Mondmaskers Beeld HUMO
MondmaskersBeeld HUMO

humo sprak metuw mondmasker

‘Vroeger kwamen we alleen in een operatiezaal. Nu komen we op het paleis én in het Witte Huis!’

Sinds vorige week geldt in het hele Brusselse Gewest de algemene mondmaskerplicht. De provincie Antwerpen was die weg al eerder ingeslagen. Met die verplichtingen neemt ook het debat over het lapje uitbreiding. Eén stem ontbreekt daarin, en dat is die van de mondmaskers zelf. Wat vinden zij ervan dat ze nu zo massaal worden ingezet en dat ze nagenoeg de complete wereldgezondheid aan hun rekker hebben hangen? Humo sprak met vijf gezaghebbende maskers.

Jan Hertoghs

Patrick is een mondmasker uit Antwerpen, Sandy is een kapje van de kust, Infra werkt bij het openbaar vervoer en Silke is een parttimer bij het gemeentebestuur in Deinze. Jeroen zat in de Gentse cultuursector, maar rijdt nu maaltijden rond voor Deliveroo.

HUMO Jullie hebben vele jaren in het verborgene geleefd en nu zijn jullie opeens overal.

INFRA «In China en Japan spelen we al vele jaren een hoofdrol in de strijd tegen SARS en de luchtvervuiling, maar in Europa en Amerika waren wij nobele onbekenden.»

HUMO En nu komen jullie massaal uit de kast. Dat moet toch een schok zijn geweest?

SILKE «In de buitenwereld komen anno 2020 was voor álle mondmaskers een heftige realitycheck. Ineens moet je kunnen stappen, fietsen of zelfs autorijden. Weinig maskers zijn daarvoor opgeleid.»

PATRICK «Wij zijn onzeker, maar de mensen zijn dat ook. Ik merkte dat onlangs bij het uitlaten van een hond in een Antwerps bos. Dan zie ik mijn drager de hele tijd twijfelen: masker of geen masker? Ik vind het wel spannend. Het ene moment zit je in de broekzak, het andere moet je in actie komen.»

SANDY «En de situaties waarin wij terechtkomen! Ik lag jaren in een rustige EHBO-post en ineens moest ik auto's tegenhouden aan de invalswegen naar de kust. Ik was zelfs aanwezig bij De Veldslag op het strand van Blankenberge! Ik heb persoonlijk twee parasols door de lucht zien vliegen. En er is ook keihard met zand gesmeten. Die verbale agressie, die amok, die weerspannigheid, die bestuurlijke aanhoudingen: ik stond er met de neus op!»

HUMO Jullie bepalen nu op vele plaatsen in België het straatbeeld. Maar dat straatbeeld verandert. In het begin droegen mensen jullie voor mond en neus, nu zie ik jullie vaak op de kin of aan de pols hangen.

SANDY «Aan de pols vind ik tof! Dat is als de polsbandjes op festivals: het wil zeggen dat ook de jeugd ons aanvaard heeft.»

JEROEN «Ik hang ook graag aan de autospiegel: lekker chillen, muziekje erbij, de zon in je gezicht.»

HUMO En dat hangen aan één oor?

SILKE «Verschrikkelijk! Je staat duizenden angsten uit. Vaak hang ik daar tijdens het roken: dan bengel je vlak bij die gloeiende askegel. Levensgevaarlijk! Eén vonk en er zit een gat in je vel.»

JEROEN «Ik heb een panische angst om op de grond te vallen. Van een oor tot op het voetpad, dat is algauw 1 meter 60. Dat is keihard crashen.»

INFRA «En geen mens die je zal oprapen. Iedereen stapt of fietst voorbij.»

PATRICK «Ik ben zo twee goeie kennissen verloren. We zaten in hetzelfde pak bij de apotheker, en zij zijn op straat gevallen en nooit opgeraapt. Ze riepen nog, maar ze zijn opgeschept door de staalborstels van zo'n veegmachine. Dan ben je op slag aan flarden, hé.»

HUMO In Nederland zijn jullie niet zo populair. Hoe komt dat?

PATRICK «Kop in het zand, dat is de houding van Nederland.»

SILKE «De overheid draait er nu toch bij. In Amsterdam en Rotterdam zijn we al verplicht in de drukke straten. En straks volgt Parijs. Wij zijn de citytrippers tegenwoordig.»

INFRA «Het zal niet makkelijk zijn voor onze Nederlandse collega's: in Rotterdam en Amsterdam hebben ze een grote mond, dat vraagt toch een extra inspanning om die goed af te dekken.»

HUMO In Nederland is er veel protest. Een mondmaskerplicht zou ondemocratisch zijn.

JEROEN «Van democratie gesproken! Wij hebben helemaal géén keuze. Mooi gezicht of lelijke rotkop, frisse adem of zure oprispingen: wij moeten altijd presteren. En hoor je ons klagen?!»

PATRICK «In grote delen van Italië en Spanje zijn wij overal verplicht. Dat zijn miljoenen lookadems die dag in dag uit op ons afkomen, en je kunt niet weg, hè.»

SILKE «Of boeren... Alles is stil, de adem is rustig, en ineens voel je die burp afkomen. Dat is in your face, hè!»

HUMO Hebben jullie al eens een viruspartikel tegengehouden?

JEROEN «Ik wel, één keer. Maar zo minuscuul dat dat is! Je ziet dat bijna niet. En het kwam niet van mijn eigen drager, maar van buitenaf. Ik heb wel chance gehad. Het was al door mijn textiel gedrongen, maar gelukkig had ik nog een stofzuigerfilter achter de hand.»

SANDY «Je mag er niet bij stilstaan dat zo'n ding binnen raakt. De schade die het aanricht... Desastreus, hè.»

INFRA «Geloof me, het mondmaskerschap is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is geen kwestie van: span mij maar achter die oren en we zien wel. Nee, je aandacht mag nooit verslappen.»

HUMO Terug naar begin augustus. Wat vonden jullie van de bekerfinale?

PATRICK «Antwerp heeft verdiend gewonnen. Brugge had hen schromelijk onderschat.»

HUMO Ik bedoel: wat vonden jullie van de kritiek van Marc Van Ranst over het onverantwoorde gedrag van de voetballers?

SILKE «Marc heeft gelijk. Maar hij moet zich nu ook niet heiliger dan de paus willen voordoen. Bij het begin van de crisis zag hij ons niet eens staan. Al zijn uitspraken van: 'Het nut is niet bewezen' en si en la - die zijn veel maskers nog niet vergeten.»

SANDY «Ik heb die weigerachtige houding van Marc nooit begrepen. Want met een masker had hij zijn slechte tanden beter kunnen verbergen.»

HUMO Een ander heikel thema: de avondklok in de provincie Antwerpen. Die blijft, maar de uren worden fel ingeperkt. De inwoners moeten nog maar van half twee tot vijf binnen zijn. Hoe ervaren jullie dat?

PATRICK «Die avondklok is nu ineens een 'nachtklok' geworden. Alle maskers in Antwerpen waren zwaar ontgoocheld. Wij waren voorstander van een avondklok vanaf half twaalf - zo heb je nog een zekere nachtrust. Nu is het weer zoals vroeger: ze zeulen ons tot laat in de nacht naar de Scheldekaaien en langs de terrassen. Concreet betekent dat: twee uur meer gezever - héél belastend is dat. Bij ons is het draagvlak voor die 'nachtklok' zo goed als onbestaande.»

HUMO Hoe zien jullie de toekomst?

INFRA «Ik zie de economie krimpen en de werkloosheid toenemen.»

PATRICK «Akkoord, maar wij gaan gouden tijden tegemoet. Onze sector gaat pieken.»

SANDY «En ook: onze wereld gaat veel groter worden. Zeg nu zelf: waar kwamen wij vroeger? Hoogstens in een ziekenhuis, en dan vaak alleen nog in de operatiezaal.»

INFRA «Het begon allemaal met het openbaar vervoer. Eerst mochten we op de trein, de bus en de metro. Daarna in de winkels en in de supermarkten...»

JEROEN «...op café, op restaurant. En vervolgens zelfs in de cinema's en de pretparken!»

PATRICK «Ik ken zelfs een masker dat al in het koninklijk paleis is geweest. Het is daar heel goed ontvangen. Het heeft zelfs mee een speech mogen geven met koning Filip.»

SILKE «Ik was al op een betoging in Brussel, van Black Lives Matter. Daar is flink geroepen, maar in de besmettingscijfers was er niks van te zien. Als masker mag je dan tevreden zijn.»

HUMO Intussen worden jullie wereldwijd aanvaard. Zelfs president Trump wil jullie nu dragen.

SILKE «Ongelooflijk, hè? Eerst lachte hij ons uit in ons gezicht, nu draagt hij ons zelf! Niet dat ik zijn masker benijd. Je moet niet alleen die grote bek afdichten, er komen ook veel leugens uit: hoe houd je die tegen?»

INFRA «Ik merk toch dat zijn masker heel goed z'n best doet. Sommige leugens klinken toch al gedempter dan vroeger.»

PATRICK «Trump, Merkel, Macron, de paus: allemaal hebben ze hun masker. Wie had dat een jaar geleden kunnen denken? Toen was het alsof we niet bestonden. Niemand rekende op ons. Niemand gaf nog om ons.»

JEROEN «Zelfs de topmaskers, de FPP2, hadden geen krediet meer. Minister Maggie De Block heeft indertijd nog het bevel gegeven om een hele populatie FPP2's te vernietigen. Zes miljoen van die allerbeste maskers de verbrandingsoven in. Zes miljoen, hè!»

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234