null Beeld

ZONDE VAN HET ZENDSCHEMA:CORONA LEGT BOM ONDER TV-SEIZOEN

Toevallige passanten vervangen zieke acteurs uit 'De Buurtpolitie': kijkers reageren dolenthousiast

Eindeloze praatprogramma's over het coronavirus. Geen make-up meer voor er op antenne gegaan wordt. 'Thuis' en 'Familie' die het zonder een verse dosis intrige moeten stellen. Hoe de eerste maand van de lockdown eruitzag op de Vlaamse televisieschermen is genoegzaam bekend. Maar wat zal de toekomst in 's hemelsnaam op de buis brengen? Humo zette een videoconferentie op poten met een panel aan mediawatchers, communicatiespecialisten en de incidentele wichelroedeloper, en stelde een worstcasescenario samen voor het komende halfjaar.

Tom Raes

APRIL

Terwijl op VTM de eerste ronde van 'Mijn keuken, mijn restaurant' op een conclusie afstevende, wordt duidelijk dat de volgende ronde waarin deelnemers een restaurant onder hun hoede krijgen, averij zal oplopen door de algehele sluiting van de horeca. Via een speciale regeling met de overheid bekomt de zender alsnog een werkbare overeenkomst: de kandidaten zullen vanuit hun pop-uprestaurants wel nog afhaalmaaltijden mogen serveren die vervolgens met Deliveroo aan de deurklink van Sergio Herman gehangen zullen worden.

'Meer vrouw op straat' voert noodgedwongen een conceptwijziging door en deelt mee dat het voor volgend seizoen zal vervellen tot het minder wervende 'Minder vrouw op straat', dat in tandem uitgezonden zal worden met een volledig nieuw programmaconcept: 'Minder man op straat'.

MEI

'Dagelijkse kost', dat zich al inventief toonde door Jeroen Meus enkel nog in beeld te brengen met onbemande camera's, richt zich tot de noden van het publiek door in te gaan op de grote vraag naar meer gerechten met rijst of bloem - ingrediënten die de Vlaming na de voorbije maand plots in bulk bezit.

Door algehele tijdelijke werkloosheid en massale afvloeiingen wordt 'De sollicitatie' stopgezet op VIER, en de zender trekt ook zijn conclusies na een proefproject met een programma waarin uit voorzorg niet alleen een studiopubliek ontbrak, maar ook scenarioschrijvers, kundige regisseurs, en zelfs kijkers: 'Influencers' wordt vroegtijdig geschrapt uit het zendschema. Een laatste voorstel van de makers om toch nog een paar kijklustigen en hun kinderen te lokken door ternauwernood nog een paar teddyberen toe te voegen aan enkele sketches, kan de zenderbazen niet vermurwen.

Het nieuwe seizoen van 'Gert Late Night', dat nuttige ingrepen had verricht om aan de veiligheidsvoorschriften te voldoen, wordt ook vroegtijdig afgebroken: de FOD Volksgezondheid vordert de Evanna op met het plan die wit te schilderen en om te dopen tot een ziekenhuisschip.

Ook zijn er problemen bij de opnames van de nieuwe reeks van 'De buurtpolitie': de cast blijkt zodanig uitgedund door ziekte dat de makers op den duur toevallige passanten inlijven om de vacante rollen te spelen, volslagen amateurs zonder enige acteerervaring. Fans reageren echter laaiend enthousiast op de zichtbare verbetering.

JUNI

Zomer. Aan de Reyerslaan bedenkt de werkloze VRT-sportredactie een plan om het EK voetbal alsnog te laten plaatsvinden in tafelvoetbalvorm: met behulp van de tafel in één van hun vergaderzalen en een camera die aan het plafond gemonteerd wordt, wordt zo toch nog de aftrap gegeven van Euro 2020. De Rode Duivels winnen hun openingswedstrijd tegen Rusland met een fraaie 10-3.

De plannen voor het nieuwe seizoen van 'De weekenden' met Joris Hessels worden na uitstel nu finaal opgeborgen: door het langdurige thuiszitten kent de doorsnee tv-kijker namelijk geen verschil meer tussen week en weekend.

Door het uitblijven van nieuwe verhaallijnen in 'Thuis' en 'Familie' komen wanhopige fans op straat om hun ongenoegen te uiten, daarmee indruisend tegen de gangbare voorschriften.

De zender Q2 speelt, bij gebrek aan andere opties, met het idee om het lang vergeten '71 graden noord' weer op te boenen, en overweegt om opnieuw zo'n programma op poten te zetten waarin deelnemers een reis ondernemen naar onherbergzame gebieden met geringe overlevingskansen - er is dan ook keuze genoeg. '41 graden koorts' haalt desondanks nooit de productiefase. In de poulefases van het EK voetbal wordt België groepswinnaar na een klinkende overwinning tegen Finland: 10-5.

JULI

Nadat VTM eerder 'The Voice Senior' schrapte na een corona-uitbraak onder de deelnemers, verontschuldigt de zender zich tegenover Walter Grootaers. Na onderzoek blijkt namelijk dat niet hij verantwoordelijk was voor de epidemie, maar een geval van onzorgvuldige planning: door slordigheden bij de productie zijn enkele deelnemers van 'The Voice Senior' in aanraking gekomen met kandidaten van 'The Voice Kids', die auditie hadden verderop dezelfde gang.

Ondanks hevig verzet van Ben Crabbé dreigt op Eén ook het nieuwe seizoen van 'Blokken' in het water te vallen ondanks eerdere proefondervindelijke maatregelen met videoschermen. Het betekent het voorlopige einde van een sterkhouder. Crabbés belofte dat er te allen tijde minstens anderhalve meter verschil zit tussen hem en de dichtstbijzijnde kandidaat, brengt geen zoden aan de dijk: experts wijzen hem erop dat die afstand horizontaal gemeten dient te worden, en niet in de hoogte.

Een lichtpuntje in duistere tijden: België wint het EK in de finale tegen Frankrijk nadat die laatste uit het toernooi wordt gezet. Na een eerdere waarschuwing wegens overmatig draaien van de stangen, worden Les Blues gediskwalificeerd omdat een verdediger na een rode kaart weigert het veld te verlaten.

AUGUSTUS

Enkele maanden zijn verstreken sinds de schermgezichten hun laatste make-upbeurt kregen, wat voor ontnuchtering zorgt wanneer bij het vervagen van de allerlaatste restjes schmink blijkt dat onder de beeldige teint van Danira Boukhriss Terkessidis de minder exotische Daniëlla Boeckx Terkerke uit Zelzate schuilgaat. Op de nieuwsredactie van VTM heerst dan weer teleurstelling wanneer duidelijk wordt dat onder Freek Braeckmans laatste laagjes make-up gewoon Freek Braeckman zit.

Ongeveer gelijktijdig beseft iemand bij VIER plots dat de kandidaten van 'Expeditie Robinson' nog altijd op hun eiland zitten - vergeten door alle heisa. Na repatriëren blijkt één kandidaat zodanig verwilderd door de ervaring dat hij alle kennis van het Nederlands verloren lijkt te hebben. Bij nader onderzoek blijkt het echter gewoon om Bartel Van Riet te gaan.

SEPTEMBER

De zomer dooft uit, de quarantaine nog altijd niet: aan de vooravond van een nieuw televisieseizoen gooien programmamakers noodgedwongen hun plannen om. 'The Masked Singer', eerder al uitgesteld door VTM, gaat eindelijk op antenne als 'The Mondmasked Singer', terwijl Arnout Hauben voor zijn nieuwe programma deze keer gewoon de border rond zijn eigen achtertuin zal afwandelen. Voor het nieuwe seizoen van 'Reizen Waes' neem Tom Waes zich dan weer voor om de aparte levenswijze en markante culturele gebruiken van de bewoners van Linkeroever in beeld te brengen. De op til zijnde nieuwe seizoenen van 'Alloo in de nacht' en 'Alloo in de politierechtbank' worden noodgedwongen vervangen door 'Alloo in de zetel', 'Alloo in de keuken' en, als het weer een beetje meezit, 'Alloo in de tuin'.

Om de aanhoudende samenscholingen en rellen van misnoegde 'Thuis'-diehards tegen te gaan, probeert de VRT-top hun tegemoet te komen door heruitzendingen te programmeren. Die geste valt echter niet in goede aarde bij de 'Thuis'-fans, die niet altijd even makkelijk realiteit van fictie weten te onderscheiden en in de plotse terugkeer van Florke en Luc op hun scherm - de doden verlaten hun graven! - een aankondiging lezen van de naderende apocalyps. Het vermeende einde der tijden zorgt voor nog meer paniek, wat dan weer tot nog meer samenscholingen en rellen leidt. Alle getrooste moeite blijkt zinloos, en de zenders nemen zich in een zeldzame blijk van pax media voor gezamenlijk het testbeeld weer vanonder het stof te halen tot er beterschap in zicht is. Fans van 'De buurtpolitie' reageren laaiend enthousiast op de zichtbare verbetering.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234