null Beeld Shutterstock / Sophie James
Beeld Shutterstock / Sophie James

De oplossing voor alles

‘We moeten hopen op een nieuw virus en strenge lockdowns: de mensen wáren flink en gelukkig’

Hoelang nog zullen er scheepjes op het Albertkanaal varen? Hoeveel daglonen zal het met Kerstmis kosten om een kalkoen in de oven te schuiven? Wanneer krijgt Niels eindelijk zijn welverdiende shiny-floor show? En hoeveel nachten moeten we nog slapen voor we nog eens een keertje nergens van wakker liggen? Ach, de rampen omringen ons als een zwerm bomen waar zelfs een bos zijn eieren niet meer in terugvindt. Geen wonder dat de bange burger met tranen in de ogen terugdenkt aan voorbije zorgeloze dagen.

Hugo Matthysen

FABIAN VAN KELCK (antropoloog) «Het contrast met amper twee jaar geleden is enorm. Die lockdowns, weet je nog? De mensen zaten braaf in hun huizen te wachten op betere tijden, en ze wisten dat die zouden komen als iedereen een paar maanden flink zou zijn. En de mensen wáren flink, en gelukkig!»

HUMO Er was toch veel psychologisch leed tijdens die lockdowns?

VAN KELCK «Dat is zo, maar dat ben ik net als de meeste mensen, helemaal vergeten. Met andere woorden: de mensen waren vrolijk en blij. De Vlaming zat tevreden naar ‘Het journaal’ te kijken, in blijde verwachting van het vaccin. Er werd een wekkertje gezet, want om acht uur moest het raam open – er waren zelfs dapperen die gewoon op de stoep gingen staan – om te applaudisseren voor de zorg. Je kreeg tranen in je ogen van die saamhorigheid. Wat verder in de straat stond iemand iets op een trompet te blazen waar weemoed en strijdvaardigheid in weerklonk. Waar hoor je dat tegenwoordig nog? En daarna sloot de burger zich weer op om online zijn bankrekening te checken, en hij constateerde dat zijn financiële reserves hoger waren dan ooit tevoren. De mensen werden rijk terwijl ze hun heerlijke take-awaysmurrie in ecovriendelijke kartonnen bakjes oplepelden.»

HUMO Het waren dus gouden tijden?

VAN KELCK «Eigenlijk wel. De CO2-uitstoot ging omlaag, fabrieken en kantoren moesten niet meer worden verwarmd, vrachtwagens en treinen reden nog amper. De zeespiegel begon zich al af te vragen of het niet stilaan tijd werd om een beetje te dalen.»

HUMO Hoopt u op een nieuw virus en een reeks nieuwe lockdowns? Zou dat de nieuwe problemen oplossen?

VAN KELCK «Misschien wel. Het virus maakte de samenleving overzichtelijker. In elke familie- of vriendenkring had je wel wat domme antivaxers over wie iedereen zich gezellig druk kon maken. Dat schiep een band, er werd gecommuniceerd. In de wereld waarin we nu zijn beland, ligt dat moeilijker. Je kunt niet iemand met de vinger wijzen en zeggen: ‘Door jouw kortzichtige ‘new age’-mentaliteit smelten de gletsjers!’ Met covid was dat geen probleem.»

HUMO Maar de culturele sector had het wel moeilijk.

VAN KELCK «Moeilijk? Ze kregen meer aandacht dan ze ooit nog zullen krijgen. Nu zijn hun circussen weer open, maar als je een ticket koopt, heb je geen geld meer voor benzine om daarheen te rijden. Is dat dan beter?»

HUMO Moeten de wetenschappers dan actief op zoek naar een nieuw virus? Of hoe zie je dat?

VAN KELCK «Constructieve voorstellen hoef je van mij niet te verwachten. Ik zit hier maar wat te zeuren, dat is het beste wat je kunt doen. Verder heb ik geweldige plannen voor boeken, theatervoorstellingen en misschien zelfs een film waar de lockdownnostalgie van afdruipt als vet van een loempia die net uit de friteuse komt. Maar het is daar nog wat te vroeg voor. En de mensen hebben geen centen om al die heerlijkheden te betalen.»

HUMO Loempia’s zijn toch niet zo duur? Of wel?

VAN KELCK «Ik heb het helemaal niet over loempia’s.»

HUMO Sorry, je hebt net zelf het woord loempia laten vallen.

VAN KELCK «Oei! Zal ik het oprapen voor iemand erover struikelt, haha?! Ja, een grapje moet af en toe kunnen. Zeker over iets onschuldigs als een loempia. Misschien is ‘De onschuld van de loempia’ wel een goeie titel voor zo’n theaterstuk waarin iedereen zijn angsten herkent, druipend van heimwee naar de lockdown zoals ik al zei. En dat kan niet genoeg worden herhaald!»

HUMO Wat kan niet genoeg worden herhaald?

VAN KELCK «Dat een loempia... wat wilde ik alweer zeggen? O ja, iets met druipen en lockdowns en dat ik daar financieel beter van zal worden. Ja, zoiets. Dat zal vast een duidelijk en interessant gesprek opleveren.»

HUMO Euh... graag een andere keer. Maar alvast bedankt daarvoor.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234