null Beeld VRT - Mark De Vilder
Beeld VRT - Mark De Vilder

De geheimen van de lifecoach

Humo sprak een lifecoach: ‘Payconiq heeft ons beroep vleugels gegeven!’

Je kent dat gevoel. De wekker loopt af en je denkt: ‘Ik ben nog steeds in leven, maar hoe pak ik dat aan, dat leven met al zijn verschrikkelijke keuzes? Kaas of salami? Kopen of huren? Een ander lief of voortploeteren? Benzine of diesel, of hybride? Face to face of online?’ Daar lig je met prut in je ogen en wanhoop in je hart. Want het leven is een labyrint waarin je voortdurend een nieuwe richting moet kiezen.

Hugo Matthijsen

Er zijn klassieke boeken die je daarbij kunnen helpen, zoals ‘Het leven en hoe het te leiden’ van Serge Simonart en de ‘Ethica Nicomachea’ van Aristoteles. Maar lezen is slecht voor je ogen. Dan maar naar de lifecoach.

HUMO Wat is een lifecoach?

EGON DRIESSENS (lifecoach) «Iemand die toch minstens 70 euro vangt voor een sessie van een uurtje, de rest zijn amateurs. Als je Dries Mertens in je ploegje wilt, zul je er ook niet komen met het minimumloon en een resem dienstencheques. Iederen kan ‘Spread your wings and fly!’ roepen, maar als daar geen respectabel bedrag tegenover staat, klinkt dat hol.»

HUMO Er wordt weleens gemopperd dat je geen diploma nodig hebt om lifecoach te worden.

DRIESSENS «Dat is een misvatting. Alle goeie lifecoaches hebben een toneelopleiding gehad.»

HUMO Jij ook?

DRIESSENS «Bij wijze van spreken, ja. Ik ben autodidact. In 2009 heb ik nog een glansrol gespeeld in een aflevering van ‘Witse’, de regieassistente was mijn buurvrouw, vandaar. Ik vertolkte een cafébaas die verklaarde dat de verdachte tijdens een kaartavondje de kroeg had verlaten om kwart over negen, en dat hij pas om halfelf terug was. O, hoe ik daar glazen stond te spoelen terwijl ik dat zei, en hoe veelbetekenend ik Witse aankeek! En hoe ik terloops tegen een figurante aan de toog zei: ‘En nog eens hetzelfde, Marjan?’ Dat stond dus niet in de script, maar de regisseur vond het fantastisch. Improvisatietalent dus.

»Ze hebben dat zinnetje eruit geknipt, onbegrijpelijk. Tussen de takes door vroeg die Marjan of ik kinderen had, en wat ze moest aanvangen met een vijftienjarige die niet meer naar school wilde. Ik ben met haar in gesprek gegaan, en ik stootte al snel op een onzekerheid die veroorzaakt werd door een slecht zelfbeeld. Toen voelde ik het: ik ben een lifecoach! Ik ben meteen gestopt met acteren.»

HUMO Hoe heb je die nieuwe carrière aangepakt?

DRIESSENS «Ik heb mijn garage verbouwd tot een stemmig salonnetje. Ja, je moet durven te investeren. Dat verlang ik ook van de cliënt. Ik vraag 90 euro per uur voor een sessie, en dan zeg ik: ‘Je moet durven te investeren in jezelf!’ Als ze het wat veel vinden, knik ik begrijpend en ik mompel iets over het verlaten van de financiële comfortzone en de angst die je daarbij moet overwinnen. ‘Maar we gaan die samen aanpakken, die angst,’ zeg ik dan, ‘want je bent geboren om groots te worden, om een blij en zelfzeker mens te zijn!’ En hup, eer ze het beseffen hebben ze een contractje voor zeven sessies getekend. Ik noem dat een trajectvormig stappenplan, dat geeft de mensen vertrouwen.»

HUMO Mis je het acteren niet?

DRIESSENS «Een beetje wel, maar ik blijf in contact met het wereldje. Geregeld krijg ik acteurs over de vloer die ook lifecoach willen worden, want ze zien hoe goed hun ex-collega’s het doen. ‘Dat is een ambitieus plan,’ zeg ik dan. ‘Ja hoor: spread your wings and fly! Maar eerst gaan we die innerlijke onzekerheid omvormen tot een toekomstgerichte harmonie met de omgeving.’ Of iets dergelijks. Ze kunnen meteen met Payconiq betalen, een even schitterend als eenvoudig systeem. Payconiq heeft het lifecoachen nieuwe vleugels gegeven. En dan krijgen ze een geurkaars mee naar huis. Om het licht brandende te houden.»

HUMO Welk licht?

DRIESSENS «Dat is mij ook niet duidelijk, maar ze willen allemaal licht zien. In de duisternis, aan het einde van de tunnel... Dat kost mij minder dan één euro bij AliExpress, mét glazen potje!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234