'De aap Jezus' Beeld AP
'De aap Jezus'Beeld AP

Opvallende restauraties

Na de ‘Spaanse Trump’: herinnert u zich deze mislukte restauraties nog?

Eerder deze maand doken opvallende beelden op uit het Spaanse Palencia. Een beeldhouwwerk van een glimlachende vrouw uit 1923 is er na restauratie onherkenbaar geworden en lijkt nu zelfs op Donald Trump. Het is niet de eerste keer dat een restauratie grandioos mislukt. Herinnert u zich deze 9 mislukkingen nog?

1. Standbeeld Maria en kind (midden 20ste eeuw), Canada

Een lokale artieste stelde voor om het hoofd van baby Jezus gratis te herstellen. Beeld YouTube
Een lokale artieste stelde voor om het hoofd van baby Jezus gratis te herstellen.Beeld YouTube

In Canada hadden vandalen het meerdere malen gemunt op het hoofd van kindje Jezus. Toen het afgehakte hoofdje uiteindelijk verdween, bood een lokale artieste aan om het standbeeld gratis te herstellen. Zonder pardon mat ze Maria’s kind een rood monsterhoofd met stekels aan. ‘Een tijdelijke oplossing,’ probeerde ze haar vel nog te redden, maar door de grote belangstelling op internet bleef haar ‘kunstwerk’ toch behouden.

2. Standbeeld Sint-Joris (ca. 16e eeuw), Spanje

Het standbeeld van Sint-Joris in Navarre, Spanje na een grondige 'opfrisbeurt’ door een leraar uit de buurt.  Beeld Twitter
Het standbeeld van Sint-Joris in Navarre, Spanje na een grondige 'opfrisbeurt’ door een leraar uit de buurt.Beeld Twitter

Nee, het is geen foto van u op een maandagochtend, maar wederom een ordinaire restauratiebeurt. Geloof het of niet, maar de San Miguel de Estellakerk in Navarre, Spanje kreeg zelfs een boete van 6.000 euro voor dit wangedrocht. De kerkgemeenschap kon dit werk van een lokale leraar namelijk niet meteen smaken. Een betere opknapbeurt en nog eens 33.000 euro later ziet het standbeeld er weer iets beter uit.

3. Het dodenmasker van Toetanchamon (ca. 1323 v.C.), Egypte

De lijmsporen aan de baard van het dodenmasker. Schoonmakers gebruikten nog net geen ducttape om de baard terug aan het masker te bevestigen. Beeld BBC
De lijmsporen aan de baard van het dodenmasker. Schoonmakers gebruikten nog net geen ducttape om de baard terug aan het masker te bevestigen.Beeld BBC

Schoonmakers van het Egyptisch Museum in Caïro waren te laks omgesprongen met het dodenmasker van koning Toetanchamon. Door een ongelukkige val brak de baard van het masker af. Gelukkig slingerde er nog ergens een tube superlijm rond waarmee de kadees de baard terug aan het masker lijmden. Een Duitse restaurateur kon het masker uiteindelijk nog in zijn oude glorie herstellen.

4. De Chinese Muur (1381), China

De Chinese muur Beeld Getty Images
De Chinese muurBeeld Getty Images

Na restauratiewerken in 2014 zag een stuk van de iconische, 700 jaar oude Chinese muur er eerder uit als het betonnen jaagpad naast de Schelde. De klus was nochtans simpel: de losliggende stenen vastleggen. Deze taak bleek toch niet duidelijk voor enkele enthousiaste werknemers die het deel van de muur volledig bedekten met cement. Liu Fusheng, de parkverantwoordelijke van toen, noemde het ‘vandalisme in de naam van behoud’.

5. Standbeeld Sint-Antonius van Padua (19e eeuw), Colombia

Sint-Antonius van Padua Beeld Juan Duque
Sint-Antonius van PaduaBeeld Juan Duque

Het werd weleens tijd voor een goedheilige drag queen, als je het ons vraagt. De restaurateur voorzag Antonius van een volledige make-over, inclusief een dikke laag oogschaduw, roze blush en gestifte lippen. Ook kindje Jezus in zijn armen moest eraan geloven en kreeg eenzelfde behandeling.

6. ‘The Tree of Fertility’ (ca. 1265), Italië

In Italië probeerden enkele 'restaurateurs' de fallusachtige vruchten in de boom der vruchtbaarheid te censureren. Beeld Instagram
In Italië probeerden enkele 'restaurateurs' de fallusachtige vruchten in de boom der vruchtbaarheid te censureren.Beeld Instagram

Ze hebben de Italianen weer flink bij hun pietje gehad. Een van Italië’s meest gerenommeerde kunstwerken ‘The Tree of Fertility’ werd bewerkt door enkele geschoffeerde ‘restaurateurs’. Volgens hen hoorden er helemaal geen fallussen in een vruchtbaarsheidsboom. Ze verwijderden maar liefst 25 bungelende jongeheren uit het kunstwerk. Gelukkig kon iemand hen halfweg nog tegenhouden.

7. Standbeeld Santa Bárbara (19de eeuw), Brazilië

De heilige Santa Bárbara, voor en na de restauratie. Beeld Milton Teixeira
De heilige Santa Bárbara, voor en na de restauratie.Beeld Milton Teixeira

Met haar geschokte uitdrukking lijkt Santa Bárbara zelf ook onder de indruk te zijn van haar transformatie. De restaurateur gaf het katholieke icoon een bleke huid, rode lippen en zo’n indringende streep eyeliner dat zelfs Alice Cooper het wat overdreven zou vinden. Sinds haar restauratie wordt ze ook wel terecht Santa Barbie genoemd.

8. Opgezet luipaard (21ste eeuw), Verenigd Koninkrijk

Luipaard of voetenbankje? Beeld London Media
Luipaard of voetenbankje?Beeld London Media

Ook taxidermie is een kunst op zich. Hoewel dit misbaksel meer weg heeft van een voetenbankje, is het toch echt een opgezet luipaard.

9. ‘Ecce Homo’ (ca. 1930), Spanje

'De aap Jezus' Beeld AP
'De aap Jezus'Beeld AP

Als klap op de vuurpijl: de welbekende ‘aap Jezus’. Nadat een 81-jarige vrouw uit het Spaanse plaatsje Borja het schilderij onder handen had genomen, leek Jezus eerder op een aap dan op onze messias. De restauratie pakte gelukkig wel goed uit voor de vrouw: maar liefst 40.000 bezoekers kwamen het schilderij bewonderen wat de vrouw zo’n 50.000 euro opbracht. Misschien hoog tijd om uw verfspullen ook eens uit de kast te halen?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234