vlaamse feestdagvergane traditie
'Met puitengooien valt heel wat geld te verdienen'
Nog een paar nachtjes slapen, en we mogen weer juichend de vlag laten wapperen en elkaar vanop anderhalve meter feliciteren. Op 11 juli, de Vlaamse feestdag, zal er plaats zijn voor toespraken en vedetten die met hun rijke liederenschat de glorie van de Vlaamse beschaving onderlijnen. Maar wat met onze oude tradities? Als er in Holland feest wordt gevierd, dan slaat de kaaskop meteen aan het koekhappen, sjoelen en fierljeppen dat het een lieve lust is. De Vlaming echter, kent zijn tradities niet meer. Gelukkig kent historicus Bert Van Lacker ze wél.
HUMO Welk oud Vlaams spel zou elke Vlaming moeten kennen?
BERT VAN LACKER «Daar moet ik niet lang over nadenken. Ik ben een groot liefhebber van puitengooien. Ken je dat?»
HUMO Nee.
VAN LACKER «Oppervlakkig gezien is dat niets meer dan smijten met kikkers. Maar ik zie je al denken: wie smijt dan wel met die kikker, naar wie of wat, en waarom?»
HUMO Om met dat laatste te beginnen: waarom?
VAN LACKER «Het leuke aan puitengooien is dat je er veel punten mee kunt verdienen. Ik raad iedereen trouwens aan om de sport in de Leiestreek te beoefenen, want daar krijg je voor elke rake worp zomaar eventjes vijftig punten! Wat een verschil met Haspengouw, waar je maar drie punten verdient met een voltreffer. In Haspengouw is puitengooien dan ook zo goed als verdwenen.»
HUMO Wat moet je raken om punten te scoren?
VAN LACKER Meestal moet je trachten de dieren in een emmer te gooien, die een paar meter verder staat. Maar! Als je de kikker van een tegenstander in volle vlucht kunt raken met je eigen kikker, dan word je kikkerkoning.»
HUMO En heb je dan gewonnen?
VAN LACKER «Nee. Maar het kikkerkoningschap biedt wel veel voordelen. Vroeger mocht een kikkerkoning zijn wagen tien jaar lang ongestraft op een parkeerplaats voor gehandicapten plaatsen. Als je in een overvolle straat woont, met een paar huizen verder een rolstoelgebruiker, is dat een aanlokkelijke prijs.»
HUMO Maar is dat wel maatschappelijk aanvaardbaar?
VAN LACKER «Dat heb je met oude tradities, die liggen soms wat moeilijk. Daarom geeft men de kikkerkoning tegenwoordig vaak een vrijkaart. Als hij moet stoppen voor een alcoholcontrole, trekt hij zijn vrijkaart, en hup: hij mag meteen verder rijden, zonder te blazen.»
HUMO Dat lijkt me ook een bedenkelijke praktijk.
VAN LACKER «Ja, maar als de controlerende agent eveneens kikkerkoning is, dan kan hij óók zijn vrijkaart trekken. In dat geval vliegt de chauffeur meteen in de gevangenis, voor veertien maanden. Een kikkerkoning denkt dus beter twee keer na vooraleer hij zijn kaart trekt. Nu, meestal doet hij dat toch, want hij is straalbezopen.»
HUMO Is veertien maanden geen erg lange gevangenisstraf?
VAN LACKER «Ja, het reglement is erg streng. Door die gevangenisstraf kan de kikkerkoning onmogelijk het einde van het seizoen halen: de bekerfinale. En de agent in kwestie is meteen geplaatst voor de eindronde. Als je bezeten bent van die sport, doe je er dus goed aan een job te zoeken bij de politie.»
HUMO Valt er geld te verdienen met puitengooien?
VAN LACKER «Héél veel. Er wordt stevig gewed. En de beste kikkers worden verhandeld voor de kweek, ook daar valt veel te rapen. Maar de grootste bedragen gaan om bij de kikkerkoningen. Als een kikkerkoning moet blazen bij een controle, en de agent trekt zijn kikkerkoningkaart, dan heeft de chauffeur de mogelijkheid om kort maar krachtig te kwaken. Dat gekwaak betekent dat hij de kaart van de agent koopt. Over het bedrag valt te onderhandelen, maar meestal gaat het om 20.000 à 25.000 euro.»
HUMO Dat is een stevige som.
VAN LACKER «Misschien wel, maar om aan een lange gevangenisstraf te ontsnappen, zijn velen bereid hun spaarrekening aan te spreken. Zo'n agent krijgt aldus een pak geld, en dat wordt stevig gevierd, meestal op café. Zijn collega's weten dat natuurlijk, en die staan een straat verder klaar om hem bij de kraag te vatten. Een kikkerkaart trekken is geen optie meer, want die heeft hij net verkocht. Het enige alternatief is kwaken, en het net verdiende geld weer door te geven aan de volgende. En zo blijven die jongens bezig. En bezig zijn en blijven, dat is waar het in het leven op aankomt!»