null Beeld Shutterstock / gualtiero boffi
Beeld Shutterstock / gualtiero boffi

onderwijsdeskundigeSteven Deveestaert

Kunnen we het klimaat redden door het onderwijs af te schaffen?

De baas van de VN zei onlangs over het klimaat: ‘Het is code rood voor de mensheid!’ Dat was een ongelukkige formulering, want het is altijd wel ergens code rood voor iets, dat maakt dus weinig indruk. Toch moet er dringend wat met dat klimaat gebeuren, of we zijn de klos, de pineut en de sigaar tegelijk. Maar wat precies?

Hugo Matthysen

STEVEN DEVEESTAERT (onderwijsdeskundige) «Het beste wat we voor het klimaat kunnen doen, is het onderwijs afschaffen. En wel meteen!»

HUMO Dat is een remedie die we nog niet eerder hadden gehoord.

DEVEESTAERT «Dank je wel. In de sector van de onderwijsdeskundigheid is het moeilijk om nog origineel uit de hoek te komen, maar dat is mij dus gelukt.»

HUMO Waarom is het afschaffen van het onderwijs goed voor het klimaat?

DEVEESTAERT «We moeten de handen uit de mouwen steken: gigantische dijken bouwen, het land herbebossen en paalwoningen neerpoten. Bij voorkeur op gemotoriseerde betonnen poten, waarmee we ze naar hoger gelegen gebieden kunnen verhuizen als het zeewater eraan komt. Daar is geld voor nodig. Een derde van de Vlaamse begroting gaat naar onderwijs. Daarom zeg ik, als onderwijsdeskundige: gebruik dat geld waarvoor het écht nodig is!»

HUMO En hoeven onze kinderen dan niks meer te leren?

DEVEESTAERT «Denk je dat een 12-jarige blij is dat hij alle buurlanden van Oostenrijk kan opnoemen, terwijl hij vanuit Hamme naar Waasmunster probeert te zwemmen omdat daar nog een hectaartje droge grond is? Als onderwijsdeskundige zeg ik: first things first!»

HUMO Er kan dus ook niemand nog voor onderwijsdeskundige studeren?

DEVEESTAERT «Gelukkig maar, want er zijn er al te veel.»

HUMO Wat ga je zelf doen, als er geen onderwijs meer is?

DEVEESTAERT «De bossen beschermen, want dat is een enorme uitdaging. Die problematiek is zo complex dat je al een onderwijsdeskundige moet zijn om die helemaal te vatten.»

HUMO Wat maakt het beschermen van de bossen zo complex?

DEVEESTAERT «De bosbranden komen eraan! Je moet dus douchekoppen in de boomtoppen hangen om het blussen efficiënt en haalbaar te maken. Bij bossen die je aanplant, is dat eenvoudig, daarvoor hoef je niet eens op een laddertje te gaan staan. We hebben het hier immers over lagereschoolboompjes, om het even in onderwijstermen uit te drukken. Het is wel belangrijk dat de doucheslang lang genoeg is. Maar nu komt het: dat water moet omhoog worden gepompt! Welk water is dat dan, want de droogte klopt al aan de deur!? En zullen de pompen nog werken na een overstroming? Want ook dat mogen we verwachten. En wie zal beslissen waar we een dijk of een wachtbekken gaan bouwen, of een bos aanplanten? Niet simpel.»

HUMO Dat vergt toch studiewerk, en studiewerk veronderstelt toch onderwijs?

DEVEESTAERT «Misschien wel, maar ik héb al een diploma, dus dat probleem stelt zich niet. En die kindertjes die misschien niet goed kunnen spellen, ach, het maakt toch niet uit of die met hun kruiwagentjes in de weer zijn voor de bouw van een dijk, of een deik, of desnoods een dyck?»

HUMO Hoelang zullen we het zonder onderwijs moeten stellen?

DEVEESTAERT «Dat is moeilijk in te schatten, want je hebt al die vakantiedagen en zo: moet je die meerekenen? En wat met het deeltijds onderwijs, moet je dat dan deeltijds afschaffen? We zouden daar een interdisciplinaire werkgroep voor kunnen oprichten, maar daar heb ik slechte ervaringen mee. In zo’n interdisciplinaire werkgroep zijn het altijd de onderwijsdeskundigen die met de goeie voorstellen komen. Je vraagt je telkens weer af waarom die andere sukkels in godsnaam een diploma in een totaal overbodige discipline moesten behalen. Door het onderwijs af te schaffen creëer je dus een win-winsituatie: voor het klimaat én voor de onderwijsdeskundigen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234