null Beeld BBC
Beeld BBC

Een Vaticaanwatcher over ‘De mol’

‘Woestijnvis maakt veel mooie relaties kapot met die paranoia van ‘De mol’’

Over het Vaticaan bestaat nogal wat verwarring. Je hebt het Vaticaan, en dat ligt op een heuvel: de Vaticaan. Sommigen noemen die molshoop ‘de Vaticaanse heuvel’, maar dat is een beetje hetzelfde als de Kwaremont ‘de Kwaremontse berg’ noemen. Nu, genoeg over heuvels en bergen! Er zijn belangrijker dingen om papier, inkt en zonnestraaltjes (de digitale Humo draait volledig op zonne-energie) aan op te offeren. Daarbij denken wij in de eerste plaats aan de verwarring die bestaat over het Vaticaan.

Redactie

HUMO Waaruit bestaat die verwarring precies?

EGBERT KNEUZELDT (Vaticaanwatcher) «Voor een flink stuk gebeurt dat nog met aardgas, maar er wordt stilaan overgeschakeld naar groene energie, wellicht heeft het voorbeeld van Humo de Vaticaanse ogen geopend. En verder vind je hier en daar nog een houtkacheltje, in lokalen die weinig worden gebruikt. Die kacheltjes staan daar dus maar wat te niksen.»

HUMO Ik vroeg niet naar de verwarming, maar naar de verwarring.

KNEUZELDT «Dat weet ik, en daarom gaf ik een verwarrend antwoord. Want dat is de beste manier om tot de kern van de verwarring door te dringen, begrijp je?»

HUMO Nee, dat begrijp ik niet.

KNEUZELDT «Dat was de bedoeling! Onbegrip is vaak een goeie zaak. In een relatie gebeurt het weleens dat een man tegen zijn vrouw zegt: ‘Jij begrijpt mij niet.’ Als zo’n vrouw dan zegt: ‘Inderdaad, ik begrijp je niet’, dan loopt het gesprek vast. Want dan begrijpt ze hem wél, en dan slaat zijn verwijt nergens op. Als de vrouw zegt: ‘Nee hoor, ik begrijp je wél’, dan geeft ze toe dat ze hem niet begrijpt, en dat is dat in tegenspraak met de uitspraak dat ze hem wél begrijpt. Zo’n vrouw kan in zo’n discussie beter botweg zeggen: ‘De discussie interesseert me niet, ik ga naar ‘De mol’ kijken!’»

HUMO Waarom is dat beter?

KNEUZELDT «Dat is een mooie vorm van onbegrip. De man kan zich dan mokkend terugtrekken in zijn mancave om daar wat pijltjes naar een dartsbord te gooien, met daarbij wat luide muziek uit zijn jeugdjaren. Of hij vlucht naar een café om tegen zijn vrienden te klagen over de vrouwen in het algemeen.»

HUMO En waarom is dat beter?

KNEUZELDT «Omdat hij dan niet samen met zijn vrouw naar ‘De mol’ moet kijken.»

HUMO Wat is er mis met ‘De mol’?

KNEUZELDT «Alles! Als zo’n man wél kijkt, dan vraagt zijn vrouw vroeg of laat: ‘Wie denk jij dat de mol is?’ Ik heb zelf ook weleens naar ‘De mol’ gekeken, samen met mijn vrouw. Ik begreep er niks van, en dat is ook de bedoeling van de makers, want als het allemaal helder is, zie je onmiddellijk wie de mol is. Maar voor mijn plezier naar dingen kijken die per definitie onbegrijpelijk zijn? Nee, bedankt. Mijn vrouw begreep mij niet, en ze blijft trouw naar elke aflevering kijken. Ik zit dan ondertussen in mijn werkkamer lekker dikke boeken te lezen over het Vaticaan. Daar steek je veel meer van op dan van die losers die debiele opdrachten moeten uitvoeren. Geef mij maar duidelijke informatie»

HUMO Juist. Maar ondanks die duidelijke informatie bestaat er nog veel verwarring over het Vaticaan. Hoe komt dat?

KNEUZELDT «Geestelijke luiheid. Veel mensen kijken liever naar ‘De mol’ dan dat ze een goed boek over het Vaticaan lezen. Onlangs gaf ik een lezing over mijn lievelingsonderwerp in de bibliotheek van Waregem. Weet je hoeveel mensen daarop afkwamen? Zeven! Dat is niet bepaald een grote massa. Maar toch heb ik het beste van mezelf gegeven. En achteraf was iedereen enthousiast, ook over mijn uiteenzetting over de vraag of het Vaticaan interessanter is dan ‘De mol’.

»Nu, eigenlijk waren er acht aanwezigen. Mijn vrouw was stiekem komen luisteren, ze had zich verstopt achter het rek kook- en knutselboeken. Ze wilde weten of dat hele gedoe met die lezingen wel klopte, of ik misschien niet gewoon bij een andere vrouw zat. Dat krijg je met programma’s als ‘De mol’: de mensen worden getraind om achterdochtig te worden! Woestijnvis maakt veel mooie relaties kapot.»

HUMO Zoals bij jou?

KNEUZELDT «Nee, hoor. Mijn vrouw had mijn uiteenzetting gehoord – vanachter het rek kook- en knutselboeken dus – en ze was helemaal mee. Vanaf die dag zitten wij samen lekker boeken over het Vaticaan te lezen, terwijl de rest van de bevolking zich bekwaamt in paranoia door naar dat mentaal uiterst schadelijke programma te kijken dat ‘De mol’ heet.»

‘Inside The Vatican’, Canvas, zondag 24 april, 20.35

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234