null Beeld VTM
Beeld VTM

Gevaren op reis

‘Nathalie Meskens of niet: je kunt Ibiza beter vermijden’

Je weet maar nooit wat er kan gebeuren tijdens een vakantie aan zee. Heel wat ouders hebben bijvoorbeeld een tsunami-app op hun smartphone. Heel verstandig. Het is een kleine moeite die even te raadplegen vooraleer de kindjes schelpjes gaan rapen in Middelkerke of De Haan. Zelfs bij een ijsje op de dijk is dat aan te raden, want een vloedgolf van een paar verdiepingen hoog komt weleens voor. Andere ouders vinden dat overdreven en spreken zelfs van ziekelijke angst. Wat is wijsheid in dit geval? We vragen het aan een zorgverlener.

Hugo Matthysen

DR. KOEN DE ZEULDER «De deskundigen zijn formeel: zoek het gevaar niet op! Deze zomer zullen er weer tienduizenden Belgen naar Ibiza trekken in de hoop een glimp op te vangen van Nathalie Meskens. Maar een geoloog zei mij onlangs: ‘Als er zo’n dodelijke muur van 30 meter water op je afkomt, is het dan een troost dat je Nathalie nog nét hebt gezien? Want het gevaar is reëel. Kreta is een paar duizend jaar geleden al eens verwoest door een vloedgolf, en dat zal Ibiza vroeg of laat ook overkomen.’ Je kunt die plek beter vermijden.»

HUMO Gaan er echt zoveel Belgen naar Ibiza wegens Nathalie?

DE ZEULDER «Ja, maar de tijd is voorbij dat je na de vakantie indruk kon maken op je collega’s door terloops te laten vallen: ‘Ik zat daar dus op Ibiza een cocktail te drinken met Nathalie...’ De collega’s willen bewijzen. De toeristische industrie speelt daar handig op in. Ik heb al tientallen foto’s gezien met Nathalies van wie je meteen ziet dat het puberjongens zijn met strandjurkjes en tamelijk overtuigende pruiken. Maar toeristen geloven wat ze willen geloven, en daar betalen ze graag ruime fooien voor.»

HUMO Dat is ernstige fraude.

DE ZEULDER «Ja, maar ze hebben het in elk geval overleefd. Hun vliegtuig is niet neergestort, en dat is al een dikke meevaller.»

null Beeld Humo
Beeld Humo

HUMO Zo vaak storten vliegtuigen toch niet neer?

DE ZEULDER «De wiskunde leert ons dat het risico op een crash bij een retourvlucht verdubbelt. Dat zijn de harde cijfers. Maar ook aan de Belgische kust is het niet zo veilig.»

HUMO Wat zijn daar de grootste gevaren?

DE ZEULDER «Je hebt de klassiekers: salmonella, norovirus, hepatitis, de hele zwik. Vaak zweet je dat uit met een paar dagen misselijkheid en wat pilletjes. Maar de mensen vergeten dat de zee een dynamisch geheel is. Zandbanken verplaatsen zich, de golven duwen afval voort: wat gisteren nog op kilometers van de kust begraven lag onder het slib, is vandaag misschien al aangespoeld. Je wilt als brave papa een indrukwekkend zandkasteel bouwen, je steekt de schop in het zand en hup daar ga je, tientallen meters de lucht in. Eerst krijg je nog applaus omdat je de kitesurfers lijkt te tonen hoe het ook kan zonder kite, maar die oorverdovende ontploffing spreekt boekdelen. Om nog maar te zwijgen van de even kortstondige als onsmakelijke regen van lichaamsdelen. Nee, zo’n zeemijn kan zelfs na een onderzeese slaap van een eeuw nog venijnig toeslaan.»

HUMO Heb je al zulke gevallen meegemaakt?

DE ZEULDER «Meer dan eens, en een goeie chirurg kan veel repareren. Je moet er snel bij zijn om alles op te rapen en het naar een ziekenhuis te brengen, dat wel. Maar het grootste probleem zijn eigenlijk de meeuwen. Die rotbeesten zijn bliksemsnel, en een niertje of een miltje slikken die in één beweging op, om dan op het terras van een appartement een boertje te gaan laten. Je kunt zo’n meeuw wel afschieten om die organen te recupereren, maar welke meeuw was het? Die beesten lijken allemaal verdomd op elkaar. Samenvattend: zandkastelen bouwen? Niet doen!»

HUMO Hoe zit het met kwallen? Moet je daar bang voor zijn?

DE ZEULDER «Angst lost niets op. Een goeie waakhond wel. Wandelaars lopen achteloos voorbij die kwallen, soms met het formaat van een riooldeksel, die daar schijndood aan de vloedlijn liggen. Maar ’s nachts kruipen die beesten landinwaarts. Langs openstaande ramen dringen ze vakantiehuizen binnen. Uiteraard hebben ze het gemunt op de oogbollen, waar ze het meest op lijken. Als je wakker schrikt van een slurpend geluid, is het te laat. Daarom is een speciaal daarop getrainde hond geen overbodige luxe. Maar als ik aan zee op vakantie zou gaan, wat ik niet doe – ik ben namelijk niet gek – zou ik een bewakingsfirma inhuren. Want een onbezorgd vakantiegevoel mag toch wat kosten, niet?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234