Examens Beeld web
ExamensBeeld web

examenshm's studeertips

‘Maak geen verpletterende indruk’

Hugo Matthijsen

Ooit moest ik examen macro-economie afleggen. Nog vierentwintig uren scheidden mij van het fatale moment, en ik wist werkelijk van toeten noch blazen. Daarom besloot ik mijn toevlucht te nemen tot een beproefd middel: een kort rokje.

Helaas, reeds een eerste vluchtige blik in de spiegel deed mij het wanhopige van die onder-neming inzien. Zelfs drastisch scheerwerk of fraaie nylons zouden mij niet redden. Nimmer zouden mijn benen die adembenemende aanblik bieden waarbij het verstand van een man op hol slaat. Ik begreep er niks van. Vanwaar dan toch dat hardnekkig gerucht dat een kort rokje wonderen doet op een examen? Gelukkig bracht een verkwikkend cafébezoek mijn geest tot helderheid, en ik besloot het over een andere boeg te gooien. De volgende dag was de eerste vraag die de prof mij voor de voeten wierp: ‘Wat is het marginaal nut?’

Op de toon van iemand die weet waarover hij het heeft, antwoordde ik: ‘Dat is het nut waarvan we niet kunnen ontkennen dat het marginaal is!’ Daarop haalde ik het rokje uit mijn boekentas, en ik vervolgde: ‘Dit rokje daarentegen heeft niks met marginaal nut te maken, maar stel u toch eens voor dat het zich rond het volmaakte achterwerk van Karen Janssen uit de eerste licentie zou bevinden. Wat zou u dan doen?’ ‘Laat mij openhartig zijn,’ zei de professor, ‘ik zou er mijn ogen niet van kunnen afhouden. Maar draai niet rond de pot: wat is het margi-naal nut?’ ‘Sorry, maar nu draait u zélf rond de pot,’ antwoordde ik. ‘U zou enkel naar dat achterwerk kijken? Komkom! En die benen dan?’ ‘Oelala!’ riep de professor. ‘Oelala!’ ‘Dat zou ik ook zeggen! Van zulke benen slaat je centrale zenuwstelsel inderdaad genadeloos tilt.

Maar veronderstel nu even dat Hanneke Lenaerts dat rokje zou dragen?’ De professor zuchtte. ‘Hanneke Lenaerts? Een lief wicht, alert en zeer verstandig, een schattig snoetje,’ zei hij, ‘maar daarmee is alles gezegd. Zonder twijfel hebben de voorouders van Hanneke millennia lang op een geologische breuklijn geleefd. En dat is in de genen geslagen. Geen aardschok krijgt dat kind omver. Die monumentale bovenbenen, en vooral die kolossale bilpartijen zijn duidelijk ontworpen om de zwaar-ste trillingen te absorberen. Als ik Hanneke zie lopen, denk ik wel eens: hoe is het mogelijk dat zo’n pittig vogelkopje zo’n vervaarlijk onderlichaam kan besturen?

Vroeg of laat moet dat slecht aflopen. Op een dag begint die hele onderkant autonoom te werken. Dan staat ze plots ergens met die zware poten een maïsveld te vertrappelen of zo, angstig om hulp roepend omdat ze niet begrijpt wat er gebeurt. Als de ambulance dan ter plaatse komt, hoop ik dat die verplegers goed uit hun doppen kijken. Eén rake trap en ze kunnen zelf op hun brancard gaan liggen. En stel je voor dat je zo stom zou zijn om met dat kind te gaan rollebollen! Dat meisje is . een levende notenkraker. Je komt nooit levend van tussen die gigan-tische dijen vandaan.

Maar wat ik u eigenlijk wou vragen: wat is het marginaal nut?’ ‘Schei nu toch eens uit over dat marginaal nut!’ riep ik. ‘Dadelijk komt Hanneke Lenaerts examen afleggen. Ze kent haar stof niet. Ze panikeert. Uit goede bron weet ik dat ze in haar vertwijfeling een stevig charme-offensief zal inzetten. Ze zal meteen op uw schoot gaan zitten. Het einde is dus nabij, en u zit hier te zeuren over marginaal nut. Bent u misschien levensmoe?’

De man begon te beven. Hij nam het rokje en wiste er zijn angstzweet mee af. ‘Je hebt gelijk,’ zei hij. ‘Ik kan me maar beter ergens gaan verschansen. Bedankt, je hebt mijn leven gered.’ ‘A propos, ben ik geslaagd?’ vroeg ik, terwijl hij haastig zijn spullen bij elkaar graaide. ‘Weet je wat het marginaal nut is?’ ‘Natuurlijk,’ zei ik. ‘Proficiat dan,’ zei hij, terwijl hij schichtig om zich heen kijkend uit het raam klom, ‘ik hoop dat je het er bij de andere examens net zo goed van afbrengt.’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234