null Beeld BELGA_HANDOUT
Beeld BELGA_HANDOUT

Eurovisiesongfestival

Waarom Hooverphonic het Songfestival zal winnen: ‘Ze brengen een pleidooi voor de vervrouwelijking van de misdaad’

Nee, het is geen windmolen die hoog uittorent boven zijn collega’s op zee en die nog op zijn wieken wacht. Het is gewoon de paal boven water die... oei, zo wordt het wat ingewikkeld. In elk geval: het staat als een paal boven water dat Hooverphonic het Eurovisie Songfestival zal winnen, en dat is geen paaltje van niks, zoals we – toegegeven – wat onhandig probeerden aan te geven. En wij zijn niet de enigen die daar zo over denken.

Hugo Matthysen

YAVANNUA (mindconsulente) «Ja, de song is een topper. Ik gebruik ’m tijdens mijn sessies dromenvangen: dan krijgen de deelnemers het nummer te horen in een wolk van eucalyptus en kleine pimpernel. Hun ziel begint dan te resoneren op de meeslepende tonen van ‘The Wrong Place’. Via de sociale media moet het mogelijk zijn om heel Europa aan te moedigen om die geuren in huis te halen voor de halve finale, en dan halen we goud.»

HUMO En zonder dat geurenpalet?

YAVANNUA «Zonder die geuren raak je van dat nummer in een trance. Mijn vriend Bronadix, die een sjamaan is, heeft dat getest. Toen hij uit zijn roes ontwaakte, moest hij vaststellen dat hij zijn eigen zweethut kort en klein had geslagen. En wat erger was: Bronadix had de keel van zijn trouwe hond Ghostblackie overgebeten. In die lieve hond huisde de ziel van zijn grootvader. Die is dus foetsie, maar waarheen?

»In elk geval: het is niet simpel om via de Songfestival-app te stemmen terwijl je een geliefd huisdier naar de keel vliegt. Haal die kruiden dus in huis!»

ANKE DEERAERTS (criminologe) «In de prachtige clip die bij de song hoort, zie je Geike Arnaert met twee joekels van revolvers zwaaien. Dat is heel herkenbaar in tijden waarin de helft van de bevolking in de drugshandel zit. ‘Poten af van mijn drugscontainer,’ lijkt ze te zeggen. ‘De eerste keer zal ik nog braafjes wat kogels door je voordeur jagen, maar het zal niet bij verwittigen blijven!’

»Ik vind het heel goed dat de vervrouwelijking van de misdaad hier wordt aangekaart, want dat is toch nog te veel een mannenwereld. Hooverphonic heeft alvast heel vrouwelijk Europa achter zich. Dat wordt scoren!»

HUMO Is het een song over de drugsmaffia?

DEERAERTS «De titel zegt het al: als zo’n omgekochte havenarbeider je container op the wrong place zet, dan sta je daar als drugshandelaar. Dan ga je met de verkeerde lading aan de haal, en dan blijkt dat je met honderdduizend dozen wegwerpmaskers zit opgezadeld. Een jaar geleden kon je daar nog rijk van worden, maar die tijd is voorbij. Dus: de juiste container op de juiste plaats, anders komen we nergens.

»Ook daarom is de vervrouwelijking van de misdaad een goeie zaak. Vrouwen zijn doorgaans toch iets ordelijker dan mannen, en dat zal de trafiek van cocaïne ten goede komen.»

HUMO Is dat écht zo, dat vrouwen ordelijker zijn?

DEERAERTS «Er zijn natuurlijk grote uitzonderingen, mijn zus Danka bijvoorbeeld. Die woont op een mesthoop, ik kan het niet anders omschrijven. Ik zeg weleens: ‘Danka, elke dag een kwartiertje opruimen, meer hoef je niet te doen.’ Maar dat vertikt ze dus. Misschien is ze wel aan de drugs of zo. Ja, onze samenleving zit ingewikkeld in elkaar.»

EVERT CASTORS (mediadeskundige) «De VRT heeft – maar dat mag je niet hardop zeggen – voor deze editie ingezet op herkenbaarheid. En ze hebben dat verfijnd. Na de annulatie van het vorige Songfestival werd Hooverphonic aangemaand om een andere zangeres te zoeken.»

HUMO Omwille van de herkenbaarheid?

CASTORS «Er zijn bepaalde geruchten, maar niemand zal dat openlijk toegeven. Achter het voormalige IJzeren Gordijn leven honderden miljoenen stemgerechtigden. Daarom heeft iemand van de top van de VRT naar verluidt op tafel geklopt met de woorden: ‘Herkenbaarheid graag! Wat we nodig hebben zijn Oostblokkoppen!’ En die hebben ze dus gevonden.»

HUMO Is dat niet een beetje, euh, stigmatiserend?

CASTORS «Ja, maar als dat op een woke manier gebeurt, is dat prima. De VRT heeft tienduizend Europeanen foto’s laten zien van de muzikanten met de vraag: mag deze mevrouw bij u komen poetsen? Lijkt de meneer met de bas u een bekwame stukadoor? Mag de jongen met de gitaar in ’t zwart uw dakgoot komen schilderen? De antwoorden waren eensluidend: ja, maar dan wel tegen een héél bescheiden uurloon. En als er iemand van een ladder dondert, dan weten wij van niks!»

YAVANNUA «Gelukkig zijn daar oplossingen voor. Als je bij het klussen geurkaarsen brandt van eucalyptus en kleine pimpernel, val je nooit zomaar van een ladder. In het ergste geval zweef je naar beneden. Je kunt die kaarsjes in een verpakking van gereclyceerd karton bestellen via mijn uit biologisch materiaal opgetrokken webshop. Want ik zeg altijd: veiligheid eerst!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234