Jos het Debiele Ei Beeld Jeroom.inc
Jos het Debiele EiBeeld Jeroom.inc

Interview

Oöloog E.M. Halsterbant: ‘Het ei is de hoeksteen van de beschaving’

Het is paastijd. Wij, christenen, worden er nog eens fijntjes aan herinnerd dat de sterfelijkheid maar om te lachen is. Ooit zullen wij verrijzen, de vraag is alleen wanneer. Maar is dat wel een goeie zaak? Wat als grootvader (†2003) plots opstaat uit het graf of de urne en zijn huis terugeist? Hoe kalmeer je hem als hij ontdekt dat de koffietafel na zijn begrafenis niet in het fraaie Hof Ter Wilgen, maar in de veel goedkopere Zaal Ons Genoegen werd georganiseerd? Hoe ga je de ziekteverzekering en het pensioen van die man regelen? Nee, het christendom is een sympathieke godsdienst, met die communiefeesten en kerststalletjes en zo, maar er is duidelijk onvoldoende over nagedacht.

Hugo Matthysen

Voor de ongelovigen is het veel eenvoudiger. Voor hen is Pasen gewoon het feest van Het Ei. Ook niet onbelangrijk, want zoals E.M. Halsterbant ooit zei: het ei is de hoeksteen van de beschaving.

HUMO Waarom is het ei de hoeksteen van de beschaving?

E.M. HALSTERBANT (oöloog) «Je moet die uitspraak in zijn context...»

HUMO Even tussen haakjes, want het woord staat ook tussen haakjes achter je naam, wat is een oöloog?

HALSTERBANT «Goeie vraag.»

HUMO Dank je wel, maar er wordt van mij verwacht dat ik goeie vragen stel. Anders zou ik het geen zes weken uithouden in deze job.

HALSTERBANT «Wel, in het laatste jaar van de humaniora...»

HUMO Ik wil daar nog even aan toevoegen dat een lijstje met goeie vragen geen garantie is voor een goed gesprek. Het is een prima hulpmiddel, zeker voor een beginner, maar er is een geval bekend van een perfect voorbereide journalist die topvragen had voor een gesprek met een wielrenner, maar al gauw begon die coureur over zijn echte passie: tomaten kweken. Die journalist zat daar hulpeloos en in paniek. Hij is in tranen weggelopen en heeft dan maar een job in het onderwijs gezocht. En hij werd voor de rest van zijn leven geplaagd door een weerzin voor tomaten.

HALSTERBANT «Die man moet een moeilijk leven hebben gehad, want tomaten kun je niet ontwijken. In elk restaurant krijg je wel iets met tomaten op je bord, ofwel zie je ze liggen op het aangrenzende tafeltje, al dan niet in soep- of schijfvorm, in de saus of als sapje met eventueel wat wodka erbij. In de supermarkten moet je eerst voorbij de verse groenten om in de rest van de hal te raken, willen of niet. Hoe anders is dat met eieren! Die liggen haast verstopt, achteraan bij de zuivel, en dat terwijl het ei de hoeksteen van de beschaving is!»

HUMO Juist. Waarom is het ei de hoeksteen van de beschaving?

HALSTERBANT «Je moet die uitspraak in zijn context zien. In het laatste jaar van de humaniora werd ik – ik ga je de details besparen – geconfronteerd met het puzzelwoord ‘oöloog’. Ik had geen flauw idee wat het betekende, maar ik ontdekte dat je op de universiteit oölogie kon studeren. Daar heb ik mij dus voor ingeschreven. Een hoogleraar begon de eerste les met de woorden: ‘Het ei is de hoeksteen van de beschaving. Waarom dat zo is, hoef ik jullie niet uit te leggen, want als je dat niet weet, kies je niet voor een belangrijke studierichting als deze.’

»En daar zat ik dan, in het martelende besef dat al mijn medestudenten wél wisten waarom het ei de hoeksteen van de beschaving is. Ik heb mijn diploma behaald, met onderscheiding zelfs, maar het antwoord op die ene vraag heb ik nooit gevonden.»

HUMO Waarom het ei de hoeksteen van de beschaving is?

HALSTERBANT «Inderdaad. Ik weet alleen dát het zo is, en daarom herhaal ik de stelling graag, maar ik weet niet waarom. Ach, vraag mij alles over eiwit en -geel, over omeletten, spiegeleieren, in-vitrobevruchtingen of die merkwaardige voortplantingsgewoonten van het vogelbekdier, over hard- en zachtgekookt, over kaviaar en dinosauruseieren, over met een ei zitten of het nergens kwijtraken of erop lopen of ze voor je geld kiezen. Alles mag je mij vragen. Maar bij elk gesprek zit ik met een ei in mijn broek: ze zullen die ene vraag toch niet stellen!? Kunnen we niet over iets anders praten? Over tomaten, bijvoorbeeld?»

HUMO Dat is mogelijk, maar over dat onderwerp heb ik geen vragen voorbereid.

HALSTERBANT «Laten we het dan hierbij houden. Ik heb, me dunkt, al meer dan genoeg verteld over de oölogische wetenschap.»

HUMO Het lijkt mij inderdaad meer dan voldoende. We mogen ook niet vergeten dat de lezer al die informatie nog moet verwerken, toch?

HALSTENBANT «Zeker. En wat ik nu zeg, lijkt mij ei zo na een mooie slotbedenking!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234