ROYAL HISTORY’S MYTHS AND SECRETS
Detail of Saint Hippolytus from Central Panel of Martyrdom of Saint Hippolytus by Dieric Bouts the Elder   (Photo by Francis G. Mayer/Corbis/VCG via Getty Images) Beeld Corbis/VCG via Getty Images
ROYAL HISTORY’S MYTHS AND SECRETSDetail of Saint Hippolytus from Central Panel of Martyrdom of Saint Hippolytus by Dieric Bouts the Elder (Photo by Francis G. Mayer/Corbis/VCG via Getty Images)Beeld Corbis/VCG via Getty Images

uitvaartplannen in covidtijden

‘Ik had hem moeten vierendelen. Dan hadden zestig mensen waardig afscheid kunnen nemen’

De beschaving gaat erop vooruit. Tegenwoordig worden royals achtervolgd door sukkels met telelenzen, maar tot diep in de 19de eeuw werden ze achternagezeten door griezels met een bijl. Voor de onnozelste ruzie ging het hoofd eraf. Was er dan geen betere manier om conflicten bij te leggen?

ISABEL SNUYTERS (relatiedeskundige) «Als ik kon terugreizen in de tijd, zou ik tegen die mensen zeggen: ‘Lieve mensen, conflicten kun je ook oplossen met een goed gesprek. Als je voortdurend elkaars hoofden afhakt, dan wordt een goed gesprek wel een beetje moeilijk.’»

HUMO Misschien hadden beide partijen wel een goed gesprek vóór de onthoofding?

SNUYTERS «Dat is niet uitgesloten. Het is denkbaar dat iemand voorstelde: ‘Weet je wat, hak mijn hoofd er alvast af, daarna praten we verder.’ Dat was zeker een goede methode om een vastgelopen situatie te deblokkeren.»

HUMO Een gesprek met iemand wiens hoofd werd afgehakt?

SNUYTERS «Ja, op een non-verbale manier. Dat soort communicatie wordt vaak onderschat binnen een relatie. Misschien waren die mensen hun tijd wel vooruit. En besef je wel wat de gevolgen daarvan zijn?»

HUMO Ik niet, maar u vast wel.

SNUYTERS «Nu wordt het een beetje ingewikkeld. Als die mensen hun tijd vooruit waren, en ik wil naar hen terugreizen in de tijd, zoals ik in mijn eerste opmerking euh... opmerkte, dan wordt het een kwestie van zorgvuldig mikken. Je mikt bijvoorbeeld op het jaar 1587, maar de mensen met wie je wilt praten zijn hun tijd vooruit, die bevinden zich al in pakweg 1920. Maar hun tijdgenoten weten dat niet. Dan moet je heen en weer flitsen tussen verschillende tijdperken, om zo dat probleem van die onthoofdingen aan te pakken. Op die manier ben je wel even bezig. En dan is er ook nog het kostenplaatje. Ik vraag 115 euro voor een sessie van een uur, dat is een gangbare prijs. Tja, begin dat maar eens om te rekenen naar munten uit respectievelijk 1587 en 1920, dat is om hoofdpijn van te krijgen! Maar dat mag geen reden zijn om die mensen in de steek te laten.»

HUMO Is tijdreizen een gangbare methode in de wereld van de relatiedeskundigen?

SNUYTERS «Tijdreizen is nog steeds een beetje lastig, maar ik doe dat op een mentale manier. Je moet kunnen kijken naar wat goed was in het verleden, terug naar de roots, naar de authenticiteit. Daarom heb ik vorige week het hoofd van mijn vriend afgehakt.»

HUMO Waarom?

SNUYTERS «Er zat wat sleet op de relatie, en hij kwam midden in de nacht strontzat thuis van een lockdownfeestje. Ik heb toen spontaan zijn hoofd afgehakt. Spontaniteit staat bij mij op nummer drie in mijn prioriteitenlijstje.»

HUMO Wat staat er dan op één en twee?

SNUYTERS «Een kapblok en een goeie bijl, ex aequo op de hoogste plaats, want het ene is zinloos zonder het andere. Dat is zoals yin en yang en zo van alles. Als je nog eens 115 euro te veel hebt, zal ik je dat allemaal graag uitleggen.»

HUMO Je vriend onthoofden is niet niks.

SNUYTERS «Inderdaad, het is een aanrader. Je kunt het hoofd en het lichaam dan apart begraven, en dat schenkt extra troost in deze moeilijke dagen, je mag dan dertig mensen uitnodigen voor het afscheid. Maar dat is theorie, de praktijk is ingewikkelder. De moeder van mijn vriend wilde per se op beide begrafenissen aanwezig zijn. Ik vond dat heel egoïstisch. Ik heb gezegd: Veerle, je ontneemt een rouwende nabestaande de kans om zijn verdriet te uiten, gewoon omdat jij toevallig de moeder bent van die onverantwoorde zatlap. Ik heb mijn lessen getrokken uit al die heisa.»

HUMO En wat zijn die lessen?

SNUYTERS «Ik had hem moeten vierendelen, dan hadden zestig mensen waardig afscheid kunnen nemen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234