Google Grieptrends

Deel
17125_link_17125_large.jpg

Dat het met de Mexicaanse griep bij ons voorlopig allemaal nogal meevalt, wil niet zeggen dat de jaarlijks weerkerende ordinaire verkoudheidsgriep - ijskoude rillingen, een schroeiende okseltemperatuur en genoeg neusvocht om twee plastic bekertjes mee te vullen, u kent dat wel - niet nét zo'n vervelende klootzak kan zijn.

Google houdt op Grieptrends vrijwel in real time bij hoe een griepgolf zich ontwikkelt. Deed De Grote Griepmeting - een klassieker in deze kolommen - dat ook niet, vraagt u zich af? Indeed, maar die site haalt zijn gegevens uit mails en meldingen van (eventuele) patiënten. Google analyseert gewoon de populariteit van bepaalde zoekopdrachten (op Google, uiteraard).

Tijdens het griepseizoen worden zoekopdrachten als 'koorts', 'snot' en 'hoofdpijn' namelijk veel vaker ingevoerd. In combinatie met publieke gegevens van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding kan zo een schatting gemaakt worden van het aantal mensen met een griepgerelateerde aandoening.

Wanneer u vreest dat de koude rillingen en hoeveelheid neusvocht in uw geval alsnog symptomen van de Mexicaanse variant zijn dan kunt u een eerste advies inwinnen via de grieptest op de site van de VUB.

(bov)

Url: http://www.google.org/flutrends/

Humo 3607 20/10/2009

Dit artikel verscheen in:

HUMO van dinsdag 20 oktober 2009

Lees alle reportages

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan