null Beeld Geert Van de Velde
Beeld Geert Van de Velde

Open Venster

‘Als de extreme partijen scoren in 2024, is dat te danken aan mensen als Karel Van Eetvelt’

Lezersbrief

Ik heb het interview met Karel Van Eetvelt in Humo 4234 gelezen en hoe meer ik las, hoe meer ik gedegouteerd raakte. De ‘Anderlechtsupporter in hart en nieren’ zoals hij zichzelf voorstelt, heeft naar eigen zeggen meegewerkt aan mensenhandel en daar heeft hij het ethisch moeilijk mee. Dat zal wel. Alsof hij dat niet op voorhand wist. Hij is CEO van Anderlecht geworden omdat hij dacht daar dik geld te verdienen, punt aan de lijn. Niet omdat hij zijn geliefde club wilde redden, en nog wel bijna gratis. Wat een klucht.

‘Geld en hebzucht leiden tot de meest extreme vorm van kapitalisme,’ zegt hij. Dat klopt. Maar hij laat zich al zijn hele leven denigrerend uit over arbeiders en bedienden, en dan vooral over vakbondsmensen.

Hij zegt zijn hele leven voor vzw’s gewerkt te hebben, behalve in Anderlecht. Maar overal waar hij is gepasseerd, was hij CEO. Ikzelf heb jarenlang in de ondernemingsraad tegenover CEO’s gezeten en die verdienden 14.000 euro bruto per maand. Die mensen zeiden telkens dat ze problemen hadden met vakbonden en dat ze die in Vietnam (waar ze een andere vestiging van het bedrijf hadden geleid) niet hadden. De mensen verdienden daar 2 euro per dag.

Tegen Sihame El Kaouakibi is er ‘een hetze' gevoerd. Een hetze? Tegen een parlementslid dat een jaar afwezig blijft en haar zeer riante loon blijft krijgen? Leven die mensen in een andere wereld?

Ik voorspel in 2024 een monsterscore voor extreemrechts in Vlaanderen en extreemlinks in Brussel en Wallonië, en dan zitten we met een compleet onbestuurbaar land. Dat hebben we dan te danken aan typetjes zoals Van Eetvelt en nog vele anderen, die de voeling met de gewone man compleet kwijt zijn, maar die het sociaal overleg dwarsbomen en zelfs loonindexen willen afschaffen.

En om af te sluiten: ikzelf ging op mijn 12de aan de hand van mijn vader voor de eerste keer naar Anderlecht, daarna met een kameraad en ik kocht mijn ticket voor de trein, de metro en mijn toegangsticket van 140 tot 180 frank voor een plaats achter het doel van mijn geld dat ik spaarde tijdens de week. Ik kom uit een werkmansfamilie en daar ben ik fier op. Wij werken voor onze kost, we verdienen geen gemakkelijk geld.

Ik weet dat Karel Van Eetvelt waarschijnlijk niet wakker ligt van de mening van alweer zo’n proletariër, maar ik weiger me nog langer neer te leggen bij onze hypocriete maatschappij.

Tom Slabbaert, Zele.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234