null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Als de bubbel van vijf niet werkt, heeft die van drie geen zin’

Lezersbrief

Vandaag verscheen in Het Laatste Nieuws een artikel over positieve covid-tests bij mensen die al eerder geïnfecteerd waren. De vraag wordt gesteld of er deze vakantie wel een tweede golf was.

Viruswaanzin/Folie Virus vzw heeft die vraag al op 29 juli gesteld aan de regering. De regering heeft daar niet op gereageerd. In plaats van te onderzoeken wat wij schrijven heeft men de mensen dus wellicht nodeloos bang gemaakt.

Het is niet de eerste keer dat wij iets meedelen, waar niemand naar luistert, terwijl men later moet vaststellen dat er zware gevolgen zijn door dat te veronachtzamen. Al midden april hebben ik de politici ervoor gewaarschuwd dat er rampen zullen gebeuren door de verkeerde tests met vals negatieve resultaten, door de vermenging van patiënten in woonzorgcentra.

Door onze analyses van de cijfers en de gegevens zien we dikwijls het probleem eerder. We zijn hier al van in april mee bezig. Wij begrijpen dat de pers terughoudend is als professor Van Ranst zegt dat wij idioten zijn. Maar keer op keer tonen we aan dat wat we zeggen daadwerkelijk juist blijkt te zijn.

Nu zeggen we dat er nog steeds grote fouten zitten in het coronabeleid. Ik noem er vier.

- Mondmaskers zorgen bij risicopatiënten voor gevaarlijker gedrag omdat zij denken dat die maskers hen beschermen. Dat is niet zo. In de meest optimistische van de elkaar tegensprekende studies, is er een vermindering van het aantal besmettingen. Men blijft dus risico’s lopen met mondmaskers. Als men dan zijn gedrag aanpast omdat men zich beschermd voelt, is er een groot probleem. De WHO zegt dat (advies 5 juni 2020) en tot voor kort ook minister De Block. Men moet de risicopatiënten behoorlijk inlichten en hen beschermen in plaats van de rest op te zadelen met verkeerde maatregelen.

- De maatregelen zijn gericht op de beperking van het aantal contacten en de spreiding van de virale episode in de tijd. Als die episode daardoor veel langer duurt, dan dreigt het totale aantal contacten van de mensen tijdens de virale episode in werkelijkheid en in totaal veel hoger te zijn. Stel dat het aantal contacten met 50 procent wordt verminderd, wat al straf zou zijn, en de episode wordt met 300 procent verlengd, dan zijn er meer contacten tijdens de virale episode, met in saldo meer besmettingen en doden tot gevolg. Tenzij er op een kortere termijn een werkend en veilig vaccin wordt gevonden. Een normale episode duurt tien weken. In dertig weken tijd vindt men geen vaccin.

- Studies tonen aan dat de mensen de contactbubbel met vijf niet naleven. Prof. Vlieghe en de minister van Volksgezondheid willen deze bubbel verstrengen tot drie contacten. Als de bubbel van vijf niet werkt, dan heeft die van drie geen zin.

- Onze regering vergadert in een gesloten ruimte met ongeveer twintig mensen met plexischermen tussen. Intussen weten we al een tijd dat een respiratoir virus wordt doorgegeven middels aerosolen. Die aerosolen laten zich niet tegenhouden door plexischermen. Ondanks de kennis over aerosolen blijft men maar vasthouden aan het idee van het gesprek op minder dan anderhalve meter van een kwartier. Als er één minister is die luid gaat spreken op deze vergadering, en dat één dag voor zijn symptomen, is de kans groot dat de hele regering ziek wordt.

Daarom hebben we een lijst met maatregelen uitgewerkt die wel werken zonder collateral damage, zonder de vrijheden van de mensen te beperken en zonder de economie aan te tasten. Het is toch niet nodig voor mens en maatschappij om maatregelen te zoeken die zelfkastijding uitmaken, eerder dan te zoeken naar iets dat werkt en ons niet te veel beperkt. De virologen zitten vast in hun zeer beperkte leefwereld van verkeerde maatregelen.

Wie op een wetenschappelijke verantwoorde manier kan weerleggen dat wat wij voorstellen niet zou werken, die mag dat aantonen. Er is op vandaag geen enkele reden waarom we deze alternatieve maatregelen niet zouden toepassen. Dan kan de hele economie terug aan het werk.

Wie ziek is blijft thuis en krijgt daarvoor een vergoeding. Ook zelfstandigen. Hetzelfde geldt voor hun huisgenoten. Hou een campagne waarbij de risicopatiënten worden geïnformeerd. O.a. de mensen met hoge bloeddruk, diabetes, hart – en vaatziekten … Laat hen weten wat ze kunnen doen om zichzelf te beschermen. Wijs op de symptomen voor hoge bloeddruk, diabetes en CV ziekten, zodat ook meteen hiervoor preventief kan worden gewerkt. Zorg ervoor dat deze campagne ook “mensen met een migratieachtergrond” bereikt, en een impact heeft bij hen.

Wie zin heeft om een masker te dragen, mag dat doen: maskerrecht. FFP2- of FFP3-maskers worden gratis ter beschikking gesteld aan de risicopatiënten die dat wensen. Zij krijgen ook een uitleg hoe ze daarmee best omgaan. Handen wassen heeft maar zin als de mensen weten hoe ze dat moeten doen. Campagnes om te tonen hoe je dat doet.

- Risicopatiënten wordt afgeraden zich te begeven naar plaatsen waar aerosolen tot besmetting aanleiding kunnen geven zolang een virus de ronde doet. Zoals gesloten ruimtes waar meerdere mensen samenkomen. Risicopatiënten wordt aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven. Er worden evenementen ingericht waar alleen risicopatiënten (die verklaren zich te beschermen) terechtkunnen. Bij voorkeur in de openlucht.

De cultuursector wordt ingezet om in de woonzorgcentra de bewoners geregeld leuke momenten te bezorgen gedurende een episode van een virus, zodat deze mensen geregeld iets hebben om naar uit te kijken. Er wordt uitgelegd aan de familie en vrienden van de bewoners in de woonzorgcentra hoe ze zich het beste gedragen om hun dierbaren niet te besmetten. Maar de vrijheid blijft bij de mensen zelf om keuzes te maken.

In de winkels komen een aantal vaste uren per week waarin uitsluitend risicopatiënten toegang krijgen tot de winkel. Risicopatiënten die beroepshalve met veel mensen in contact komen in afgesloten ruimtes, kunnen tijdens een episode vrijaf krijgen met een premie tot behoud van hun inkomen.

De woonzorgcentra moeten allemaal in de buurt een plaats hebben waar de bewoners zoveel mogelijk bezoek buiten kunnen ontvangen. In stedelijke gebieden zorgen de gemeenten voor dergelijke plaatsen. Er worden voor de bewoners van de woonzorgcentra door de gemeenten lokale uitstapjes georganiseerd.

Herstel de therapeutische vrijheid van de artsen. De overheid faciliteert de uitwisseling van ervaringen tussen artsen. Richt hospitalen in speciaal voor patiënten met besmettelijke ziekten. Maak plannen ook op lange termijn voor de opvang van pieksituaties in de ziekenhuizen. Reduceer de administratie voor huisartsen. Zij beslissen of iemand thuis moet blijven en voor hoe lang. Stop de verplichte testing. De foutmarges zijn zo groot dat de verkeerde beslissingen worden genomen op basis van deze tests. De testing behoort tot de therapeutische vrijheid van de arts. Geef artsen toegang tot paneltesting zodat er wordt gezocht naar meerdere virale infecties. Betaal artsen en verzorgend personeel in deze periodes ernstige premies.

Organiseer ernstig wetenschappelijk onderzoek naar deze virale respiratoire infecties, met gerandomniseerde onderzoeken en gebaseerd op zekere informatie in de plaats van tests met een enorme foutmarge. Bouw een dashboard over de situatie op basis van gerandomniseerd onderzoek. Voer een campagne om de mensen aan te zetten zelf hun contacten die ze gehad hebben vanaf 2 dagen voor de symptomen te informeren over het feit dat ze ziek zijn.

Voor het overige kan de hele economie terug open. Inclusief de evenementensector, de cultuur en de reissector zonder beperkingen. Alle mensen kunnen hun vrijheden terugkrijgen.

Michael Verstraeten, woordvoerder Viruswaanzin/Folie Virus vzw, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234