Geslaagd! Beeld Shutterstock
Geslaagd!Beeld Shutterstock

opvoedingexamens

Humo’s tips voor Examenouders: ‘Het is niet erg als u een lui kind hebt’

Ach, de toekomst zag er zo mooi uit. ‘Onze Kenzo is hoogbegaafd. En ons Yamanootje ook!’ Dat kon je tien jaar geleden op feestjes al eens terloops laten vallen. Maar intussen doet onze Kenzo zijn eerste jaar hogeschool en heeft hij al twee dikke buizen aan zijn broek. En ons Yamanootje is ooit moedig begonnen aan de Latijn-Griekse, maar ze zit nu aan te modderen in een kunstrichting. De examens komen eraan. Je wilt je kinderen zo graag helpen. Je geeft hun zelfgemaakte fruitsapjes en voedingssupplementen, want dat helpt tegen de stress. Je blijft zo vaak mogelijk thuis, want het is belangrijk dat ouders er zijn. Maar zullen ze het halen? Ben je niet te overbeschermend?

Hugo Matthysen

(Verschenen in Humo 3795 op 28 mei 2013)

Nee, het is niet simpel om examenouder te zijn. Daarom hebben wij een roedel experts gebeld, en we hebben hun gouden raad netjes samengevat.

Examens Beeld web
ExamensBeeld web

GUN UW KIND EEN JAAR VAKANTIE

Nu is het stressen en nagelbijten geblazen, maar over een jaar zal het leven van de student helemaal anders zijn. Het ouderwetse spieken heeft een Aimé Van Heckiaanse omwenteling ondergaan: jawel, een heuse afspraak met de 21ste eeuw! Want in 2014 komen de Google Glasses op de markt. Je hoeft de examenvragen niet eens te lezen, je laat er je blik over dwalen en meteen verschijnt het juiste antwoord. Studeren wordt kinderspel, zelfs een middenmoter kan twee of drie richtingen moeiteloos aan. Waarom zou je dus niet een jaartje wachten? Stuur uw student op wereldreis in de geruststellende wetenschap dat hij daarna fluitend door de moeilijkste richtingen zal dansen. Kenzo wordt tegelijk chirurg, master in de oude talen én architect, en uw Yamanootje biomedica, historica, scheikundige én communicatiewetenschapster. U zult niet meer ‘Euh... ik moet even naar het toilet!’ hoeven te fluisteren als het op feestjes over studieresultaten gaat. Nee, u zult kunnen zeggen: ‘Ja, op de lagere school was het al duidelijk. Ze zijn allebei hoogbegaafd.’

LUIHEID IS EEN HANDICAP

Bij het oudercontact hebben talloze ouders het al moeten horen: ‘Uw dochter kan deze richting zeker aan, als ze wat meer haar best doet.’ Met andere woorden: uw Yamano is een luierik. De gemiddelde ouder aanhoort deze boodschap met gebogen hoofd en gaat als een geslagen hond naar huis. ‘Hoe moet ik mijn kind vertellen dat het lui is?’ vragen vader en moeder zich vertwijfeld af. ‘Wat een mokerslag voor het zelfbeeld van zo’n kwetsbare puber.’ Nee, zo komen we nergens. Als het kind als lui wordt bestempeld, moet u op tafel slaan! U moet zeggen: ‘Inderdaad, mijn kind is lui. Dat weet ik al veel langer dan u! En dan? Dacht u dat ons Yamanootje daar zelf voor heeft gekozen? En heeft een kind dat zich met deze zware handicap door het leven moet slepen, niet evenveel recht op een diploma als de gelukzakken die ijverig door het leven gaan?’ Aarzel niet om een zelfhulpgroep voor Ouders van Luie Kinderen op te richten. Kies voor een neutrale naam. Acedia, bijvoorbeeld, dat klinkt streng en zakelijk, maar het betekent gewoon vadsigheid. Als uw kind het niet haalt, ga dan naar ‘De Afspraak’. Namens Acedia. Noem daar de school en haar leraren met naam en toenaam. Sta op uw rechten, ontketen een kleine revolutie. Moet uw kind alweer van richting veranderen? De school zal zich haasten om op haar desastreuze stappen terug te komen!

KIES EEN GOEIE ADVOCAAT

Als de leerling faalt, sleep de school dan voor de rechtbank! Het is een methode die al meermaals vruchten heeft afgeworpen. Het is een laatste redmiddel, het is altijd beter dat de kleine goeie examens aflegt. Maar een moderne ouder is vooruitziend. Het is best dat u nu al een advocaat raadpleegt. Daar zijn twee goede redenen voor. Er zijn tientallen raadslieden die gespecialiseerd zijn in dat soort zaken, maar na de examens hebben die het natuurlijk razend druk. Als ze u al kennen, is het moeilijker u af te wijzen. Een ander voordeel is dat u een naam hebt om mee te zwaaien. Nee, u moet geen mails sturen naar de leerkrachten om hen te vertellen dat u een advocaat hebt. Dat maakt geen sympathieke indruk. Het is ook niet nodig dat uw kinderen dat gaan vertellen. Kies voor een sobere, duidelijke aanpak. U geeft Yamano gewoon naamkaartjes mee. En paperclips. Ze kan dat naamkaartje dan aan haar proefwerk vastmaken. Zo weten de leerkrachten onmiddellijk dat u niet met zich laat sollen en zullen ze wel twee keer nadenken eer ze met de rode bic tekeergaan!

HET BELANG VAN DE JUISTE STUDIERICHTING

Kenzo is na veel sukkelen door het a.s.o. gesparteld. Hij zit nu in het eerste jaar communicatiewetenschappen. U voelt dat de examens catastrofaal zullen aflopen. U panikeert, maar u weet niet wat u moet doen. Wel, doe gewoon niets! Want dacht u echt dat er een diploma vereist is om koffie aan te dragen in een televisieproductiehuis? Om daar de papierlade van de printer bij te vullen? Ja, ze krijgen daar ronkende titels als redactioneel researcher en zo, maar googelen kan iedereen. En dat is het moeilijkste wat ze daar moeten doen. Daar hoef je niet voor te studeren. Van het geld dat u bespaart omdat u geen kot hoeft te huren, kunt u een buitenverblijf kopen in Spanje. En eentje in Portugal.

Kies dan voor een richting met toekomst, zult u zeggen. Rechten, bijvoorbeeld, met een specialisatie in betwistingen omtrent examens, dat is toch de toekomst, niet? Nee! Niet doen! Bent u onze voorspelling over de Google Glasses al vergeten? Communicatiewetenschappen is niet de enige richting die zelden tot een job leidt, we hebben er zomaar eentje uitgepikt. U kunt de lijst zelf aanvullen. Dus als uw kind in zo’n richting zit, en het ziet ernaar uit dat het diploma nooit zal worden binnengerijfd, haal dan uw beste Engels boven, en zeg luid tegen uzelf en uw omgeving: ‘So what?!’ Daarna rijdt u naar Charleroi voor een vluchtje naar één van uw buitenverblijven.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234