null Beeld AFP
Beeld AFP

Vakantie in het zuidendaar komen de bosbranden!

‘Zo'n bosbrand is soms wat griezelig voor de kids, maar achteraf hebben ze wel iets te vertellen in de kringgesprekjes’

Wie deze zomer naar het zuiden rijdt, zal in de wegberm de vertrouwde taferelen aantreffen. Tussen een overvloed aan verbrijzelde skibakken, worstvormig verpakte tenten die hellingen afrolden en versplinterde caravans en aanhangwagentjes zie je mensen in onflatteuze kleding die elkaar bittere verwijten maken. ‘Jij wilde per se die Green Egg meenemen om daarmee de koning van de camping te worden. Ik had het je toch gezegd: dat ding weegt honderd kilo, de mobilhome zal door zijn poten zakken. En ja, hoor!’

Hugo Matthysen

Dat onheil valt allemaal te vermijden als vakantiegangers hun voertuigen correct laden. Maar hoe doe je dat? We vragen het aan een verkeersdeskundige.

NIELS DEBEURRE «Ik zou de partner en de kinderen met de trein naar het zuiden sturen, dan kun je naast die Green Egg ook nog een stevige barbecue meenemen. Dát is correct laden! Zelf gebruik ik graag, naast mijn Green Egg, een El Fuego Minnesota Smoker, jongens jongens! Dat ding weegt 150 kilo en je proeft al dat heerlijke staal als je daar een halve bizon op gooit. Die bizon moet ook mee in de mobilhome, in een ingebouwde diepvrieskast. Ja, dan is je karretje natuurlijk flink geladen.»

HUMO Heb je dan nog plek voor bagage?

DEBEURRE «Niet echt, maar is het voor de partner en de kids zo moeilijk om elk twee koffers mee te nemen? Die zitten daar toch maar lekker in die trein te zitten, en tijdens het overstappen gaat alles op wieltjes. Hoor mij, op wieltjes! Ja ja, de tijd dat je met koffers moest zeulen, ligt ver achter ons. En als ze dan na een heerlijke treinreis op de camping arriveren, kunnen ze meteen hun bordje vullen met wat papa allemaal heeft klaargemaakt.»

HUMO Ben jij iemand die graag kookt?

DEBEURRE «Koken? Voor mij is dat het herscheppen van de werkelijkheid op heracleitiaanse wijze: met het vuur als oerelement. Van viezigheden als boter en patatten maak ik heerlijke pommes dauphines, een smerig wezen als een zwijn tover ik om tot malse varkenswangetjes, gestoofd in bokbier waarvan ik natuurlijk ook een paar bakken moet meenemen, want bij de Leclerc vind je dat niet.»

HUMO Is al dat transport niet een beetje klimaatonvriendelijk?

DEBEURRE «O ja, het klimaat. Sinds de eeuwwisseling is geen vakantie geslaagd zonder een goeie bosbrand. Ja, dat is soms wat griezelig voor de kindertjes, maar dan hebben ze achteraf wat te vertellen in de kringgesprekjes. Papa ziet de vuurstorm naderen en gooit de bizon in de Green Egg en wat in bokbier gemarineerde patatjes in de Minnesota Smoker. Dan pakken wij onze biezen. Twee dagen later keren wij weder. Terwijl de andere gasten staan te janken bij hun uitgebrande caravans, open ik mijn gietijzeren ei. Heerlijke geuren overstemmen plots de laffe, plakkerige brandlucht: het met niets te vergelijken aroma van een traaggegaarde bizon. De mentaal verpletterde campingbewoners die dat ruiken, worden plots bevangen door een geluksgevoel dat even intens is als wanneer je een nummer van Coldplay voor het eerst hoort. Maar een song kun je niet opvreten.»

HUMO Zijn er weleens barbecueërs die zelf zo’n bosbrand aansteken?

DEBEURRE «Dat zou best kunnen. De liefde voor de barbecue en de pyromanie zijn verwante passies. Vroeger stak ik wel eens een tuinhuisje of een werfwagen in brand, maar nu kan ik dat kanaliseren en meteen de mensheid voeden. Ja, de dankbaarheid van die mensen die hun vakantie in rook zagen opgaan, maar die getroost worden met wat traag gegaarde bizon, daar doe je het voor. En dan ’s avonds, als de elektriciteit weer werkt, een stemmige karaoke met countrymuziek. Want ik zeg altijd: een bizon moet je in stilte consumeren, uit eerbied voor het dier. Maar met wat countrymuziek geef je die gastronomische herinnering als het ware een laag brandvrije vernis, zodat je dat magische moment kunt blijven herbeleven, met respect voor het vrijheidslievende rund waarvan we afscheid moesten nemen en vol ontzag voor de ongeziene krachten van de vulkanische menselijke dadendrang.»

‘Kijk uit: Goed geladen op weg’, Eén, zaterdag 11 juni, 17.55

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234