten of blijven?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Grensstatus: toegelaten - we weten écht niet waarom.

Skepta: buiten of blijven?

Rappers en Australië: het is blijkbaar geen al te best huwelijk. In 2016 verkocht Skepta een wildvreemde een muilpeer in een discotheek in Melbourne. Vloog hij daarna buiten of mocht hij blijven?

null Beeld DOCUMENTATION
Beeld DOCUMENTATION

Grensstatus: eerst afgewezen, intussen toegelaten - in 2018 werd Skepta’s visum voor Australië officieel geweigerd 'on charachter grounds’. Een verwijzing naar die ene braspartij, wellicht. Na een verontschuldiging aan zijn slachtoffer en een gratis concertticketje oordeelde een rechter dat de weigering herzien werd.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234