null Beeld AFP
Beeld AFP

Open Venster

‘Als dat de generatie is waarop de wereld na mij zal moeten rekenen, dan kan die inderdaad als ‘verloren’ worden bestempeld’

Lezersbrief

Ik heb tijdens deze pandemie al een paar keer op het punt gestaan om in mijn pen te kruipen, maar Humo 4196 van 2 februari heeft mij toch overtuigd. In dat nummer kun je een reportage over de ravers in ons land lezen. Ik weet niet of ik mijn gevoel na het lezen ervan als opstandig, boos of ontmoedigd moet omschrijven. Ik heb uit de mond van die jonge mensen alleen egoïstische dommigheden gehoord.

Onze jonge vriend Arthur vindt dat de (luxe)levens van de jongeren niet opgeofferd mogen worden om de (toch al zinloze en dus waardeloze) levens van de ouderen te verlengen. Tegelijk vindt zijn kameraad Thomas ter plekke het begrip ‘gezondheidsfacisten’ uit. Als dat de generatie is waarop de wereld na mij zal moeten rekenen, dan kan die inderdaad als ‘verloren’ worden bestempeld.

Tien pagina’s verder lees je dan het artikel met de vergeefse poging tot bewustmaking door experten in de materie, mensen die al een jaar ‘niet uit de bol kunnen gaan’. Het is net door het onverantwoorde gedrag van onder anderen de ravers dat we rond de 2.300 besmettingen per dag blijven hangen, waardoor de hele maatschappij zes maanden langer aan de ketting mag.

Nog eens twintig bladzijden verder doet Ewald Engelen er nog een schep bovenop met zijn gefilosofeer. Zonder ook maar één werkbare oplossing aan te dragen en tot verwondering van uw reporter, beweert hij dat de regels in ons land niet werken en dus onzinnig zijn. Laat hem eens met de ravers praten, hij zal weten waarom. Dat alles in één Humo.

En dan Humo 4197. Daar ontwikkelt Fien uit Antwerpen in haar brief de redenering dat de regels overbodig zijn, want zij kent niemand van haar leeftijd die ze nog volgt. Ha nee, die zijn er enkel voor de overbodige vijftigers en ouder die maar beter opgesloten blijven, zodat zij haar gangetje kan gaan. Nog eens: vanwaar die stabiele besmettingscijfers, heeft ze daar al eens over nagedacht?

Om af te sluiten moet ik mijn sympathie en medeleven betuigen aan Jeroen Maris, die moedig en onderbouwd het duo Reymer-Van Den Begin te lijf ging. Wat die twee aan idiotieën uitkramen, daar zijn geen woorden voor. Toch twee opmerkingen: er gaat 1 procent van de Belgen dóód (ze worden niet alleen ziek!) als we het virus loslaten. En ziekenhuisbedden kunnen we oneindig bijplaatsen, maar we hebben niet de verplegers om ze te bemannen.

Hoe ik me daarbij voel? Ik zal het maar ontmoedigd noemen zeker, want wat ik vooral onthoud, is dat de ‘ouderen’ niet van belang zijn, omdat ze toch al een mooi leven achter de rug hebben. Wie zijn hier nu de fascisten?

V.I., Boutersem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234