null Beeld

Dr. De ZeulderSchrikkeldag

'Verstoring van de biokalender kan leiden tot futuristisch kakken!'

Volgende week zaterdag is het weer zover: we krijgen onze vierjaarlijkse schrikkeldag. U denkt misschien in feilloos Engels: 'Een schrikkeldag? So what?' Voor heel wat medemensen is het evenwel een dag die ze met angst en beven afwachten. Maar is 29 februari echt een dag om bang voor te zijn?

Hugo Matthysen

DR. KOEN DE ZEULDER «Zeker. Die extra dag verstoort de biokalender en dat kan vreselijke gevolgen hebben. Wij hebben allemaal een innerlijke kalender, maar die is niet voorzien op dingen als een schrikkeljaar. Je brein beseft dat het nog februari is, maar voor de rest van je lichaam is het al maart. Dat kan serieuze gevolgen hebben voor de stoelgang.»

HUMO Hoe ernstig zijn die gevolgen?

DE ZEULDER «Wat er precies gebeurt, is - en ik word nu even technisch - dat je lichaam reeds de drol van de volgende dag wil produceren, in dit geval die van 1 maart. Maar dat is een onmogelijke taak, want het is nog maar 29 februari, begrijp je?»

HUMO Nee, dat begrijp ik niet.

DE ZEULDER «Maakt niet uit. Zolang ik het maar begrijp, want ik ben degene die de spijsvertering van mijn patiënten weer op orde moet brengen.»

HUMO Hoe doet u dat?

DE ZEULDER «Met cognitieve therapie. Ik leg die wanhopige mensen uit dat ze eigenlijk aan futuristisch kakken doen: hun darmen leven één dag te ver in de toekomst. Dat moeten ze leren aanvaarden.»

HUMO Kun je daar ziek van worden?

DE ZEULDER «Van dat futuristische kakken? Dat ís de ziekte, en het is van belang dat we die patiënten goed opvolgen. Dat is niet simpel, want ze vergissen zich vaak van dag. Ze zitten op woensdag in de wachtkamer, terwijl ze een afspraak hadden op donderdag. Maar als je dan zegt dat ze morgen moeten terugkomen, dan komen ze twee dagen later. Of ze geloven dat ze de dag voordien hadden moeten komen. Die mensen zijn hopeloos verdwaald in het labyrint dat onze moderne kalender is.»

HUMO Hoe lang duurt een gemiddelde genezing?

DE ZEULDER «Dat hangt helemaal af van het inkomen van de patiënt, want ik werk met heilige stenen en die worden niet terugbetaald door het ziekenfonds.»

HUMO Bent u dan een aanhanger van de alternatieve geneeskunde?

DE ZEULDER «Bijlange niet, ik werk met goedkoop siergrind uit de Gamma.»

HUMO En wat is er heilig aan dat siergrind?

DE ZEULDER «De prijs, had ik dat niet gezegd? Een hele zak kost mij een paar eurootjes, maar een keitje dat je leven kan redden, daar mag een kostenplaatje tegenover staan. Want als je geen respect hebt voor het leven, dan heb je als levend wezen geen zelfrespect. En als je je eigen leven niet respecteert, dan moet je niet verwachten dat een arts dat wél zou doen. Met andere woorden, zoals de gemiddelde lifestylecoach het er een keer of twintig per dag uitflapt: je moet durven te investeren in jezelf.»

HUMO Wat moet je dan met zo'n heilige steen doen? Onder je hoofdkussen leggen?

DE ZEULDER «Dat is een mogelijkheid. Als die steen op een ochtend verdwenen is, dan weet je dat hij zich in de toekomst bevindt. Je zult hem nooit meer zien, want hij is altijd een dag verder. En de reden daarvoor is dat je zélf weer op de juiste datum leeft. Dat zijn mooie momenten, en ik raad mijn patiënten aan om die te vieren.»

HUMO Wat doet u zelf om onheil te voorkomen op 29 februari?

DE ZEULDER «Ik ben de ziekte te snel af, ik vier die dag namelijk mijn genezing. Dat doe ik samen met een uitgelezen gezelschap van fijne mensen, oesters en kreeften. En daarmee wordt nog eens aangetoond dat wij, mensen, helemaal niet zo ver van de dieren af staan, want ook voor die kreeften is 29 februari dus een dag die onheil brengt.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234