heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

ColumnHeleen Debruyne

‘Advies voor alle feministen: blijf lief voor mannen, jaag ze niet weg. We hebben ze nodig’

Heleen Debruyne

Pauline Harmange noemt zichzelf feminist. Daarnaast haat ze mannen, alle mannen. Ze schreef er een boekje over, ‘Mannen, ik haat ze’. Dat moet een parodie zijn, dacht ik, een komische omkering om seksisten op de korrel te nemen. Helaas. Nergens kan ik Harmange op humor betrappen. Ze meent het. Volgens haar is het zinloos mannen te vertrouwen of te respecteren. Alle mannen zijn potentiële mishandelaars, en dus moet je ze met wantrouwen benaderen. Zelfs mannen die zeggen dat ze strijden voor vrouwenrechten. Meer zelfs: mannen kunnen helemaal geen feminist zijn. Wat mij betreft mag Harmange dat schrijven, net zoals Jeff Hoeyberghs met een rode kop, strak van de botox, mag staan roepen dat je een vrouw niet als gelijke kunt behandelen zonder haar slaaf te worden omdat de vrouwen van vandaag wel je geld nemen maar geen seks meer met je willen.

Hoeyberghs noch Harmange roepen op tot geweld. Het mag dus, maar ik mag er wat van vinden: vermoeiend en kortzichtig, kwalijk en overbodig. Op de schaal van overbodigheid scoort Hoeyberghs als plastisch chirurg nog net ietsje beter, hij verdient zijn geld in de meest bedenkelijke hoek van de geneeskunde. Harmange werkt als vrijwilligster bij een organisatie die slachtoffers van seksueel geweld opvangt. Ze heeft zelfs een punt, wanneer ze zegt dat de meeste mannen en de beleidsmakers niet wakker liggen van seksueel geweld. Alleen vergeet ze te zeggen dat de meeste vrouwen die geen slachtoffer van partnergeweld zijn er ook zelden van wakker liggen – niets menselijks is vrouwen vreemd.

Met haar boze uitspraken is Harmange koren op de molen van wie toch al dacht dat alle feministen mannenhaters zijn. Haar boodschap raakt razendsnel verspreid op de sociale media. Mag ik het op middelbare scholen weer gaan uitleggen aan puberjongens die Jordan Peterson lezen als hun evangelie. Van je medefeministen moet je het hebben. Voor alle duidelijkheid: de mannenhaat van Harmange is een zeldzaam, marginaal verschijnsel. Ze blogde in een verscholen hoekje van het internet, haar boek verscheen op vierhonderd exemplaren. Pas toen een overijverige adviseur van de Franse minister van Gelijke Kansen lucht van het pamflet kreeg, haalde ze de media. De adviseur dreigde bij de uitgeverij met gerechtelijke stappen omdat ‘aanzetten tot haat een misdrijf is’. Ondertussen kocht een veel grotere uitgeverij uiteraard de rechten, wordt het vervelende boek in tienduizendvoud gedrukt en gelooft weer een nieuwe generatie dat alle feministen mannen haten.

Ik heb een déjà vu. Dat verhaal ken ik uit de jaren 70. Ook toen vond men feministen harige, in ongewassen tuinbroeken gehulde mannenhaatsters. In werkelijkheid stonden mannen mee aan de basis van de Tweede Feministische Golf, ook zij waren alle stereotypen over mannen en vrouwen beu. Maar een paar radicale mannenhaatsters kregen zo veel aandacht dat de mannen zich weggejaagd voelden. Die schreeuwlelijkerds kwamen de tegenstanders van de vrouwenrechtenbeweging natuurlijk goed uit: als je alle feministen afdoet als mannenhaatsters, hoef je ook niet meer naar hen te luisteren. Daarom, advies voor alle feministen. Verpest het niet voor de rest. Onthoud: mannen hebben ook tere gevoelens. Ik weet dat het vermoeiend is, maar blijf lief voor ze, jaag ze niet weg. We hebben ze nodig.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234