H. Demoller Beeld Getty Images/iStockphoto
H. DemollerBeeld Getty Images/iStockphoto

tv-tip'A Year of Murder'

Huurmoordenaar in tijden van corona: ‘Ik maak mensen die in de zorg werken liever niet van kant’

Hugo Matthysen

Huurmoordenaar Hans Demoller maakt zich grote zorgen over de kwaliteit van het onderwijs. ‘Ik word weleens overvallen door somberte als ik de mensen in keurige bubbeltjes door parken of winkelstraten zie lopen,’ zegt hij. ‘Een Stany Cretsiaanse moedeloosheid maakt zich dan van mij meester. Maar ja, ik vertegenwoordig maar een sectortje van niks, waar uiteraard geen harde cijfers over bestaan. Hoeveel huurmoordenaars zijn er in dit land? Ik schat een kleine tweehonderd. En hoe klein wij ook zijn, wij moeten toch ook onze boterham kunnen verdienen?’

Ja, de man heeft het moeilijk. En hij is blij dat hij eens zijn zeg kan doen.

HANS DEMOLLER «Het publiek heeft een fout beeld van ons vak en ik wil dat graag rechtzetten. De mensen denken dat wij ’s nachts door donkere straten sluipen, huizen binnendringen en slapenden na enige verdoving met chloroform zachtjes maar fataal de keel oversnijden. Dat gebeurt natuurlijk, maar het beste werk lever je toch in drukke winkels, in concertzalen en in volle treinen.»

HUMO Er wordt dus vooral gehuurmoord in de openbare ruimte?

DEMOLLER «Ja. In niet-coronatijden heb je toch gauw een geval of vijf per maand. Je bent nergens zo onzichtbaar als in de massa. In de hal van een schouwburg geef je een onbekende een joviaal klopje op de rug. Als hij zich omdraait, zeg je: ‘O sorry, ik dacht dat je mijn neef was.’ De man heeft niet eens gevoeld dat hij een piepklein injectietje tussen de schouderbladen kreeg. Na de voorstelling gaat de aanstaande dode misschien nog iets drinken met vrienden, en voor hun ogen zakt hij in elkaar. Acute hersenverpulping of zoiets, mooie dood. Maar ja, begin daar maar eens aan met al die coronamaatregelen.»

HUMO Zijn er ook goede kanten aan de corona? Je kunt bijvoorbeeld iemand besmetten?

DEMOLLER «Nee, daarvoor is de uitkomst te onzeker. Ik heb de afgelopen maanden een paar mensen naar het hiernamaals geholpen met een neuswisser. Maar dat is ingewikkeld, hoor. Je moet weten waar en wanneer iemand zich zal laten testen, dan moet je de zorgverlener die de test afneemt ombrengen zodat je hem of haar kunt vervangen, dan die neuswisser met een traagwerkend gif in die neusholte wurmen... Het is een gedoe. En ik heb veel respect voor mensen die in de zorg werken, ik maak die liever niet van kant. Daarom doe ik een oproep aan de overheid: hef die maatregelen op! Doe het voor de mensen uit de zorg!»

HUMO Wat is het profiel van de mensen die je moet omleggen?

DEMOLLER «Wij lopen daar niet mee te koop, maar diversiteit is bij ons geen hol woord. Man, vrouw, genderfluïde, met of zonder kleurtje, ze gaan allemaal even doeltreffend en discreet voor de bijl. En het is ook een mythe dat het alleen is weggelegd de hogere inkomens. Voor de prijs van een bescheiden citytripje verlos ik je van een liefdesrivaal. Conflict met de buurman over een hond die elke nacht loeihard blaft? Reken maar eens uit wat een gerechtelijke procedure je kan kosten. Ik doe dat veel goedkoper. Je kunt beslissen of je de hond of de eigenaar wilt treffen. Ik zeg altijd: doe de eigenaar, want ik weet uit ervaring dat die anders gewoon een nieuwe hond koopt die nóg tergender blaft.

»Maar ja, de sector ligt dus op zijn gat. Zijn er bij jullie blad geen medewerkers die je liever kwijt wilt? Rotte appels, zeg maar?»

HUMO Euh...

DEMOLLER «In De Standaard stond vorige week een aanklacht van Mia Doornaert over spelfouten in haar geliefde krant. Ik heb me afgevraagd of ik haar mijn diensten zou aanbieden. Maar ja, dacht ik, dan wordt de journalist in kwestie gewoon vervangen door een andere die eveneens weidverbrijde ijgenschappen schrijft, zonder dat de ijndredactie ingreipt. Moet die eindredacteur er dan ook aan? Die jonge mensen hebben op school nooit behoorlijk leren spellen. De problemen zullen zich blijven herhalen. Dat heb je als je massaal onbekwame leraren voor de klas zet.

»Ik zou natuurlijk al die taalarme leerkrachten kunnen afknallen, maar wie gaat dat betalen? Bovendien, die zitten thuis achter hun computertjes, je kunt niet even naar een ouderavond gaan en hup, effe wurgen. Nee, ik zie de toekomst van het onderwijs somber in.»

‘A year of murder’, Canvas, maandag 8 maart, 23.20

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234