null Beeld ANP
Beeld ANP

humoOpen Venster

‘Al meer dan twintig jaar verkwanselt de liberale elite de eigendommen van ons land’

Lezersbrief

Vanuit mijn tuin kijk ik uit op een woud van windturbines. Vroeger stond daar een écht bos, dat het centrum van de gemeente afschermde van de E313, het Albertkanaal en de industriezones.

Toen in die zones de wieken elkaar bijna raakten, zijn ze onze landbouw-, wandel- en recreatiegebieden beginnen aansnijden. Boeren hadden snel door dat ze meer konden verdienen door hun grond ter beschikking te stellen van de energieproducenten dan door hem te bewerken.

Ondertussen is de omsingeling bijna compleet. Zelf zien we geen cent van al die gratis gewonnen energie. Integendeel, we betalen er niet alleen voor met ons landschap, we worden via onze energiefactuur ook nog eens in de armoede gestort als we proberen terug te kopen wat eigenlijk van ons is.

Groen zal alweer de schuld krijgen van dat debacle en terecht, omdat ze niet hebben zien aankomen dat hun plannen voor de kernuitstap doorkruist zouden worden door een Russische dictator. Het probleem zit echter veel dieper en is donkerblauw van aard.

Sinds het afscheid van Jean-Luc Dehaene wordt het politieke landschap gedomineerd door een model dat alleen maar oog heeft voor de liberalisering en privatisering van zowat alles. Al meer dan twintig jaar worden de eigendommen van ons land systematisch verkwanseld door een liberale elite die niet noodzakelijk het algemeen belang voor ogen heeft.

De voorbeelden van waar die al te vrije markt toe heeft geleid, zijn legio: gekapseisde banken moesten gered worden met belastinggeld, onderwijs en gezondheidszorg liggen op apegapen, onze economie is volledig afhankelijk van China, de controle over de Antwerpse haven zijn we kwijt aan de georganiseerde misdaad, in peperdure woonzorgcentra worden de bewoners aan hun lot overgelaten, de huizenmarkt is ontspoord, het openbaar vervoer werkt niet naar behoren en de slavernij, klassenjustitie, dito onderwijs en geneeskunde zijn terug. We lijken wel terug in de tijd van vóór priester Daens te leven.

Daar komt nu dus een catastrofe in de energievoorziening bij, die een kind had kunnen voorspellen. Ik weet niet wat ik nog moet hopen van de volgende verkiezingen. Een bloedbad bij de verantwoordelijken zie ik wel zitten, maar toch hoop ik op een Roosevelt die een volledige reset van het systeem doorduwt en ons land een New Deal aanbiedt.

Peter Stroobants, Ham.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234