null Beeld

tv-tip'The Persians: the history of Iran'

Wat we van de Perzen hebben geleerd: ‘De perzik heeft zichzelf uitgevonden, de peer niet’

Volgend weekend zendt de VRT een docu uit over de Perzen. Ja, die Perzen, dat waren nogal eens kerels, daarvoor wil je wel even de schatkamer van Streamz verlaten om naar Canvas te zappen. Nu is uw lijfblad eigendom van DPG Media, voorheen bekend als De Persgroep, en als je Streams mag verhippen tot het flashy Streamz, waarom dan ook niet De Perzgroep schrijven, geachte heer Van Thillo? Ik geef het maar mee, het kan ons bedrijf (sorry, uw bedrijf) alleen maar ten goede komen.

Hugo Matthijsen

Maar die Perzen dus. Wie waren ze, en waarom? Wat kunnen wij van hen leren? En hebben ze de perzik uitgevonden?

HENDRIK VERVELST (prof. Perzische wetenschappen) «Wat dat laatste betreft: de perzik is één van de weinige fruitsoorten die zichzelf hebben uitgevonden. De eerste peer is bijvoorbeeld in Malmedy ontwikkeld door Sigisbald Pehr (1457-1508), de framboos werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontworpen door de Parijzenaar Gérard Frambois (1882-1916), als vitaminerijke lekkernij voor de frontsoldaten. Frambois is overigens gesneuveld toen hij in de loopgraven 'Iemand nog een framboos?' riep en als antwoord een granaat op zijn donder kreeg.»

HUMO En zo zou u nog uren kunnen doorgaan, neem ik aan?

VERVELST «Ja, maar de perzik is een apart verhaal. Het Perzische volk heette aanvankelijk de Perziken. Dat zorgde voor verwarring, en wat erger was: de toenmalige Perziken werden uitgelachen door naburige volkeren. Wij kunnen ons dat moeilijk voorstellen, maar probeer je eens in te beelden dat wij niet als Vlamingen zouden bekendstaan, maar als Bananen.»

HUMO Dan zou ik mezelf als een rechtgeaarde, zelfbewuste Banaan beschouwen.

VERVELST «Inderdaad, maar ik merk dat je toch de machtige wenkbrauwen fronst bij die gedachte. Maar je moet dat positief bekijken. Na al die eeuwen van vernedering, na al die monsterbedragen die ons door de Walen werden ontstolen, zouden wij dat als een eretitel kunnen beschouwen. Na vijfhonderd jaar rechten de Bananen eindelijk de rug! Is dat geen mooie slotzin voor een vlammende toespraak door een Banaans-nationalist in hart en nieren?»

HUMO Misschien wel, maar de Perziken hadden die bedenking ook kunnen maken.

VERVELST «Hun profeet heeft er anders over beslist. Het was Zarathustra zelf die volgens de Avesta, hun heilige geschrift, het volgende zei. '9.1 Komaan zeg, we gaan daar niet moeilijk over doen! 9.2 Perzen is korter en dus makkelijker te onthouden dan Perziken. En wie voortaan zichzelf nog Perzik durft te noemen, 9.3 die zal eeuwig branden in de hel, waar een hyena zijn flieter komt afbijten, die vervolgens door een tovenaar met een medische achtergrond 9.4 weer wordt vastgenaaid. 9.5 Zodra de wonden genezen zijn, komt die rothyena terug, samen met die tovenaar, en dat gaat zo door 9.5 tot het Einde der Tijden. En denk maar niet dat het 9.6 Einde der Tijden voor overmorgen of volgende week zal zijn, sukkels!' Daarmee was het Perzische Rijk een feit.»

HUMO Waren de Perzen vooral bekend voor hun Perzische tapijten?

VERVELST «Ja, dat was hun trots, maar het is ook hun ondergang geworden. Die dingen waren loodzwaar en onhandig, maar toch gebruikten de Perzische generaals ze op hun oorlogsschepen.»

HUMO Als vloerbekleding?

VERVELST «Ja, maar helaas ook als zeil. Ik heb in het kader van mijn onderzoek ooit een boottochtje gedaan met zo'n ding aan de mast, en mijn twee assistenten zijn verzopen. Op die manier hebben de Perzen dus de historische zeeslag van Salamis verloren. Nee, dan waren wij slimmer. Onze wereldberoemde middeleeuwse Banaanse wandtapijten hingen gewoon aan de muur, en waar muren zijn, kun je geen zeeslag verliezen, haha!»

‘The Persians, history of Iran’, Canvas, zondag 27 september, 20.55

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234