null Beeld BELGA
Beeld BELGA

humoOpen Venster

‘Alleen als je aan het kindergeld raakt, spoor je ouders aan om hun kind naar school te sturen’

Lezersbrief

De enige manier om de taalachterstand van – niet alleen, maar toch vooral – kinderen van allochtonen te voorkomen is het kleuteronderwijs verplichten vanaf 3 jaar. Geef alle kleuters ’s middags ook gratis een maaltijd op school, dan is het probleem van de lege brooddozen met­een opgelost, zoals Melissa Depraetere aangeeft in Humo 4315.

Hoe naïef is minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) als hij veronderstelt dat ouders hem zullen volgen wanneer hij eist dat ze thuis meer Nederlands moeten spreken. Allochtone ouders zijn het Nederlands veelal onvoldoende machtig.

Hoe naïef is GO!-topman Koen Pelleriaux in Humo 4303 als hij gelooft dat de leerkrachten erin kunnen slagen de taalachterstand van de leerlingen in enkele maanden bij te werken, na de KOALA-test in de derde kleuterklas. Een verblijf van een week begin september in een eerste leerjaar kan hem tot betere inzichten brengen.

Hoe naïef is directeur-generaal Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen in Humo 4303 als hij vindt dat de verlaging van de leerplicht een schijndiscussie is. Hij gelooft dat we veel kunnen verwachten als we braafjes bij de ouders aankloppen om uit te leggen waarom ze hun kinderen beter naar de kleuterklas sturen.

In de meeste gevallen zal het verlies van het kindergeld bij veelvuldig schoolverzuim de enige efficiënte manier zijn om hen aan te sporen hun kind te geven waarop het recht heeft: optimale ontwikkelingskansen via tijdige en regelmatige deelname aan het kleuteronderwijs.

Alleen zo’n doortastend beleid zal kansarme kinderen betere kansen bieden om op te groeien tot welvarende en gelukkige volwassenen. Het zal onze maatschappij op termijn ook veel inspanningen besparen, want nu moet ze al te vaak hulpbehoe­vende onderdanen ondersteunen na een woelig schoolverleden.

Noël Bulckaert, Hasselt.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234