null Beeld BBC/Boundless, part of Fremantle
Beeld BBC/Boundless, part of Fremantle

Architectuur

Wat is het mooiste treinstation ter wereld? Deze man heeft het antwoord

Wat is het mooiste treinstation ter wereld? Treinliefhebbers kunnen daar stevig over discussiëren. In de vorige eeuw werden die verhitte gesprekken vaak in stationsbuffetten gehouden. Dat had dramatische gevolgen: uniek jugendstilmeubilair werd naar tegenstanders gesmeten, prachtige art-nouveaubeelden vlogen aan diggelen, en met die diggelen werden unieke belle-époquespiegels stukgegooid. Meer dan eens ging het hele gebouw daarna in vlammen op. Gelukkig is er eindelijk eenstemmigheid over wat het mooiste treinstation ter wereld is.

HUMO Mag ik veronderstellen dat het een Belgisch station is? Het statige Antwerpen-Centraal? Of het sierlijke Luik-Guillemins?

OSCAR ZAEMELS (treinliefhebber) «Het heeft tien jaar gekost om tot de uitslag te komen. Experts uit meer dan zestig landen zijn ter plaatse geweest, er werden foto’s en filmpjes uitgewisseld, en daar zijn mooie vriendschappen uit ontstaan. Ik heb zelf dr. Hanna Hüber uit Bremen mogen rondleiden in het nieuwe station van Kortrijk, maar ook in talloze andere stations die je misschien niet bovenaan in de ranglijst zou verwachten. Hüber heeft daar overal met een open blik naar gekeken.»

HUMO Hoe beoordeelt een kenner een station?

ZAEMELS «Er wordt eerst gekeken naar de aanwezigheid van rails. Dat heeft een voorgeschiedenis. Onze Franse vrienden wilden dolgraag het wezenloos mooie Gare d’Orsay in de top tien krijgen. Dr. Hüber zelf heeft daar een stokje voor gestoken. Ze is ter plaatse geweest, heeft het hele gebouw doorzocht van de zolders tot de kelders. Er was geen halve rail te vinden. Kun je zoiets dan nog een treinstation noemen?»

HUMO Een voormalig treinstation misschien?

ZAEMELS «Daar gaan we natuurlijk niet mee beginnen. Een voormalig treinstation mag van mij op de lijst van mooiste voormalige treinstations, maar het is zo al ingewikkeld genoeg.

»Maar ik had het over de vriendschap die tussen mij en Hanna Hüber is ontstaan. Wel, dat ging haast vanzelf. Reeds in het station van Kortrijk werd al eens een schouderklopje uitgedeeld, een plagerig elleboogstootje of iets wat naar een omhelzing zweemde.»

HUMO Er werd een beetje geflirt?

ZAEMELS «Nee! Maar tussen treinliefhebbers bestaat nu eenmaal een geheimzinnige band, en die kan tot agressie leiden, zoals u in uw prachtige inleiding hebt aangetoond, maar ook tot het omgekeerde. Ik zou dat affectie durven te noemen. Er ontstond tussen Frau Hüber en mij dus een tedere vriendschap. En die lieflijke band leidde ertoe dat we samen een geheim konden delen, een geheim dat miljoenen mensen graag zouden onthullen.»

HUMO En dat geheim is?

ZAEMELS «Het is het antwoord op de vraag: wat is het mooiste station ter wereld? Dr. Hüber en ik besloten de knoop door te hakken en we waren het er meteen over eens.»

HUMO En welk station is het?

ZAEMELS «Er zijn zoveel prachtige stations die door zoveel mensen worden bezocht. Die bezoekers zuchten verrukt bij de aanblik van stootblokken en dienstregelingen, roltrappen en loketten. Ze zijn ontroerd. Moeten wij hun vreugde ondermijnen door hen erop te wijzen dat het station in kwestie niet eens in de top dertig staat? Nee, dat recht hebben wij niet. Frau Hüber zei tegen mij: ‘Herr Zaemels, we moeten ons niet moeien met andermans geluk.’ Daarom hebben we een eed afgelegd om voor eeuwig over dat mooiste station te zwijgen.»

HUMO Hoe valt dat binnen de treinliefhebberscommunity?

ZAEMELS «Er was veel begrip. De meesten waren opgelucht dat ze hun tijd eindelijk aan andere vraagstukken konden verspillen, maar een minderheid verviel in diepe wanhoop en bestookte ons met berichten als ‘Het Wien Hauptbahnhof? Of Gent-Dampoort?’ Frau Hüber en ik hebben nieuwe uitdagingen moeten zoeken, want de treinstationsbewondering was nu eenmaal een kerntaak in onze levens.»

HUMO En hebben jullie die gevonden?

ZAEMELS «Ik wel. Ik heb tegen Hanna gezegd: ‘Ik wil de rest van mijn leven wijden aan onze vriendschap, die nog pril is. Ik zal onze band verdiepen, verinnigen en versterken met bloemen, geschenken, pikante briefjes en plezierreisjes naar betoverende steden.’ Hanna antwoordde eenvoudig: ‘Doe maar, alles is beter dan dat gezeur over die stations, want dat ben ik werkelijk kotsbeu.’»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234