Coronabarometer strip Kama Beeld Kamagurka
Coronabarometer strip KamaBeeld Kamagurka

coronabarometer

Uiterst betrouwbaar: Humo’s onverwoestbare coronabarometer

In plaats van de beloofde coronabarometer krijgen we de coronaschakelaar, een doorzichtig doekje voor het bloeden waar niet meteen maandenlang over is nagedacht. Woordbreuk, vonden we bij Humo, dus steken we zelf de hulpvaardige handen uit de mouwen waar de regering in gebreke blijft. Ziehier een uiterst betrouwbare barometer met duidelijke alarmsignalen en de te nemen maatregelen. Uitknippen en aan de koelkast hangen!

Tom Raes

NIVEAU 1 (LICHTGROEN) ALARMSIGNALEN

Weinig, waardoor we mogen veronderstellen dat het coronavirus niet of amper aanwezig is in België. De populariteit van Wouter Beke is niet lager dan gewoonlijk, en strategische voorraden aan medisch materiaal kunnen nog altijd vernietigd worden zonder dat iemand daarvoor verantwoording moet afleggen in het parlement. Lieven Annemans mag tot nader order ongehinderd zetelen in adviescommissies naar keuze, en wie op straat een mondmasker draagt, wordt net als vroeger uitgelachen of voor een Chinese toerist aangezien.

De scholen zijn gewoon open.

MAATREGELEN

Geen, wat Jeff Hoeyberghs op het idee brengt om een proces tegen de Belgische staat aan te spannen wegens de inperking van zijn vrijheid.

NIVEAU 2 (DONKERGROEN) ALARMSIGNALEN

Er tekent zich een eerste stijging af in het aantal virologen op televisie, maar voorlopig blijven de symptomen beperkt tot optredens in amusementsprogramma’s. In de ons omringende landen steekt het coronavirus wel weer de kop op. De eerste statistici trekken aan de alarmbel: het Twitterprofiel van Joël De Ceulaer vertoont een concentratie van twintig per honderd tweets die over mondmaskers gaan, wat kan wijzen op een mogelijke nieuwe golf van soortgelijke tweets.

MAATREGELEN

Aan de landsgrenzen moeten politieagenten elke bestuurder van een wagen met een buitenlandse nummerplaat fronsend bekijken om eventuele besmette Nederlanders, Duitsers of Fransen meteen te ontmoedigen als ze vuile ziektes in België willen dumpen.

Om overbezetting van de treinen te voorkomen, een grote bron van besmettingen bij dreigende epidemieën, stopt de overheid onmiddellijk met het uitdelen van gratis rittenkaarten van de NMBS. Kaarten voor kanovaarten, tandemritten, deltavluchten en ballonvaarten mogen wel nog verdeeld worden, zolang er bij die laatste nooit meer dan vijf personen in dezelfde mand zitten.

Een panel van experts wordt aan het werk gezet om nodeloos ingewikkelde vuistregels te bedenken rond de trefwoorden ‘persoonlijke bubbel’ en ‘knuffelcontacten’. Na afloop worden die uitgelegd aan alle bevoegde ministers, zodat die bij een nieuwe golf hopelijk allemaal hetzelfde zeggen in het nieuws.

Als voorbereiding op een nieuwe golf, waarin hij mogelijk erg moeilijke boodschappen zal moeten meedelen aan de bevolking, gaat Frank Vandenbroucke op tournee langs de Vlaamse kleuterklasjes om zijn oratorisch talent te oefenen.

Alle scholen zijn open.

Coronabarometer strip Kama Beeld Kamagurka
Coronabarometer strip KamaBeeld Kamagurka

NIVEAU 3 (GEEL) ALARMSIGNALEN

Het coronavirus rukt weer op in België, wat op te maken valt uit het gestegen aantal waarnemingen van Marc Van Ranst in nieuwsuitzendingen: de cruciale drempel van drie optredens per week wordt overschreden. De Vlaamse televisieomroepen bundelen de krachten en lanceren een televisiespot waarin BV’s de bevolking leren hoe ze hun handen moeten wassen. Er is ook een gevoelige toename van fake news, waarbij oude geruchten opnieuw de kop opsteken: injecties met bleekwater zouden helpen tegen het coronavirus, het vaccinonderzoek is een poging van Bill Gates om de wereldheerschappij te veroveren, en de Planckaerts zouden een echte familie zijn.

MAATREGELEN

De bevolking wordt aangeraden anderhalve meter afstand te bewaren. In drukke straten en op andere openbare plaatsen worden teentjes knoflook uitgedeeld: u moet er ter plekke op kauwen en zo de afstand garanderen.

Martine Tanghe wordt met onmiddellijke ingang uit pensioen teruggeroepen om verdere maatregelen en beperkingen met de gepaste gezichtsuitdrukking mee te delen aan de Vlaamse bevolking, waardoor ze die sneller als onafwendbaar zal beschouwen.

Alle amateursporten worden aan banden gelegd, ook de wedstrijden van RSC Anderlecht, want het enige wat erger is dan hen niet zien spelen, is hen wél zien spelen.

De bewegingsvrijheid van Lieven Annemans wordt preventief beperkt tot zitjes in lokale sportbesturen en jury’s van plaatselijke caféquizzen, zolang daar geen vragen over corona worden gesteld.

De scholen zijn open.

NIVEAU 4 (ORANJE) ALARMSIGNALEN

De voorraden toiletpapier in de winkelrekken vertonen tekorten, waarop een bloeiende zwarte markt ontstaat op sites als 2dehands.be en eBay. De positiviteitsratio die het aantal hartverwarmende initiatieven in kaart brengt, gaat door het dak: door het veelvuldig avondlijk klappen als steun aan het verplegend personeel raakt de nachtrust van vogelsoorten verstoord. Dat wordt nog verergerd door de nachtelijke lichtvervuiling na alweer een nieuwe campagne van Het Laatste Nieuws om buiten het seizoen kerstverlichting voor het raam te hangen. VRT-journalist Tim Verheyden valt ten prooi aan een burn-out nadat hij maandenlang met de moed der wanhoop in elk journaal de nieuwste complottheorieën heeft proberen te ontkrachten.

MAATREGELEN

Alle Belgen krijgen huisarrest, met uitzondering van daklozen en tweedeverblijvers die niet kunnen kiezen in welk huis ze willen verblijven.

Alle winkels worden gesloten, behalve voedingswinkels, winkels met verzorgingsproducten, dierenwinkels, boekhandels, winkels met breigoederen, de winkels van Gamma, tuincentra, papierwinkels, de winkels van Kruidvat, en winkels met een grappige naam.

Ook de horeca moet de deuren sluiten, behalve de horecazaken die naast voeding en drank toevallig ook verzorgingsproducten, boeken, breigoederen, dierenvoeding, papier en schrijfgerei of muurverf verkopen.

Maggie De Block krijgt politiebewaking om te vermijden dat ze stiekem nog mondmaskers probeert te verbranden. Lieven Annemans krijgt huisarrest en mag enkel nog in zijn eigen woonkamer zetelen.

De scholen zijn open.

Coronabarometer strip Kama Beeld Kamagurka
Coronabarometer strip KamaBeeld Kamagurka

NIVEAU 5 (ROOD) ALARMSIGNALEN

Nu raken ook de prominentste figuren in de samenleving besmet, zoals politici en de BV’s uit de eerder vermelde televisiespot. De prijs van het toiletpapier klimt boven de 10 euro per strekkende meter, waardoor het in de praktijk goedkoper wordt om de inhoud van je portefeuille te gebruiken bij sanitaire verplichtingen. Door het grote succes van de lichtjesactie van Het Laatste Nieuws is Vlaanderen nu duidelijk zichtbaar vanuit de ruimte, als één van de weinige herkenbare menselijke constructies naast de Chinese Muur en het ego van Peter Van de Veire. Wouter Beke begint zich zorgen te maken over ‘dat Chinese virus dat mogelijk toch tot in Europa zou kunnen raken’.

MAATREGELEN

Het personeel van de woonzorgcentra wordt bewapend. Wie zich zonder toestemming te dicht bij een rustoord waagt, wordt na drie waarschuwingen neergeschoten.

Alle feestdagen worden ogenblikkelijk geschrapt, tot spijt van iedereen behalve Joël De Ceulaer, want die heeft geen vrienden.

Ook daklozen en tweedeverblijvers krijgen huisarrest: de eerste groep wordt ondergebracht in de huizen die de tweede groep bij het maken van hun keuze onbewoond heeft gelaten.

Elke Belg die een logeerkamer heeft, zal verplicht worden om die ter beschikking te stellen, waardoor het aantal beschikbare bedden voor coronapatiënten op papier aanzienlijk stijgt. Als dat niet volstaat, zal de overheid ook alle slaapbanken bij IKEA opvorderen.

De federale overheid lanceert een app waarmee elke Belg te allen tijde kan opvolgen waar Lieven Annemans zich op dat moment bevindt.

Op een weekje extra vakantie na blijven de scholen open.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234