null Beeld BELGA
Beeld BELGA

coronacrisisvaccinatia

Nieuws van het spuitjesfront: ‘Het Modernavaccin helpt tegen artistieke bevliegingen’

Je kunt niet klikken of het gaat over vaccins, maar over de antivaxers hoor je weinig. Dat is vreemd, want veel vooraanstaande virologen zouden al die ampullen maar al te graag in de vuilnisbak kieperen.

Hugo Matthysen

JOKKE DE BELDER (vooraanstaand viroloog) «Inderdaad, heel wat van mijn collega’s denken er zo over. Als je het internet uitpluist, ontdek je dat er niks in die ampullen zit, behalve water. Dat heeft mij aan het denken gezet: misschien is dat vaccin zonder dat we het beseffen een homeopathisch middel.»

HUMO Een middel tegen wat?

DE BELDER «Het zou fijn zijn als het zou helpen tegen kaalheid. Pas op, voor mij persoonlijk hoeft het niet meer, ik heb dat rouwproces al achter de rug. De grote vraag is: zal ik mijn vrienden nog herkennen als de cafés weer opengaan? De Fluppe heeft misschien plots een fraaie blonde kuif, de Musti dikke bruine lokken tot op zijn schouders... Ik hoop het voor hem, want met zo’n haardos zal hij wat minder op Musti lijken. Daarom heet hij de Musti, begrijp je, hij lijkt als twee druppels water op dat schattige figuurtje. De grote vraag die wij, vooraanstaande virologen, ons stellen, is dan ook: lijkt Musti met lang haar nog op Musti?»

HUMO Is de Musti ook een vooraanstaand viroloog?

DE BELDER «Sinds gisteren niet meer, want hij heeft ons WhatsAppgroepje verlaten. We hadden een discussie over die haarkwestie, en ik merkte terloops op dat hij, de Musti dus, misschien beter dat dunne snorretje zou afscheren. Want daarmee lijkt hij nog méér op Musti. Zijn reactie was: ‘Fuck off!’ En hij heeft de groep verlaten. Ja, zo gaat dat vaak: je geeft goeie raad en je krijgt bagger terug.»

HUMO Hebben jullie een virologische opleiding gehad?

DE BELDER «Ik zat erop te wachten: de eeuwige dooddoener! Vragen jullie ooit aan Bart Van Loo of hij geschiedenis heeft gestudeerd, of aan welke universiteit Zwangere Guy zijn master in de taalkunde heeft behaald? Ik dacht het niet. Nochtans is Bart Van Loo wél de Zwangere Guy van de mediëvistiek, zoals zijn uitgever op talloze achterflappen beweert. Ja, wij hebben net als iedereen het recht op een eigen mening, ook als het over virussen gaat.»

HUMO Als het vaccin kaalheid kan genezen, wordt die dan veroorzaakt door covid?

DE BELDER «Daar zijn nog geen harde cijfers over, maar dat geldt voor zoveel dingen. Mijn vriendin is door die lockdown aan het kunstschilderen geslagen, en ze heeft daar geen enkel talent voor. Maar kun je harde cijfers plakken op de foeilelijkheid van haar doeken? De Musti is een keer komen kijken, en hij gaf de portretten gemiddeld een min 30. Bij de geschilderde bloemstukken ging hij vlot onder de min 100. Dat zijn zelfs eerder keiharde dan harde cijfers. Die man heeft een bloemenwinkel, hij weet hoe een tulp of een roos eruitziet. Maar mijn vriendin zei: ‘Och, die kerel is gewoon kwaad op iedereen omdat hij een kletskop heeft.’

»Ik heb gezegd: ‘Foei, Christ’l, dat slaat nergens op!’ Maar sinds gisteren denk ik daar anders over, misschien is zijn kaalheid inderdaad de hoofdreden waarom de Musti ons heeft verlaten. Dat vraagstuk vergt nog nader onderzoek.»

HUMO Waren jullie vrienden?

DE BELDER «Die vriendschap is voorbij. Je kunt het werk van de partner van je vriend niet zomaar afbreken, vind ik. Ja, die schilderijen zijn afgrijselijk, maar een beetje tact was beter geweest. Christ’l heeft trouwens gezegd: ‘Sorry, vleesklak, die tulpen zijn een postexpressionistische weergave van hoe ik tulpen zie, da-ag!’ Dat heeft mij niet aan het denken gezet, want ik dacht al de hele tijd. Haha, grapje!»

HUMO Slotvraagje: zul je je laten vaccineren?

DE BELDER «Ik heb met Christ’l afgesproken dat we ons met het Modernaspul zullen laten inspuiten. Dat zou namelijk helpen tegen artistieke bevliegingen. Christ’l heeft gelukkig geen toegang tot die informatie, want zij is geen vooraanstaand viroloog.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234