null Beeld BBC/Mercury Studios/Mark Seliger
Beeld BBC/Mercury Studios/Mark Seliger

The Rolling Stones

‘Ik ben fan van de Stones, weet je wel hoe erg dat is?’

De Engelse koningin mag dan zo dood zijn als een pier waaraan we niet alleen met genegenheid terugdenken, maar ook met respect voor de onverdroten wijze waarop het diertje plichtsgetrouw door een niet altijd makkelijk leven kronkelde… Nee, we zullen die toch wat bedenkelijke beeldspraak maar gauw in de compostbak gooien. Onze excuses. Waar we met deze wat ongelukkige aanhef naartoe willen: het Verenigd Koninkrijk heeft gelukkig legendarische grootheden die wel nog vrolijk in leven zijn, en dat biedt toch enige troost in deze moeilijke dagen. The Rolling Stones bijvoorbeeld. Wat maakt hen zo bijzonder, om maar eens een interessante vraag te stellen.

Hugo Matthysen

JEROEN KRUYMELS (fan) «Dat vraag ik mij ook af.»

HUMO Hoezo, je bent toch een fan?

KRUYMELS «Ja, hoor. Ik heb al twintig concerten van de Stones bijgewoond. Als er iets over hen verschijnt, wil ik dat onmiddellijk lezen. Ik ken de namen van alle achterkleinkinderen van Mick Jagger uit het hoofd, net als de lievelingsgerechten van alle huidige en vroegere leden. Ik heb die gerechten trouwens ook allemaal gegeten. Meermaals zelfs, niet te vreten!»

HUMO Wat was het meest memorabele concert?

KRUYMELS «Juni dit jaar, in Bern. Het ging niet door wegens corona. Wat een opluchting.»

HUMO Waarom?

KRUYMELS «Als je zoals ik dag in, dag uit met de Stones bezig bent, krijg je het schurft van die kerels.»

HUMO Je koopt dure tickets om naar een groep te gaan kijken waar je een hekel aan hebt?

KRUYMELS «Ja, ik ben nu eenmaal een fan.»

HUMO Je hóéft toch geen fan van de Stones te zijn?

KRUYMELS «Dat zegt mijn neuroloog ook, maar dat verandert niks aan de zaak.»

HUMO Even tussen haakjes voor de lezers, want je weet zelf natuurlijk perfect wat de stand van je oogvocht is: er staan tranen in je ogen. Gooi het er gewoon uit, jongen, vanwaar die plotse emotie?

KRUYMELS «Ik heb iets verschrikkelijks meegemaakt, zo’n twintig jaar geleden. Het ijzelde, en ik schoof met mijn auto een gracht in. De airbag knalde in mijn gezicht, en sindsdien ben ik fan van de Rolling Stones. Je weet niet hoe verschrikkelijk dat is.»

HUMO Wat is daar verschrikkelijk aan?

KRUYMELS «Die voortdurende drang om alles te horen en alles te weten wat met die kerels te maken heeft, houdt nooit op. Mijn hersenen zijn gescreend tot de CT-scanner roodgloeiend stond en ik heb wekenlang met elektroden in mijn kop aan monitors gehangen, maar de artsen hebben niks gevonden. En medicatie hielp ook niet. Ik moet ermee leren leven, zegt de dokter. Maar ik vind dat een rotgroep. Wat heb ik misdaan om dit lot te moeten dragen? Waarom ben ik geen fan geworden van Pearl Jam of Radiohead, die vind ik nog te pruimen.»

HUMO De pruimenoogst zal dit jaar amper de helft bedragen van andere jaren. Laat die vruchten met rust, ze hebben het al moeilijk genoeg!

KRUYMELS «Sorry, maar ik vind de muziek van de Stones dus kut met de vruchten die ik niet meer bij naam zal noemen.»

HUMO Wil je liever over iets anders praten?

KRUYMELS «Nee! Ik ben nu eenmaal een fan, ik wil het daar graag over hebben. Wat die jongens hebben gepresteerd, is echt ongelooflijk. Hun hele carrière is gebouwd op muziek die ze links en rechts hebben gejat, het is een schande. Maar een echte fan ziet dat door de vingers.

»Onderweg naar dit gesprek heb ik in de auto ‘Tattoo You’ nog eens opgezet, een plaat uit 1981. Dat misselijkmakende ‘Start Me Up’ spelen ze nog steeds live. Hoe vaker ik het hoor, hoe groter mijn afkeer van dat onding wordt. Soms denk ik: ach, was ik maar dood. Maar hoe kun je naar die muziek luisteren als je dood bent? Want die muziek, daar draait het om als je een fan bent. En ik bén een fan, nog geen klein beetje!»

HUMO Ja, euh… Ja. Da-ag!

‘My life as a Rolling Stone’
Canvas, zondag 18 sep., 20.10

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234