null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Alcohol krijgt nu een groot deel van de bevolking in zijn greep’

Lezersbrief

Sinds de heropening van de terrassen belanden er weer dronken mensen op de spoedafdelingen: daar hielden wij, de medewerkers van De Laatste Druppel, ons hart al voor vast. Wie zijn die mensen die nu op de spoed belanden of net nu veel meer drinken?

Ten eerste heb je jongeren die tijdens de coronaperiode niet veel dronken omdat dat voor hen een sociaal gebeuren is. Nu ze plots weer in het openbaar mogen drinken, gaan ze hun sociale noden compenseren. En omdat het al zo lang geleden is, gaan ze overmatig drinken, of meer drinken als ze samen zijn met vrienden. Door de gewoontevorming zullen ze in veel gevallen ook sneller een glas drinken als ze zich niet onder vrienden bevinden. Drinken wordt het nieuwe normaal, en ze kunnen zo sneller in een gevarenzone belanden.

Daarnaast zijn er volwassenen die thuis nooit veel hebben gedronken, maar die wel af en toe een glas drinken op een terras, samen met vrienden. Ook voor hen is de versoepeling niet zonder gevaren. Meer buitenshuis drinken kan ertoe leiden dat je thuis sneller een glas zult drinken.

Er is ook een grote groep mensen die vooral thuis drinkt, en die vroeger op de dag zijn beginnen te drinken tijdens de coronaperiode. Ze drinken een aperitief om 11 uur in plaats van om 12 uur, en een biertje of wijntje om 15 uur in plaats van om 17 uur. Zij zijn blij dat ze na de heropening van de terrassen eindelijk ook eens buitenshuis kunnen drinken. Dat voelt voor veel mensen nog steeds aan alsof het meer wordt getolereerd. Het probleem van het thuis drinken zullen ze relativeren omdat ze buitenshuis net hetzelfde doen.

Mensen gaan meer drinken nu we aan het versoepelen zijn, en daar staan we niet genoeg bij stil, ook al omdat covid veel levens heeft geëist in het voorbije jaar.

Alcohol krijgt nu een groot deel van de bevolking in zijn greep. De ervaringsdeskundigen van De Laatste Druppel bereiden zich al voor op een toestroom van probleemdrinkers.

Kobe Lecompte, oprichter van De Laatste Druppel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234