The Prodigy

, door (kv)

Deel
16793_ProdigyPod406.jpg

 

1. 'Charly' (1991)

Tussen het blowen en gamen door knutselt de negentienjarige Liam Howlett in zijn slaapkamer in Essex dit noveltyhitje in elkaar. Gebouwd rond een sample van de tune van 'Charley Says', een reeks kindervoorlichtingsfilmpjes uit de jaren zeventig ('Charley says: always tell your mummmy before you go somewhere'). Deze gimmick - 'charlie' is natuurlijk ook slang voor cocaïne - zou de weg plaveien voor noveltydrughits als 'Sesame's Treet' van Smart E's en 'Ebeneezer Goode' van The Shamen.2. 'Everybody in the Place' (1991)

Geïnspireerd door het warehousegeluid van meer obscure raveacts als Altern-8 en 808 State, is dit na al die jaren nog altijd onze favoriete Prodigy-single. In de video is Keith Flint nog een typische langharige new age traveller.3. 'Out of Space' (1992)

'I'm gonna send him to outta space / To find another race': de doorbraaksingle, gebouwd rond een sample van 'I Chase the Devil' van Max Romeo - of zo u wilt: Lee 'Scratch' Perry, die de reggaeklassieker schreef en producete.4. 'No Good (Start the Dance)' (1995)

Eén van de successingles uit de ninetiesklassieker 'Music for the Jilted Generation'. De best geoliede Prodigy-track.5. 'Their Law' (1995)

Deze samenwerking tussen The Prodigy en Pop Will Eat Itself was een opgestoken middenvinger naar de Criminal Justice and Public Order Act 1994, die onder andere de raves verbood in Groot-Brittannië. Maar Howlett was niet zo anti-establishment als gedacht. Toen hij werd gebeld door een protestcomité tegen de aanleg van de M11-snelweg, antwoordde hij: 'Fuck that. Die snelweg brengt me sneller naar Londen. Omkappen, die bomen!'

6. 'Voodoo People' (1995)

Rockfan Liam Howlett liet een gitarist de intro van Nirvana's 'Very Ape' naspelen in de studio, waarna hij het resultaat verknipte tot de opzwepende intro van dit nummer. Met onze favoriete Prodigy-nonsens: 'Magic People! / Voodoo People!'7. 'Smack My Bitch Up' (1996)

Al kan qua nonsensicaliteit geen enkele Prodigy-slagzin tippen aan het enige refrein (tevens enige strofe) van 'Smack My Bitch Up', de beste track uit 'The Fat of the Land': 'Change my pitch up! / Smack my bitch up!'8. 'Firestarter' (1996)

Correctie: 'I'm the Firestarter! / Twisted firestarter!' is de debielste én de meest klassieke Prodigy-kreet. Met deze single profileerde Keith Flint zich als de frontman van de groep, en outte hij zich terloops als de aanstichter van de grote branden op de Kalmthoutse Heide van 1996.

9. 'Spitfire' (2004)

De enige goeie track op 'Always Outnumbered, Never Outgunned', de geflopte plaat die een paranoïde Liam Howlett helemaal alleen afwerkte. Een klassieke Prodigy-productie met rollende bassen, overgoten met industriële noise en een hijgend vrouwenstemmetje.10. 'Warrior's Dance' (2008)

Op 'Invaders Must Die', de nieuwe Prodigy, grijpt Howlett terug naar het oldskool-geluid van de groep: de rave van de vroege jaren negentig. (nog niet beschikbaar op itunes)


Op hun best waren ze een waanzinnig goeie rockgroep met synthesizers, op hun slechtst een bende circusapen met holle slogans: The Prodigy, de succesvolste danceact van de jaren negentig. Ze gingen ten onder aan het klassieke ramprecept van drugs, drank en foute vrienden, maar hun nieuwe plaat, 'Invaders Must Die', lijkt de wederopstanding in te luiden.

Lees het interview met The Prodigy vanaf dinsdag 17 februari in Hmo 3572

Humo 3572 17/02/2009

Dit artikel verscheen in:

HUMO van dinsdag 17 februari 2009

Lees alle reportages

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: