null Beeld

ColumnHugo Matthysen

Verschillende agressieve haaien aangetroffen aan de Spaanse kust: ‘Iedereen kent de Beul van Barcelona’

Hugo Matthysen

Het is een lekker zomertje, en vooral rond het Middellandse Zeebekken kun je fortuinen verdienen met de verkoop van ijsjes, gesteld dat je de zoeterige rotzooi ongesmolten tot bij de consument kunt brengen. En als dat al lukt, moet de consument maar hopen dat rondzwevende salmonellabacteriën zich niet op zijn Ola Magnum storten terwijl hij die naar de mond brengt. Want die onsympathieke kleinschalige zoetebekjes willen ook wel wat verkoeling. Nee, denkt de verantwoordelijke ouder dan, je kunt maar beter wat verfrissing zoeken door in zee te ploeteren. Maar is dat verstandig?

SIMON PLAESTERS (zeewetenschapper) «Nee. Opgevreten worden door een haai is nog altijd minder prettig dan een paar dagen op de pot zitten wegens salmonella.»

HUMO Maak je in pakweg Spanje veel kans op een aanval?

PLAESTERS «In het binnenland niet, maar daar heb je dan weer die bosbranden. Hele natuurgebieden gaan daar naar de haaien, als ik mij die woordspeling mag permitteren. En met de empathische ziel waarmee ik door het leven mag gaan, hoor ik die bomen weleens roepen: ‘Ach, zie ons hier staan flakkeren! Konden wij maar naar de haaien om even tot rust te komen, om daarna met opgeheven kruin terug te wandelen naar de plek waar onze wortels liggen: het hete binnenland van Andalusië!’ Maar dat zijn slechts bedrieglijke bomendromen.»

HUMO Zijn er gevaarlijke haaien in de Middellandse Zee?

PLAESTERS «Ja. Alleen al in Spanje zijn er de voorbije jaren een goeie twintig geïdentificeerd. Iedereen kent natuurlijk de Beul van Barcelona, die onlangs nog een flink zeiljacht omverkieperde en van alle opvarenden de adductoren opvrat.»

HUMO De rest vond hij niet lekker?

PLAESTERS «De adductoren zijn, als ik me niet vergis, wat bij slachtvee de kogelbiefstuk is. De Beul is een fijnproever. En het is niet simpel om zonder adductoren naar het strand te zwemmen.

»Een andere verdorven vis is de Rotzak van Rosas. Dat is een sluw beest, hoor! Om zijn voedsel te misleiden opereert hij voor de kust van Tossa del Mar. De toeristen wanen zich veilig omdat Rosas 60 kilometer verder ligt. En daar profiteert die duivelse dwerg van.»

HUMO Is de Rotzak een dwerg?

PLAESTERS «Naar haaiennormen wel, ja. In het begin van het toeristische seizoen is hij een halve meter lang. Maar naarmate hij zijn prooien leegzuigt – en dat doet hij met een bewonderenswaardige snelheid – kan hij aanzwellen tot een joekel van tientallen meters. In september, als de meeste strandgasten verdwenen zijn (ze zijn vertrokken, of leeggezogen, of ze maakten de fout om na al die nare verhalen maar in Barcelona of Tossa te gaan zwemmen), zakt hij naar de zeebodem. Hij laat een boertje en begint te soezen, waarbij hij langzaam krimpt. De volgende lente wordt hij wakker, en dan zegt hij met een boosaardig lachje: ‘Voel ik daar geen hongertje?’ Dan gaat hij weer aan de slag.»

HUMO Zijn haaien ook nuttig?

PLAESTERS «Ja en nee. Ken je de Muil van Malaga? Die is verzot op horecapersoneel. Je kunt duizend vrolijke baders hebben, en als daar één sommelier tussen zit, pikt de Muil die daar feilloos uit. De tekorten in de horeca zijn tot in ons land voelbaar, want die mensen willen ook weleens met vakantie, en de Muil is een kereltje met een flinke eetlust. Hij geeft jonge mensen dus onrechtstreeks de kans om het eens in de horeca te proberen.»

HUMO Wordt er jacht gemaakt op die vreselijke monsters?

PLAESTERS «De kustwacht is daarmee bezig, maar de Matrozenvreter van Menorca kan hun signalen blijkbaar opvangen, met alle rampzalige gevolgen van dien. Heel wat Spanjaarden hebben hun job in de horeca opgegeven omdat ze weleens rustig willen gaan zwemmen. En velen daarvan hebben gedacht: weet je wat, ik meld mij aan bij de kustwacht: vaste benoeming, betere uren, prachtig uniform en een mooi pensioen… Dat zijn natuurlijk fatale misrekeningen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234