null Beeld VRT
Beeld VRT

'Het verhaal van Vlaanderen'

‘Tom Waes toont vanavond in ‘Het verhaal van Vlaanderen’ hoe je met z’n vieren een paard wel dertig meter ver kunt gooien’

Het Vlaamse onderwijsniveau is al een paar decennia belabbert – getuige daarvan de schandelijke dt-fout die net passeerde – maar dat heeft ook zijn voordelen. Want daardoor was het mogelijk dat vorige zondag miljoenen kijkers zich nagelbijtend zaten af te vragen wie de Guldensporenslag zou winnen. En in de volgende aflevering zullen de vingerkootjes eraan moeten geloven (vermits de nagels al opgevreten zijn) want dan gaat het over het jachtongeval van de jonge Maria van Bourgondië. Heeft ze het overleefd? Was ze verzekerd tegen jachtongevallen? Hoe zag een middeleeuwse MUG eruit? Wij blikken al even vooruit.

Hugo Matthysen

HUMO Wat is daar precies gebeurd?

RINUS WACHTERS (ongevallenexpert) «Niemand heeft het zien gebeuren. De andere jagers hoorden in de verte een doffe klap. Even later vonden ze Maria onder haar paard.»

HUMO De hertogin zat dus op een paard toen het ongeval plaatsvond?

WACHTERS «Dat is nooit opgehelderd. Misschien lag ze samen met haar paard uit te blazen, en heeft dat beest een onverwachte zijwaartse rolbeweging gemaakt. Het is ook mogelijk dat iemand een paard naar haar heeft gegooid in opdracht van die smerige Franse koning. Het was jammer genoeg raak.»

HUMO Dat lijkt mij geen eenvoudige tactiek.

WACHTERS «Dat valt mee. Tom Waes toont in de volgende aflevering hoe je met z’n vieren een paard wel dertig meter ver kunt gooien. Iedereen neem een poot van het dier beet, dan begin je te draaien zoals bij het hamerslingeren, en als je vervolgens samen je greep lost, vliegt het beest de lucht in.»

HUMO Is dat geen omslachtige manier om iemand te verpletteren?

WACHTERS «Nee, het was heel slim. Die kerels moesten geen wapens meezeulen, ze vielen dus niet op. Wellicht waren ze vermomd als oude vrouwtjes die naar paddenstoelen zochten. Zodra Maria even haar paard verliet, om een plasje te maken of zo, sloegen ze toe.»

HUMO Was het paard gewond?

WACHTERS «Waarschijnlijk niet, de zachte bosgrond heeft de schok vast opgevangen. Bij Tom Waes was dat wel anders. Die kerels hebben dat paardslingeren getest op een Ikea-parking, op een zondag. Je hebt daar betonblokken en andere opstakels. Niet alleen een tiental paarden, maar ook een dozijn winkelkarren en twee skatende tieners moesten eraan geloven.»

HUMO Het ongeval gebeurde tijdens de valkenjacht. Zijn valken lekker?

WACHTERS «Die hele valkenjacht is een misverstand. Vergelijk het met een zeiljacht: ook daar is het niet de bedoeling om iets te vangen door middel van een zeil.»

HUMO Waarom noemde men dat dan valkenjacht?

WACHTERS «Misschien was ‘valk’ Middelnederlands voor ‘everzwijn’ of ‘reebok’?»

HUMO Maar dan kan ‘paard’ ook iets anders betekend hebben?

WACHTERS «Dat is een interessante denkpiste. Als een paard een everzwijn was, werd een aanslag opeens veel doenbaarder: met zo’n beest kun je makkelijker gooien. Maar hoe reed Maria dan door het bos? Op de rug van een everzwijn? En wat was een paard dan? Misschien wel een uitgestorven diersoort.»

HUMO Op uitgestorven dieren rijden lijkt mij niet zo evident.

WACHTERS «Voor stilstaande fases is dat best doenbaar, maar inderdaad: hoe krijg je zo’n beest in beweging?»

HUMO Door ermee te smijten?

WACHTERS «Dat is een verstandige opmerking! Inderdaad: op bevel van Maria smeten haar knechten de dooie mammoet – of wat voor uitgestorven beest het ook was – een eindje verder, met Maria stevig in het zadel. Helaas, er stond een strakke wind! Of één van de smijters kreeg net een vliegje in zijn oog, waardoor hij onzorgvuldig mikte en ruiter en dier tegen een boom knalden. Wat een drama!»

HUMO Heeft men geleerd uit dat tragische ongeval?

WACHTERS «Een beetje. Dat het veiliger is je te verplaatsen op een beest dat hinnikt dan op een dooie mammoet. En dat je op zondag beter niet kunt skaten op een Ikea-parking, want dan staat de ploeg van Tom Waes daar met paarden te gooien. Maar ja, met dooie mammoets zou het resultaat wellicht even tragisch zijn geweest. Dus ja en nee, of om preciezer te zijn: misschien.»

HUMO Hoe mooi kan een genuanceerd antwoord toch zijn! Dankjewel.


‘Het verhaal van Vlaanderen’
Eén, zondag 29 januari, 20.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234