null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Almaar maar meer mensen hebben de grootste kopzorgen om rond te komen van het loon dat overschiet na de energiefactuur’

‘De grootste winnaar is het federale niveau, dus die moet nu over de brug komen,’ toetert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir met veel plezier en leedvermaak. Jammer toch dat we dat als Vlamingen niet gewoon zelf kunnen doen...

Máár: de ‘winsten’ van het federale niveau keren onmiddellijk terug naar de samenleving. Met die bijkomende belastinginkomsten kunnen er allerhande maatregelen bekostigd worden waar we allemaal van profiteren, en de zwaksten en minst bedeelden onder het ons het meest. In tijden van nood is solidariteit belangrijk, wat de N-VA daar ook over moge zeggen.

De grootste winsten gaan naar de spelers op de elektriciteitsmarkt die, nu de wereld weer meer energie nodig heeft, hun prijzen sterk optrekken, zodat ze meer geld verdienen dan ooit tevoren. Ha ja, de wet van vraag en aanbod. En tussen haakjes, die opbrengsten van uw zonnepanelen gaan we ook in onze zak steken, want die terugdraaiende teller was toch maar een gebrekkig systeem.

Ik geef liever mijn geld aan de overheid, die daarmee dan voor ons allemaal kan zorgen, dan dat ik mijn geld zie verdwijnen in de zakken van de reeds stinkend rijken, die daar niets van teruggeven. Integendeel, ze worden almaar hebberiger en proberen nog almaar hogere winsten binnen te rijven en almaar minder belastingen te betalen.

We moeten luisteren naar Voka, schreeuwt de ene. Iedereen moet langer werken, roept de andere. Ondertussen lachen de rijken in hun vuistje. Misschien moet ik straks nog eens miljarden verkwisten aan een nutteloos ruimtereisje, denken die, en: mijn aandeelhouders zullen weer blij zijn met die woekerwinsten, misschien kan ik die nog wat verhogen door mijn personeel nog wat verder uit te persen.

Almaar maar meer mensen hebben de grootste kopzorgen om rond te komen van het loon dat overschiet na de energiefactuur, door de belachelijke prijzen die zij moeten betalen voor basisproducten.

Alstublieft, stoere politici, doe daar iets aan. Maak een beleid ten gunste van de samenleving, die uw loon betaalt en verwacht dat u uw best doet voor ons allen, en niet alleen voor diegenen die dat het minst nodig hebben.

Peter Verduyckt, Leuven.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234