Werk
James Suzman. Beeld rv
WerkJames Suzman.Beeld rv

humoOpen Venster

‘Aangepast werk, ademruimte en waardering zijn absolute voorwaarden om die 80 procent te bereiken’

Lezersbrief

Wat een razend interessant interview met antropoloog James Suzman van de universiteit van Cambridge in Humo 4292. ‘Onze relatie met werk is volkomen verknipt,’ benadrukt hij volkomen terecht. En het dramatische van de zaak is dat het debat over werkbaar werk en arbeidsvreugde in ons land en bij uitbreiding in de EU nauwelijks gevoerd wordt.

Je hoort alleen nog de krampachtige mantra ‘We moeten dringend een werkgelegenheidsgraad van 80 procent. bereiken’. Beseft men dan niet dat aangepast werk, maatwerk, waardering en voldoende zelfstandigheid en ademruimte krijgen op het werk absolute voorafgaande voorwaarden zijn voor die 80 procent-fetisj?

Waarom blijft men hardnekkig de kar voor het paard spannen en de zaken omkeren? Als we zo doorgaan, zal het aantal burn-outs en het aantal mensen dat vroegtijdig afhaakt, alleen maar toenemen. En dan zou iedereen op de koop toe steeds langer moeten werken ook. Dat is de absurditeit ten top.

‘Ja maar, hoe gaan we dan de toenemende vergrijzing betalen?’ zullen velen opwerpen. Wel, net door ouderen op vrijwillige basis in te schakelen in het werkveld, op hun eigen tempo en met respect voor hun persoonlijke noden, en door hun ervaring en wijsheid eindelijk eens te valoriseren, kan de onhoudbare werkdruk verlicht worden. Beide elementen hangen nauw samen.

Erik Vertriest, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234