null Beeld David Legreve
Beeld David Legreve

tv-tip'I Am Not a Witch'

‘Voor een Citroën Berlingo moet je geen inschrijvingstaks betalen’

Er broeit iets, en het is niet alleen de koolmees in de brievenbus van de buren. Onder de bevolking groeit het besef dat het allemaal anders moet. ‘Want pas als het anders is, zal het anders zijn,’ hoor je weleens, en terecht! We moeten de natuur bijvoorbeeld niet langer aanvallen, want dan bijt ze terug. Nee, we moeten haar omhelzen en koesteren, zoals de wijsheid van de oude volkeren ons dat leert. En ontwaakte medemensen als Sidmar Deckers zijn bereid ons daarbij de weg te wijzen.

Hugo Matthysen

HUMO Waar is de weg, en waarom zou ik hem volgen?

SIDMAR DECKERS (wegwijzer) «De weg is te vinden in oude boeken vol wijsheid, zoals ik er vorig jaar nog één heb geschreven. Het heet ‘De vlucht van de pelikaan’. De pelikaan – weinig mensen weten dat, want er zijn maar dertig exemplaren van mijn boek verkocht – is een heilige boom.»

HUMO Een boom? Een pelikaan is toch een vogel?

DECKERS «Alles is één, en dat geldt zeker voor bomen en pelikanen. Als een heilige boom sterft, verhuist zijn ziel naar een pelikaan.»

HUMO Waarom?

DECKERS «Zo’n boom is misschien twee- of driehonderd jaar oud geworden, en die wil zijn vleugels weleens uitstrekken. In mijn boek beschrijf ik de sensatie die zo’n boom ondergaat als hij na eeuwen van gewortelde standvastigheid boven zijn goeie ouwe bos vliegt. Ondanks zijn ontroering heerst er dan ijzeren discipline in zijn sluitspier, omdat hij niet op zijn vrienden en nakomelingen wil kakken.»

HUMO Hoe weet u dat zo zeker?

DECKERS «Het staat in een heilig boek vol oude wijsheid. Het mijne.»

HUMO Dat vorig jaar geschreven is.

DECKERS «Ook de Bijbel, de Koran en de Bhagavad Gita zijn ooit in een vorig jaar geschreven. Zijn dat dan misschien geen heilige boeken? En wat ‘De vlucht van de pelikaan’ zo interessant maakt, is dat het ons het geheim van de hekserij onthult.»

HUMO Wat is dat geheim?

DECKERS «Zo’n heilige boom sterft niet in één-twee-drie. De takken vallen af, en die zijn al een beetje pelikaan. Ga op zo’n tak zitten en je kunt vliegen. Maak er een bezem van en dan is die ook buiten de vlieguren nuttig. Ja, die heksen konden ferm out of the box denken. Ze vlogen met honkbalknuppels door de nacht, en als ze een vleermuis zagen: hup, een stevige mep. Zo kreeg corona geen enkele kans.»

HUMO Zijn daar bewijzen voor?

DECKERS «Ik geloof niet in bewijzen. Zelf heb ik geen auto, maar onlangs leende ik de Citroën Berlingo van een vriendin, omdat ik op 2dehands.be een partij genezende stenen had gekocht en die waren enkel af te halen. Een totaalgewicht van zeshonderd kilo, maar ze beschermen dan ook tegen zowat alle ziektes. Enfin, ik heb bij wijze van experiment het inschrijvingsbewijs van die Citroën in de fik gestoken, met mijn rug naar het voertuig. Toen ik me omkeerde, stond die wagen er nog steeds. Dat bewijst dat een bewijs eigenlijk helemaal niks bewijst.»

HUMO Wat bedoel je daarmee?

DECKERS «Dat de realiteit geen bewijzen nodig heeft, omdat ze zo realistisch is, begrijp je? Met die genezende stenen – het zijn klinkers van 21 bij 5 centimeter – heb ik een oprit aangelegd. Want ik ga een Citroën Berlingo kopen. Ik weet immers de weg, ik kan ’m wijzen, waarom zou ik er dan niet af en toe een ritje op maken? De inschrijvingstaks voor een wagen is iets van een 1.300 euro, maar voor een Berlingo hoef je die niet te betalen, want je hebt geen inschrijvingsbewijs nodig voor zo’n bak. Dat heb ik namelijk aangetoond. Echt een handig autootje, die Berlingo. Zo gauw ik hem heb, rij ik ermee naar het plantencentrum. Want ik ben van plan een tiental jonge pelikanen aan te planten in mijn achtertuin.»

‘I Am Not a Witch’, Canvas, zaterdag 24 april, 23.05

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234