televisie'Een zomer als geen andere'
Is groentesoep even gevaarlijk als Covid-19?
De hele zomer lang zwierf Rudi Vranckx door Europa met een camper die bijna door zijn wielen zakte onder de zwaarwichtige vraag die Vranckx meezeulde. En die vraag was: verandert de pandemie de wereld ten goede of ten kwade? De avontuurlijke reporter sprak met een hoop mensen, waarvan een deel spontaan 'ten goede!' antwoordde, terwijl anderen zonder aarzelen 'ten kwade natuurlijk!' riepen. Verder waren er ook die meenden dat corona de wereld grotendeels ten goede veranderde, maar toch een klein beetje ten kwade. Nee, eenduidig was het allemaal niet. Als u, waarde lezer, het antwoord op die vraag wilt weten, is het bekijken van de tv-reeks verloren moeite. En het boek 'Een zomer als geen andere' is al helemaal weggegooid geld.
Gelukkig is er Humo. Wij weten als geen ander de juiste deskundigen te vinden, die meteen duidelijke antwoorden geven.
HUMO Dokter De Zeulder, heeft de pandemie onze wereld ten goede of ten kwade beïnvloed?
DR. KOEN DE ZEULDER «Ten kwade. Heb je nog vragen?»
HUMO Eigenlijk niet, nee.
DE ZEULDER «Daar ben ik blij om. Want die Vranckx is hier ook gepasseerd, en ik heb hem hetzelfde geantwoord. En toen vroeg hij: 'Wat bedoel je met ten kwade?' Vreemde vraag voor iemand die zichzelf een journalist noemt! Zo'n man zou toch moeten weten dat ten kwade bekekent: in negatieve zin, met schadelijke gevolgen, rampspoedig, onheil veroorzakend enzovoort. En als hij dat níét weet, kan hij altijd de betekenis googelen, of het aan zijn misschien wat beter geschoolde collega's vragen.»
HUMO En heeft hij dat gedaan?
DE ZEULDER «Duidelijk niet, althans niet vooraf. Je moet je dat goed voorstellen: iemand gaat op pad met de vraag of de pandemie de wereld ten goede of ten kwade heeft beïnvloed. Maar die man weet niet eens wat 'ten kwade' betekent. Dan rijst het vermoeden dat hij evenmin weet wat 'ten goede' betekent. Met andere woorden: hij zoekt het antwoord op een vraag die hij zelf totaal niet begrijpt! Het is alsof je vraagt of groentesoep gezond is, en niet weet of gezond een kleur is, een nationaliteit, een begrip uit de muziektheorie of een gesteente.»
HUMO Nu u erover begint, en aangezien we deze pagina nog niet helemaal hebben gevuld: is groentesoep eigenlijk wel gezond?
DE ZEULDER «Dat is geen simpele kwestie. Laat mij eerst dit duidelijk stellen: baden in groentesoep is af te raden, zeker als ze nog op het vuur staat. Voorts is het onverstandig om voor het slapengaan gauw nog twee emmers groentesoep over de lakens te gooien, zelfs als ze al helemaal is afgekoeld. Ja, van groente-soep krijg je voor je het weet een longontsteking. In die omstandigheden toch.»
HUMO Groentesoep is dus even gevaarlijk als het coronavirus?
DE ZEULDER «Ook hier moeten we nuanceren. In een vleermuizengrot draagt zo'n virus alleen maar bij tot de gezelligheid, in een voetbalstadion of een zorginstelling ligt dat weer anders. Maar als ik even een algemene opmerking mag maken: je kunt groentesoep en het virus niet zomaar met elkaar vergelijken. Groentesoep is bijvoorbeeld met het blote oog zichtbaar. Je kunt een aantal risico's beter inschatten. Uitglijden op een keukenvloer waarop wat van voornoemde soep werd gemorst, en dat geldt overigens ook voor andere soepen, komt zelden voor. Nochtans kan dat tot ernstige kneuzingen en zelfs botbreuken leiden. Moeten we daarom een protocol opstellen over antislipschoeisel voor keukenpersoneel? Nee. Maar het kan geen kwaad dat men zich bewust is van de risico's.»
HUMO Hebt u ooit patiënten gehad met groentesoepgerelateerde aandoeningen?
DE ZEULDER «Een jaar geleden belde een vrouw naar haar man, een zestiger die in een café zat te kaarten, met de vraag of hij dringend naar huis wilde komen, want 'de soep staat al op tafel'. Die man sprong op zijn fiets, en in de onoplettendheid van zijn haast sukkelde hij onder de wielen van een vrachtwagen. Het gebeurde voor mijn deur, maar ik kon helaas niets meer doen. Ik heb toen aan de weduwe gevraagd wat voor soep ze had gemaakt, en mijn vermoeden werd bevestigd. Ik heb toen het volgende gezegd: 'Als het inderdaad groentesoep was, dan hoeft u zich niets te verwijten.'
»Ja, het hoort niet tot mijn taakomschrijving, maar het is goed dat je als arts af en toe wat troost kunt brengen.»
‘Een zomer als geen andere’, Canvas, dinsdag 22 september, 21.20