Nederland, Nijmegen, 120-05-2018 - In Nijmegen werd in de nevengeul van de rivier de Waal het NK Waterfietsen gehouden. Dit in het kader dat de stad dit jaar Green Capital van Europa is. Foto: Marcel Krijgsman / Hollandse Hoogte Beeld BELGAIMAGE
Nederland, Nijmegen, 120-05-2018 - In Nijmegen werd in de nevengeul van de rivier de Waal het NK Waterfietsen gehouden. Dit in het kader dat de stad dit jaar Green Capital van Europa is. Foto: Marcel Krijgsman / Hollandse HoogteBeeld BELGAIMAGE

SportpsycholoogJef Kaumans

Sportzomer? En wat met het WK waterfietsen? ‘Bootjes met pedalen, dat maakt het pas ingewikkeld!’

De sportzomer is volop aan de gang en je wordt er draaierig van. De ene keer gooien die sporters met ballen, een uurtje later mogen ze er alleen maar tegen trappen, en even later wordt erop gemept met een braadpanvormig voorwerp of een paaltje. Vervolgens proberen ze over een lat te springen, dan gaan ze daar weer aan hangen of ze maken er achterwaartse salto’s op. Of ze rijden in een auto achter een groepje wielrenners, en als ze erin slagen die voorbij te steken, is er geen commentator die daarnaar kraait. Een mens raakt er niet wijs uit. Dan maar naar de psycholoog!

Hugo Matthysen

HUMO Om met een eenvoudige vraag te beginnen: wat is het verschil tussen voetbal en wielrennen?

JEF KAUMANS (sportpsycholoog) «Dat verschil is natuurlijk niet altijd goed te zien. Sommige collega’s zeggen dat je de voetballer herkent aan zijn voetbal. Dat klopt niet. Tijdens een voetbalmatch is er normaliter maar één speler aan de bal, de eenentwintig andere spelers lopen daar maar wat rond. Zonder bal. Toch zijn het voetballers.»

HUMO Maar ze zitten niet op een fiets.

KAUMANS «Nee, maar dat geldt ook voor roeiers, die zitten evenmin op een fiets. Toch doet iemand die roeit, niet aan voetbal. Maar je hebt wél bootjes met pedalen, dat maakt het dan weer ingewikkeld.»

HUMO Dat is waar. Maar waterfietsen is toch geen sport?

KAUMANS «Die uitspraak is volledig voor uw rekening. Ik had eens een patiënt met een laag zelfbeeld, een burn-out en nog zoiets. Hij was niet meer in staat om tot het uiterste te gaan op de waterfiets. Daarom ging hij naar de sportpsycholoog. Met andere woorden, hij oordeelde dat waterfietsen een sport is.»

HUMO Hebt u die man kunnen helpen?

KAUMANS «Je bedoelt: dat uit zijn hoofd praten? Dat kun je deontologisch niet maken. Zo’n man lijdt eronder dat hij het niet meer kan opbrengen om tot voorbij de melkzuurgrens op de pedalen te trappen, hij komt bij mij een potje janken en is bereid mijn niet geringe honorarium af te dokken. Moet ik dan zeggen: ‘Maak je niet druk, het is maar een hobby’? Dan duw je zo’n patiënt nog dieper in de ellende.»

HUMO Hebt u die man er mentaal weer bovenop gebracht?

KAUMANS «Ja en nee. Ik heb hem gezegd dat hij in zichzelf moest geloven, en dat hij daar innerlijke kracht uit moest putten. Dat zeg ik altijd: een psycholoog die het riedeltje van het geloven in jezelf niet gebruikt, is zijn geld niet waard. Maar die man nam dat nogal letterlijk. Drie maanden later hoorde ik dat hij een nieuwe godsdienst had gesticht, met zichzelf als opperwezen. Hij noemt zichzelf de god Hik.»

HUMO Vanwaar die vreemde, maar poëtische naam?

KAUMANS «Daarmee geeft hij aan dat er een hoofdletter moet worden gebruikt als hij naar zichzelf verwijst. Hij zei: ‘Toen Hik de wereld schiep, stond Hik er niet bij stil dat het waterfietsen een keerpunt in de wereldgeschiedenis is. Door te waterfietsen verandert de mens langzaam weer in een amfibie, de hele evolutie wordt omgedraaid. We worden weer eencelligen en uiteindelijk komt er een omgekeerde oerknal, een soort implosie van het heelal. En dan ben Hik weer aanbeland waar het allemaal begon: bij de schepping. En de vraag is: zal Hik dan nog eens een wereld scheppen, of iets helemaal anders, een WK waterfietsen bijvoorbeeld, want dat is nog nooit georganiseerd.’ Ja, die man zag het leven weer helemaal zitten. Ik heb mij aangesloten bij zijn beweging.»

HUMO U gelooft in Hik?

KAUMANS «Hik heeft mij de ogen geopend. Ik wist natuurlijk ongeveer wat waterfietsen is, ik heb het zelfs een keertje gedaan, op vakantie met de kindertjes. Maar ja, dikwijls ligt het mysterie vlak voor je neus, en openbaart het zich pas als iemand als Hik je erop wijst. Hik is de meest vooruitziende god die de aarde ooit heeft gekend.»

HUMO Waaruit leidt u dat af?

KAUMANS «Hij verkoopt kaartjes voor een WK waterfietsen dat misschien pas over veertien miljard jaar zal worden gehouden. Zo’n profetische blik vind je niet bij al die andere goden, hoe groot hun heiligdommen ook zijn! En mijn kop eraf als Hik geen goud haalt op de vijf kilometer!»

Hugo Matthysen

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234