tv-tip'Attila, de Hun'
‘Ze werden opgevreten door hun eigen paarden!’
Een jaar geleden was 'Wat is een pandemie?' nog een quizvraag voor gevorderden. Intussen weet uw 7-jarige kind alles over reproductiewaarden, algoritmische toenames, hydroxychloroquine en het afvlakken van angstaanjagende curves. Ik wil maar zeggen: ja, wat wil ik nu eigenlijk zeggen?
In elk geval, je hebt van die rampen waarvan we aannemen (dat kun je zelf, daar hoef je geen professionele aannemer voor in te huren) dat ze tot het rijk der theoretische mogelijkheden behoren. U kent ze wel: de tachtig meter hoge tsunami die de oostkust van de VS tot brakke pulp herleidt, het monsterachtige rotsblok uit de ruimte dat door de hitteontwikkeling de hele Parijse agglomeratie verglaast, met bijhorende vuurstormen tot aan de kerk van Watou, en natuurlijk de op hol geslagen kernreactoren die zich dwars doorheen de aarde boren en aanleiding geven tot vervelende vulkanen, bijvoorbeeld in Doel. Maar hoe zit het met een invasie door oorlogszuchtige volkeren, zoals de gevreesde Hunnen?
SABINE HUYLAERTS (hunnologe) «Die smeerlappen zijn na honderdvijftig jaar roven en moorden onder de radar van de geschiedenis verdwenen, maar je moet dat vergelijken met een virus: het is niet omdat je ze niet ziet, dat ze niet elk moment weer kunnen terugkeren.»
HUMO Hoe gingen de Hunnen te werk?
HUYLAERTS «Het was een ruitervolk. Ze kwamen uit centraal-Azië, dan hup, de Oeral over, en vanaf daar had je een grote vlakte tot aan het strand van De Panne. Ze moesten enorme afstanden afleggen, maar hun vinnige paardjes haalden snelheden tot 140 kilometer per uur.»
HUMO Omdat een uur in die tijd nog een dag of drie duurde?
HUYLAERTS «Nee nee, ze reden op vleesetende paarden, die de snelheid van een jachtluipaard ver overtroffen omdat ze nu eenmaal veel groter waren.»
HUMO Zijn daar historische bewijzen voor?
HUYLAERTS «Die vraag is een klassieke dooddoener. Ik voel dat zo aan, dat is nu eenmaal mijn mening. En de vrije meningsuiting is het hoogste goed, al is de nieuwe iPhone ook niet slecht - misschien wat duur, maar ja.
»Onderweg werd het ene na het andere volk door die paarden opgevreten, vooral het oudere deel van de bevolking. De jongeren moesten zich kunnen voortplanten, zodat er voldoende voer was bij een mogelijke terugtocht, tien of twintig jaar later.»
HUMO Kunnen de Hunnen nog terugkeren?
HUYLAERTS «Die kerels hebben hun DNA overal achtergelaten, want ze deden bepaald niet aan cyberseks. De vraag is dus niet waar de Hunnen zijn gebleven, want ze zijn onder ons, maar hoe we de hedendaagse Hunnen kunnen herkennen.»
HUMO Een beetje zoals in 'The Masked Singer'?
HUYLAERTS «O, dat is een keizalig programma! Het is misschien geen grote cultuur, maar het is een heerlijk ontspannend moment om je weekend mee te beginnen. Als je de hele week moet piekeren over die ellendige Hunnen, dan ben je blij dat je even aan iets anders kan denken.»
HUMO Wat is er met die vleesetende paarden gebeurd?
HUYLAERTS «Een vleesetend paard heeft één groot nadeel: het is een paard. Een paard is een schrikachtig en gedwee wezen. Het heeft anderhalve eeuw geduurd, maar uiteindelijk leerde de West-Europese bevolking hoe ze die paarden kon verschalken. Als zo'n beest kwam aangestormd, met het schuim op de vlijmscherpe tanden, dan moest je gewoon 'Ho!' roepen, en dan stopte dat beest gehoorzaam. Uiteindelijk hadden die dieren niks meer te eten, want als paard een konijnenhol binnendringen of een opvliegende patrijs uit de lucht plukken, dat is niet zo simpel. Die dieren hebben hun slapende baasjes opgevreten en daarna elkaar. Dat betekende het einde van die vreselijke invasie.»
HUMO Wat kunnen wij daaruit leren?
HUYLAERTS «Niks! Uit de geschiedenis kun je zelden iets leren. Zal ik een voorbeeld geven? Maria van Bourgondië was de dochter van Karel de Stoute. Dat weet iedereen, maar! Waarom heette ze dan niet Maria de Stoute? Of was de echte naam van Karel misschien Karel van Bourgondië? Maar de vader van Karel was Filips de Goede. Dat 'van Bourgondië' slaat dus nergens op. Misschien was die vent gewoon Karl Marx of Igor Stravinsky. Zou toch kunnen? O, de geschiedenis is zo'n verwarrend en zinloos vak, was ik maar zangeres geworden!»
‘Attila de Hun’, Canvas, zondag 18 oktober, 21.10