null Beeld

tv-tips

Wat te doen met zombies in je gemeente? ‘Te lijf gaan met een vlammenwerper is een slecht idee’

Als je het internet mag geloven, moet je dezer dagen extra opletten als je IKEA-meubels in huis hebt. De lijm waarmee de vezelplaten zijn gemaakt, zou namelijk spontaan ontbranden bij temperaturen boven de 30 graden, en een binnenhuisbrandje is het laatste wat je wilt, het is zo al warm genoeg. Ofnisomsofwa? 'Ach, waarom woon ik niet in grot,' verzucht menigeen onder de loden hitte, 'zoals mijn verre voorouders.' Een wandelingetje in de koele grotten van Han zou een alternatief zijn, maar dat kan enkel op reservatie. En een mondmasker is er verplicht. Maar goed, waar waren we gebleven? O, ja: achter de computer, in de straalstroom van de ventilator, juist!

HUMO Is een grot als woning een goed idee?

TILLY HUYBENS (woondeskundige) «Zeker, een goede grot biedt heel wat voordelen. De temperatuur is er constant, en ze biedt ook bescherming tegen wilde dieren, zoals de holenbeer.»

HUMO Woont de holenbeer niet, zoals de naam suggereert, in grotten?

HUYBENS «De holenbeer is vijftienduizend jaar geleden uitgestorven, daar moet de aspirant-koper van een grot zich geen zorgen over maken.»

HUMO Maar wat is dan nog het voordeel van het leven in een grot?

HUYBENS «Je weet maar nooit of die dieren ooit terugkeren. Kijk maar naar de wolf, die is tegenwoordig minder zeldzaam dan een pijprokende man.»

HUMO Maar de wolf is nooit uitgestorven, toch?

HUYBENS «Alle wolven die vijftienduizend jaar geleden leefden, zijn volgens mij even dood als de holenbeer. Een overlijden zegt op zich niks, behalve dat er iemand dood is, hoewel je dat toch niet te letterlijk mag nemen. In het dorpje in de Kempen waar ik woon, heb je nog heel wat zombies. Zijn die levend? Zijn die dood? Dat is een beetje een academische vraag.»

HUMO Hebben jullie veel last van die zombies?

HUYBENS «Helemaal niet. Die ondoden maken zich graag nuttig om aan de verveling te ontsnappen. Je hoort er weleens eentje 's nachts ergens een gazon maaien, en dat zorgt voor overlast. Daarom kun je hen beter andere werkjes laten opknappen: je zet dan bijvoorbeeld een pot verf en een kwast naast de voordeur, en hup, de volgende ochtend is die netjes geschilderd. Ik bedoel niet de kwast, maar wel de voordeur, voor alle duidelijkheid.»

HUMO En krijgen die zombies een vergoeding of zo?

HUYBENS «Iemand heeft wel een kaas- en wijnavond georganiseerd, maar dat was geen succes. Zombies eten en drinken niet. De filmavond was een iets groter succes. We hadden voor 'Sprakeloos' gekozen, kent ge die film? Nee? Keitriestig. Na een halfuur zaten die zombies al te bleiten. Bij de volgende film bleven ze weg. Ja, die hebben al miserie genoeg, met die verveling. En nu wil ik een woonzorgcentrum voor hen laten bouwen, met een gezamenlijke leefruimte en zo, een feestje af en toe, samen spelletjes spelen... Maar niet iedereen is daarmee opgezet.»

HUMO Waarom niet?

HUYBENS «Volgens de gemeente zijn die zombies een plaag en moet de technische dienst hen verdelgen. Ik vind dat heel erg: die mensen zijn al dood, en dan worden ze ook nog eens verdolgen of verdelegeerd of verdelgd, dat maakt niet uit, het is allemaal even onaangenaam. Het zal je oma of opa maar zijn die ze met een vlammenwerper te lijf gaan! Het is een schandalig plan.

»Ik ben nu bezig met het oprichten van een actiegroep, en dat is heel spannend, want ik ben nog nooit lid van een actiegroep geweest, laat staan dat ik er één heb opgericht. Hoewel, laat staan? Bij deze hitte zou ik zeggen: laat maar zitten, haha! Wil je lid worden?»

HUMO Ik zal erover nadenken, maar eerst moet ik nog even bekomen van dit uitermate gelaagde gesprek.

Expedition with Steve Backshall, Canvas, zondag 16 augustus, 20.10

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234