Nicolas Caeyers Beeld
Nicolas Caeyers

Vlaamse TikTok-sterren

Nicolas Caeyers en uw moeder op TikTok: ‘Als ge het dan toch wilt doen, doe het dan veilig, hè’

TikTok leek wereldwijd dé remedie tegen de lockdownverveling. De app heeft de magische kaap van twee miljard downloads gerond en is de meest gedownloade app in één kwartaal ooit. Dansen, playbacken, sketches en comedy nemen een virale vlucht. Humo spreekt elke week met een Vlaamse TikTokker die met de hype meegaat. Christian Jansen tipte Nicolas Caeyers (27) met zijn compilaties van typische quotes van juffen en moeders, maar ook van lockdowners en festivalgangers. ‘Ik sta aan de tweede paal van rechts als ge van het podium kijkt.’

Tina Rubbrecht

HUMO Waarom ben je op TikTok begonnen?

NICOLAS CAEYERS «Door de coronacrisis heb ik minder werk als producer en regisseur. Op Instagram Stories was ik al met humor bezig. Mijn vrienden zeiden: ‘Je moet iets meer doen met je sketches en gekke gezichten trekken.’ Mijn eerste TikTok-filmpje, waarin ik in het begin van de lockdown obsessief mijn handen waste, deed het eigenlijk niet zo goed. Daarna ben ik begonnen met situaties die heel herkenbaar zijn.

»Ik moest terugdenken aan mijn lagereschooltijd, waarin juffen en meesters vaak in herhaling vallen op hun typische toontje: ‘Jabbedabbedoe!’ ‘Stilte in de eetzaal!’ ‘Per twéé heb ik gezegd!’ ‘Kijk eens naar de klas van juf Sandra, die zijn wél stil. Neem dáár eens een voorbeeld aan.’ (lacht) Van zulke uitspraken maakte ik mijn eerste compilatie, en die is in korte tijd ontploft op TikTok.

Ik besloot om meer te doen met de doorsnee-Vlaming en maakte nog meer compilaties, bijvoorbeeld van moeders die tegen hun tieners praten in typische quotes zoals ‘Als ge het dan toch wilt doen, doe het dan veilig, hè’, ‘Ik ben geen wassalon, hoor’, ‘Da kan mij nie schelen da Charlotte da mag: om één uur thuis.’ Ik creëerde ook personages, zoals de tiener Chayenne en Agnes, die nooit blij is. Iedereen kent wel zo iemand.»

HUMO Op wie baseer jij die personages?

CAEYERS «Voor die typetjes vind ik inspiratie in het dagelijkse leven. Ik haal ook elementen uit de interviews van Luc Haekens uit ‘De ideale wereld’ met de man of vrouw in de straat. De typetjes uit programma’s zoals ‘In de gloria’ zijn eigenlijk de voorlopers van mijn personages. Ik moet niet beginnen met dansjes en challenges. Mensen zouden zich afvragen waar Chayenne en Agnes naartoe zijn (lacht)

HUMO Intussen heb je al 120.000 volgers en 1 miljoen likes. Hoe zou jij je succes verklaren?

CAEYERS «Het komt door de herkenbare situaties en de quotes, de eenvoudige opnames bij mij thuis en mijn creativiteit met mijn mimiek. Ik monteer mijn compilaties ook zelf met Adobe Premiere Pro. Het is merkwaardig dat mijn video’s het nog beter doen op Instagram. Ik krijg er meer reactie op. Volwassenen pikken het daar sneller op en ik word daarom meer op straat aangesproken. Het aantal views bij TikTok is dan weer hoger en het publiek is jonger.»

HUMO Wie vind je zelf goed op TikTok?

CAEYERS «Er valt niet te ontsnappen aan de dansjes, maar mijn voorkeur gaat uit naar sketches en humor. De sketches van Average Rob, bijvoorbeeld, voelen natuurlijk aan. Jasper Donkers aka OmdatHetKanSoundsystem is ook goed.»

HUMO Hoe zie jij de toekomst van TikTok?

CAEYERS «Ik denk dat TikTok zal blijven groeien. Het algoritme werkt zó goed dat het andere sociale media zal inhalen. Je hoeft niet bekend te zijn en gigantisch veel volgers te hebben om eens viraal te gaan.

»Ik doe het voor de fun. De clown uithangen vind ik tof, droge humor ook. Ik ga ermee door zolang ik het plezant vind, maar mijn werk áchter de schermen krijgt uiteraard voorrang.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234