null Beeld Klaas De Scheirder
Beeld Klaas De Scheirder

Reacties

Kritiek op de nieuwbouw aan het Antwerpse Steen: ‘Dat is wer iet van ne vzw, zeker?’

Het Antwerpse Steen krijgt een nieuw bijgebouw, en meer zelfs: het staat er al bijna. Wij zijn eens gaan kijken en waren positief verbluft. De architecten spelen met de vormentaal van de burcht, en zo hebben wij het graag. Er komen grijze kleurschakeringen, moderne kantelen, een uitkijktoren, en wij meenden zelfs iets als hedendaagse schietgaten te herkennen. Bovendien, en daar konden wij niet naast kijken, krijgt de waterkant een nieuwe functie. Wat voor functie? En dynamische functie! Wij konden de euforische kreet ‘amai, da’s wel ’t één en ’t ander!’ niet onderdrukken.

Hugo Matthysen

Toch zijn er de laatste dagen ook kritische geluiden te horen, en dat mag niet verbazen, want als er íéts is waar de Antwerpenaar verstand van heeft, dan is het wel van architectuur.

STAF B. (51, architectuurkenner) «Ik kwam daar toevallig langs, en ik heb direct naar ’t Stad gebeld: ‘Mannen, komt eens dringend dat zwerfvuil opkuisen! En dan heb ik het niet op de Polen die dat spel moeten opmetsen, maar over die hoop stenen.’ Moppeke! We mogen al eens lachen, hè?!»

WILCO D. (35, architectuurkenner) «Waarom hebben ze daar geen volkstuintjes voorzien? Dan kunt ge warmoes kweken, maar ook linzen en sociaal weefsel. Dat kunnen ze dan serveren aan de passagiers van de cruiseschepen die daar aanmeren. En dan gaan die zeggen: ‘O mein Gott, das ist lecker!’ Want dat zijn allemaal Duitse rijke stinkers. En daarna gaan die naar huis met nieuwe inzichten, en dan stichten die in Hamburg of München nieuwe sociale projecten, namelijk volkstuintjes. Of in Berlijn, want ook daar wonen nog keiveel Duitsers zonder volkstuintje.»

DAEMON G. (16, architectuurkenner) «Ge kunt daar toch niet indoor skaten, of wa?»

JOHANNES F. (37, architectuurkenner) «Laat die brokken uit het verleden samen nen upgrade doen tussen de mensen van dees wijk die een klappeke doen om te lijmen wat er verkeerd ging tussen ons want dees beton kriebelt in de nek van mijn stad waar het ego wijsheid zoekt.»

GUDRUN V. (37, architectuurkenner) «Dat gebouw doet mij denken aan de boeken van Jeroen Olyslaegers. Graag afbreken dus.»

HELEEN F. (41, architectuurkenner) «In de middeleeuwen waren ze al keiwoke, ge hadt toen ook Jeanne d’Arc en paus Johanna en nog veel meer van die fluïde actievoerders. Daarom heet de burcht ook ‘het Steen’ en niet ‘de Steen’. Dat mis ik in dit gebouw. Dat had iets moeten zijn da ge denkt: ‘Is da nu nen trein of een boerderij of een grafmonument?’ Een goed gebouw moet zijn wat ge er als toeschouwer zélf in legt. Een gemiste kans dus, spijtig.»

DIRK S. (67, architectuurkenner) «Dat is weer iet van ne vzw, dat ziede van op ne kilometer. Schandalig! Wie wordt daar rijker van? Dat ze die stinkende potjes maar rap opengooien, anders zal ik eens goe mijn gedacht zeggen in ’t Leste Nifs!»

FROUKE M. (36, architectuurkenner) «Ik kwam daar voorbij mè ons Buddleja, die is 3 jaar en die moest plots kaka doen. Ja, dat kind is hoogsensitief, dat zegt alles over dat gebouw natuurlijk. Hoogsensitiviteit is niet niks, als er in de straat een ijskar aankomt, begint ons Buddleja direct te wenen. Ze is overgevoelig aan dat geluid. Ge kunt haar dan enkel kalmeren door haar een ijsje te geven. Dat hoogsensitieve heeft ons Buddleja van mij. Ik ben bijvoorbeeld allergisch aan hoogsensitieve kinderen. Het leven is niet gemakkelijk.»

MARCEL W. (73, architectuurkenner) «In mijnen tijd waren de mensen nog blij met simpele dingen: een suikerwafel, een joint, een Opel Kadett, wat vechten op de foor en The Rolling Stones. Wij hadden geen bijgebouwen nodig om gelukkig te zijn. Trouwens, wat is dat, een bijgebouw? Dat is toch per definitie iets bijkomstigs? Ik zal u meer zeggen: als ze alle bijgebouwen in ’t Stad zouden afbreken, dan hebben we meer publieke ruimte, meer groen voor iedereen. Dat is toch wat die jonge mensen willen? Maar nee, dat bouwt maar bij, en dan achteraf reclameren dat het maar allemaal bijgebouwen zijn. Komaan zeg!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234