A climate activist from the Extinction Rebellion group holds a placard during a protest against the 5G mobile network, in central Brussels, June 5, 2020. REUTERS/Francois Lenoir Beeld REUTERS
A climate activist from the Extinction Rebellion group holds a placard during a protest against the 5G mobile network, in central Brussels, June 5, 2020. REUTERS/Francois LenoirBeeld REUTERS

Open Venster

‘5G-antennes zullen wel degelijk een negatief effect op onze gezondheid hebben’

Redactie

Vooreerst, ik ben ingenieur. Ik hou van feiten. Maar dan wel van alle feiten. Ook de feiten waarvoor je wat onderzoek moet doen. Ik ben dan ook behoorlijk geschrokken van het artikel ‘Is 5G schadelijk voor de gezondheid?’ in het CM-magazine Leef, waarin feitelijke onjuistheden staan. Het lijkt erop dat ze iedereen willen geruststellen dat 5G veilig is. Dat is niet correct, en het is bovendien respectloos voor gevoelige mensen, die nu al last hebben van de smog van bestaande straling.

Men hoopt dat het veilig zal zijn, maar er zijn nog geen langetermijnstudies over 5G. Dat heeft niets te maken met complotdenken, maar met historische kennis over hoe ‘innovaties’ worden doorgeduwd zonder het volledige plaatje te (willen) kennen of zien. Hebben we niets geleerd van roken en asbest? Hier is mijn stelling: gepulste straling is veilig als je alle studies of informatiebronnen negeert die aangeven dat er negatieve effecten zijn. Merk op dat ik niet ‘mogelijk negatieve effecten’ heb geschreven.

Draadloze technologieën zoals wifi of xG zijn werken niet met laagfrequente straling zoals in het artikel wordt beweerd. Het gaat om GHz’en en niet om 50 of 60 Hz zoals bij wisselstroom (wat laagfrequent is). Maar het probleem is niet de frequentie. Het gaat erom dat het gepulste signalen zijn (blokjes) en geen sinusgolven zoals ze in de natuur voorkomen. Dat laatste zou niet zo erg zijn. Maar gepulste straling geeft altijd harmonischen. Deze harmonischen hebben een veelvoud van de basisfrequentie. Ze zijn het sterkst in de buurt van een antenne of zender en nemen af met de afstand. Maar studies wijzen uit dat er negatieve gevolgen zijn zelfs als die stralingsniveaus ver onder de (arbitrair vastgelegde) normen liggen.

Ons lichaam werkt op basis van elektriciteit (energie), en toch blijft iedereen maar beweren dat het uitzenden van niet-natuurlijke signalen geen enkele invloed heeft. Of erger nog, dat we het niet weten, en dat we het over dertig jaar wel zullen zien. Ik vermeld deze website ter studie: https://beperk.dobs.com/wetenschappel-studies, en enkele belangrijke conclusies. De bevindingen zijn onder andere dat straling kankerbevorderend is, schadelijk voor het immuunsysteem en dat ze de hersen- en zenuwwerking beïnvloedt. Uit het onderzoek bleek dat significante schade wordt aangericht in menselijke cellen en dan vooral aan het DNA (enkele en dubbele DNA-breuken).

Een samenvatting van de REFLEX-studie: ‘Twelve institutes in seven countries have found genotoxic effects and modified expressions on numerous genes and proteins after radio frequency and extremely low frequency EMF exposure at low levels, below current international safety guidance, to living cells in-vitro. These results confirm the likelihood of long-term genetic damage in the blood and brains of users of mobile phones and other sources of electromagnetic fields.’

Op PubMed, een wereldwijde database voor medicinale onderzoeken, staat in één van de onderzoeken vermeld dat alles boven de 0,1 volt per meter ( V/m) risico inhoudt voor onze gezondheid. Ter herinnering: in België is de norm 20,6 V/m. Dicht bij een 5G-antenne staan zal dus wel degelijk een negatief effect hebben op onze gezondheid, want er zullen veel meer zenders en antennes zijn.

Wim Van Aelst, Aarschot.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234